|

Mi lesz az Ukrán Haditengerészettel?

Minden olvasónk előtt ismert, hogy kedden a Kremlben aláírták azt az orosz–krími államközi megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról. Ez többek között felveti annak a kérdését is, hogy az Ukrán Haditengerészetnek a szóban forgó területen található hajóival vajon mi lesz.

Az orosz Állami Duma védelmi biztosságának elnöki posztját betöltő, Vlagyimir Komojedov nyugalmazott admirális ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az Ukrán Haditengerészet mintegy 40 hadi- és támogató feladatkörű hajójából 20 tartózkodik az Oroszországi Föderációhoz csatlakozott területen található Szevasztpol kikötőjében, illetve a Donuzlav tavon. Ezzel kapcsolatban személy szerint arra számít, hogy ezek az orosz Fekete-tengeri Flottához kerülnek majd:

“Kiindulhatunk abból, hogy a Krímnél maradó hajók eleinte a krími önvédelmi erőkhöz, majd onnét a Fekete-tengeri Flottához kerülnek majd.”

Komojedov elmondása szerint ez konkrétabban 2 korvettet, egy parancsnoki hajót, számos rakétás naszádot, illetve aknamentesítő hajót, valamint a jelentős orosz segítséggel 2013-ra újból hadrendbe állítható állapotúra feljavított vén, Foxtrot-osztályú tengeralattjárót, a Zaporizzsját jelentheti. Mindezt természetesen a félszigeten fellelhető infrastruktúrán felül – tette hozzá.

Az oldalról lefotózott U209 Ternopil korvett a nyílt vizen

Az Ukrán Haditengerészetnek a Donuzlav-tavon rekedt két Grisa V-osztályú korvettje kerülhet többek között idővel az oroszokhoz: az 1994-ben hadrendbe állított U205 Lutsk, illetve a csak 2006-ban hadrendbe állt U209 Ternopil. | Fotó: NATO ,

Zaporizzsja | Fotó: ukrán védelmi minisztérium

Zaporizzsja | Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,