|

HD minőségű kép mesterlövészeknek, két kilométerről

A múlt hónapban megrendezett SOFIC (Special Operations Forces Industry Conference) alkalmával a FLIR Systems két olyan hőképalkotó rendszerrel felvértezett optikát leplezett le, melyek – a korábbiakkal ellentétben – beépített miniatürizált hűtőegységüknek köszönhetően több kilométerről képesek jó minőségű képet biztosítani a kezelőknek.

A HISS-XLR elnevezésű, középhullámon operáló termikus képalkotó eszköz az egyike a FLIR Systems újdonságainak. Különlegessége abban rejlik, hogy ember méretű célpont felderítésére és felismerésére két kilométerről képes, 25%-kal messzebbről, mint elődje. Teszi mindezt úgy, hogy egy fegyverre rögzíthető berendezésről beszélünk.

Forrás: defense-update.com

Forrás: defense-update.com ,

Az akár .50 kaliberű puskákon is alkalmazható távcső 640×480 (VGA) felbontású „kamerát” alkalmaz, mely mellé az MWIR (Mid-Wavelength InfraRed) szenzor biztosítja a lövész számára a tökéletes képet sötétben, ködben, füstben és a legtöbb, csatatéren korlátozó környezeti tényező közepette.

Amennyiben a rendszert lézeres távmérővel és ballisztikai számítógéppel egészítik ki, a tervezők némi „segédlettel” is felruházták terméküket a mihamarabbi pontos lövés leadásához, mindezt digitális iránytűvel egészítve ki. A nagyobb felbontású képernyő akár 25x nagyítás mellett is torzításmentes képet tud produkálni, s a különböző szimbólumok, valamint feliratok elhelyezésénél törekedtek a minél jobb olvashatóság mellett a minél kisebb helyfoglalásra is. A bevetés közben rögzített képek utólagos elemzés céljából SD kártyára menthetőek és helyzetérzékelés céljából a folyamat alatt rádiókommunikáció segítségével továbbíthatóak is.

A rendszer távirányítással is vezérelhető és két akkumulátorának segítségével – 6 wattos fogyasztásával – négy órán keresztül képes üzemelni. Az akkumulátorok cseréjénél törekedtek rá, hogy egy teleppel is működőképes maradjon mindaddig, míg a másikat feltöltött energiaforrásra cserélik ki.

A FLIR Systems másik újdonsága Recon V névre hallgat, s egy hasonló elven működő keresőtávcsövet foglal magába. Belsejében ugyanazt a megoldást találjuk, mint a fentebb említett esetében, ám ezt ellátták STACE technológiával is. A 10x zoommal felvértezett eszköz digitálisan élesíti a képet, javítja a kontrasztot és képstabilizátorral is ellátták, hogy az adott céltárgyról minél részletesebb „leírást” kaphasson a mesterlövész páros késlekedés nélkül. Mindemellett „szembarát” lézeres távmérővel (10000 méterig) is fel van szerelve és képes egyben a célmegjelölésre is, szintén lézeres érzékelő segítségével.

Forrás: defense-update.com

Forrás: defense-update.com ,

A MEMS giroszkóp, GPS navigáció és digitális iránytű segítségével képes meghatározni a célpont földrajzi helyzetét, hozzájárulva ezzel az azonnali pontos feladat végrehajtáshoz. Hasonlatosan „kisebb” testvéréhez, a képek itt is SD kártyára menthetők, amelyekből a gyártó legkevesebb ezer darabot ígér HD minőségben. A Recon V négy darab lítium „AA” elemmel hat órán keresztül képes a folyamatos működésre.