|

Rakétabázist őrző robotok Oroszországban

Egy orosz hírműsorban mutatták be azt a mobil biztonsági robottípust, amely a jövőben szavatolni fogja az orosz stratégiai rakétaerők létesítményeinek biztonságát.

A Tájfun-M-re keresztelt felfegyverzett lánctalpas alkalmatosság a hírek szerint egyelőre csak távirányítással üzemeltethető biztonságos adatkapcsolaton keresztül, de a jövőben tervezik az automatikus feladatok elvégzéséhez szükséges mesterséges intelligencia integrálást is. A robotok elsősorban a Jarsz és Topol-M ballisztikus rakétákkal „teletűzdelt” területeket hivatott védeni.

Tájfun-M | Forrás: RIA Novosti

Tájfun-M | Forrás: RIA Novosti ,

A Oleg Osztyapenkó vezérezredes márciusi nyilatkozata szerint öt katonai területen is be fogják vezetni a Tájfun-M-eket az év végéig a meglévő automatikus védelmi rendszerek korszerűsítését célzó fejlesztés keretén belül. A robotok fő feladata a felderítés és járőrözés, célpontok megsemmisítése, valamint a biztonsági szolgálatok tűztámogatása lesz.

A vezérezredes azt is elmondta, hogy a robotok egyelőre főként külföldi technológiákon és alkatrészeken alapulnak, azonban a jövőben – egybekötve egy robottechnikai fejlesztőközpont felállításával idén – orosz alkatrészekből építkeznek majd és 2020-2025-re elegendő robottal rendelkeznek majd orosz nemzetbiztonság biztosításához.