|

Oroszország két év alatt 9 tengeralattjáró építését kezdi meg?

A szeverodvinszki Szevmash hajógyár 2014-2015-foylamán kilenc új tengeralattjáró építését kezdi meg, köztük négy stratégiai nukleáris tengeralattjáróét és egy különleges rendeltetésűét.

Erről a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozott az indiai Defexpo – 2014 kiállításon résztvevő Michael Budnicsenko a Szevmash vezérigazgatója.

Szavai szerint 2014-ben két Project 955 Borej stratégiai nukleáris meghajtású tengeralattjáró (március 19., július 27), egy projekt 885 Jaszeny többcélú-vadász atom-tengeralattjáró és egy speciális tengeralattjáró építését kezdik el. 2015-ben pedig két Borej és három Jaszeny atom-tengeralattjáró építése kezdődik el. Arról, hogy milyen különleges rendeltetésű atom-tengeralattjáró építését kezdik Budnicsenko nem nyilatkozott.

A tengeralattjárók építésére az orosz állam fegyverkezési program keretében kerül sor, amelynek finanszírozására 2020-ig 23 trillió rubelt folyósítanak, amiből 5 trillió az orosz haditengerészet fejlesztésére megy. Ennek része 8 Borej-osztályú SSBN és 7 Jaszeny SSN legyártása és az orosz hadiflottának való átadása 2020-ig.

A Jaszeny-osztályú Szeverodvinszk tesztútra történő kihajózás közben

A Jaszeny-osztályú Szeverodvinszk tesztútra történő kihajózás közben ,

—–
boki