|

Start-up vállalat fejleszt „repülő autót” az Egyesült Államok Hadseregének

Az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában bejegyzett Advanced Tactics nevű start-up vállalat az első repülés végrehajtására készül a Black Knight Transformer nevű, függőleges fel- és leszállásra képes (VTOL – vertical take-off and landing) többcélú, de elsősorban evakuálási és egészségügyi támogatást nyújtó feladatokra tervezett pilóta nélküli járművével.
Az Amerikai Hadsereg megbízásából tervezett járműnek képesnek kell lennie a sebesült katonák vagy civilek légi, vagy szárazföldi úton történő kimenekítésére, nehéz terepviszonyok között is.

A leginkább egy repülni képes buszhoz hasonlító járműnek nyolc forgószárnya van, melyek segítségével – a végső cél szerint – 241 km/h sebességre gyorsulhat, szolgálati magassága pedig elérheti akár a 4570 métert is. A kerekein gurulva a jármű 113 km/h sebességgel is száguldhat, ami egy 1810 kilogrammos, eléggé suta megjelenésű „transformertől” nem kis teljesítmény.

Koncepciógrafika | Forrás: Advanced Tactics

Koncepciógrafika | Forrás: Advanced Tactics ,

2013 decemberében, földi tesztsorozat keretében az Advanced Tactics csapata kipróbálta a Black Knight Transformert a San Diegótól északkeletre található Anza-Boreggo sivatagban, amelyet Rustom Jehangir főmérnök állítása szerint igen sikeresen, az elvárt paramétereknek megfelelően teljesítettek.

A jármű tervezéséhez és építéséhez segítséget nyújtott a US Army Telemedicine & Advanced Technologies Research Centre és a Marine Corps Warfighting Laboratory is.
A jelenlegi formájában létező demonstrátor további fejlesztésre és finomításra szorul, ám a tesztek elvégzésére és a leendő katonai ügyfelek figyelemfelkeltésének céljából tökéletes. A vállalkozás vezetői és a főkonstruktőr reméli, hogy számos sikeres próbarepülést tudnak végrehajtani a nem mindennapi „transformerrel”.

Szerző: Blackjack