|

Orosz kiképzőrepülések a balti államok határán

Moszkva bejelentette, hogy az újonnan alakult 15. csapatlégierő dandár kiképzőrepülésekbe kezdett két balti állam, Észtország és Litvánia határai közelében.

„A Nyugati Katonai Körzethez tartozó, Pszkovban települt dandár helikopterei megkezdték normál gyakorló repüléseiket Nyugat-Oroszország egén.” – nyilatkozta Oleg Kocsetkov ezredes. Elmondása szerint ezekben a repülésekben több tucat Mi-28N és Ka-52 harci helikopter, illetve Mi-8MTV-5 és Mi-26T katonai szállítóhelikopter vesz részt. A decemberben alakult dandár eddig Osztrovban állomásozott és a jelenleg részét képező három század teljes egészében új helikopterekkel van felszerelve, amelyeket a közeljövőben öt századra terveznek bővíteni.

Mi-28N Night Hunter | Forrás: RIAN

Mi-28N Night Hunter | Forrás: RIAN ,

A dandár repülései részét képezik annak a gyakorlat-sorozatnak, amelyet Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentett be korábban, reagálva a NATO-erők Kelet-Európába történő átcsoportosítására. Moszkva szerint a NATO az ukrán-krízist akarja felhasználni, hogy kiszorítsa Oroszországot a térségből, miközben a nyugat Moszkvát hibáztatja az Ukrajnában zajló eseményekért.