|

Paradigmaváltás a Eurofighternél

A Eurofighter GmbH a 2014-es berlini ILA keretében jelentette be, hogy egy képességnövelő csomaggal kívánják a Typhoon exportsikerét növelni.

Paul Smith, a Eurofighter képességeiért felelős menedzser elmondta, a kiállításon bemutatott és bejelentett képességnövekedések paradigmaváltást jelentenek a Typhoon történelmében.

Az első és legfontosabb az eddigi üzemeltetőkre vonatkozik: a P1E (Phase 1 Enhancements) csomag második verziója (P1Eb) keretében immáron végre teljes levegő-levegő és levegő-felszín képességeik birtokában lesznek a Tranche 2-es gépek. A csomag elkészítésénél figyelembe vették a líbiai hadműveletekben tapasztaltakat és javítottak az ember-gép kapcsolaton is. A frissítés tartalmazza a Storm Shadow integrációját is.

Storm Shadow egy olasz Typhoon szárnyai alatt | Fotó: Alenia Aermacchi

Storm Shadow egy olasz Typhoon szárnyai alatt | Fotó: Alenia Aermacchi ,

A másik lépés a Typhoon „exportképesebbé” tétele. Ennek érdekében még fejlettebb szenzorokat alkalmaznak, melyekkel hatékonyabb az ellenséges célok észlelése, legyen az légi vagy felszíni. Emellett integrálják a Meteor légiharc-rakétát is, mely torlósugárhajtóművével új fejezetet jelent a légi harcászat történelmében.

A nagy marketingszöveggel bejelentett fejlesztések jól mutatnak a sajtóközleményben, de látni kell mögötte azt is, hogy a most elért célok nagy részét már az ezredforduló körül tudnia kellett volna a Eurofighternek, sőt a teljes képességű Tranche 3B verzió megvalósulása még szintén hosszú évekre van.