|

Oroszország MiG-29-eseket szállít Szíriának

Oroszország tucatnyi MiG-29M/M2 típusú vadászrepülőgépet szállít Szíriának – jelentette be a hétvégén Szergej Korotkov, az RSzK MiG vezérigazgatója.

A közel-keleti állam egy 2007-ben kötött szerződés értelmében 12 darab MiG-29M/M2 típusú vadászbombázót vehet át az oroszoktól 2016-2017 folyamán. A gépekből már négy elkészült, de a Szíriában zajló háború miatt ezidáig nem kezdték meg a leszállítást. Korotkov elmondása szerint a jelenlegi ütemterv is kérdéses, a jövőbeni történésekre való tekintettel rugalmasan fogják kezelni.

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu - Nighthawk9

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu – Nighthawk9 ,

A gépek leszállítása nem befolyásolja a régió egyensúlyát, mondta el Kadri Dzsamil (Qadri Jamil), a „Népfront a Változásért és a Felszabadulásért” csoportosulás vezetője.

„A Szovjetunió mindig is szállított fegyvereket Szíria számára, hogy fenntartson egyfajta egyensúlyt a térségben. Azt hiszem, a szerződés részét képezi ennek a történelmi stratégiának” – nyilatkozta Dzsamil.

Szíria egyébként nem csak MiG-29-esekre áhítozik, korábban szó volt 8 darab MiG-31-esek eladásáról is, de információink szerint a gépek átadása a mai napig nem történt meg.