|

Harmadik fázisában a Raytheon PCAS projektje

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) 2010-ben indított törekvése a közvetlen légi támogatás felgyorsítását tűzte ki célul, mely a modern harcászat körülményei között is még van, hogy a CAS (Close-Air Support) teljesítése az igénytől számítva 1 órát vesz igénybe.

Noha a 25.5 millió dollár értékű szerződést tavaly novemberben nyerték el, az eszköz kivitelezésére és a tesztelésre 18 hónapot kapott az elektronikai gyártó, amelybe bele tartozik majd a valós körülményeknek megfelelő tűzcsapás szimulálása is.

Eredetileg a Fairchild A-10 Thunderbolt típus mellé megálmodott képesség előbbi egyre valószínűbb kivonása végett „multiplatformos” verzióvá fog módosulni, amit majd az egyelőre meg nem nevezett típusok eszköztárába kívánnak integrálni.

Egy ideig még a Varacskos Disznó őrködik a szárazföldi egységek felett l Forrás: ak47.net

Egy ideig még a Varacskos Disznó őrködik a szárazföldi egységek felett l Forrás: ak47.net ,

A PCAS (Persistent Close-Air Support – Folytonos Közvetlen Légi Támogatás) lényegében nem más, mint egy szoftver, amelynek segítségével a JTAC, valamint a légi telepítésű érzékelők és a fegyverrendszerek közötti együttműködés gördülékenyebb lesz a parancsnoki láncba beépített algoritmusoknak köszönhetően, amely digitális úton osztja meg az aktuális feladatban résztvevőkkel a helyzetképet.

Elképzelés a PCAS működéséről l Forrás: darpa.mil

Elképzelés a PCAS működéséről l Forrás: darpa.mil ,

A továbbfejlesztett ember-gép kapcsolat segítségével az előretolt repülésirányítók több célpont egyidejű azonosítására lesznek képesek és a csapásmérésre készülő gép pilótájával közösen választhatják majd ki a célnak leginkább megfelelő irányított fegyvert a függesztmények közül.

„Katonáink megérdemlik a lehető leggyorsabb választ, ha közvetlen légi támogatásra van szükségük. A Raytheon PCAS fejlesztése azon időtartam redukálására született, mikor kritikus fontosságú a támogatás nyújtása, mindemellett az ebben részt vevő csapásmérő egységek a lehetőségekhez mérteni maximális védelmet élvezhetik” – nyilatkozta Thomas Bussing, a Raytheon Missile Systems Advanced Missile Systems alelnöke.

A rendszerintegrálásért (és a munkálatok vezetéséért) felelős Raytheon mellett a megvalósításban részt vesz még a Rockwell Collins, a BAE Systems, a General Electric és az 5-D Systems.