|

2016 után kezdődhet az Sz-400 exportja

Az Sz-400 orosz légvédelmi rakétarendszer exportszállításai 2016 után kezdődnek. Erről számolt be a Kommerszantnak adott interjúban Anatolij Isaykin a „Roszoboronexport“ igazgatója. Elmondása szerint 2016-ig csak az orosz fegyveres erőknek szállítanak a légvédelmi rakétarendszerből. A külföldi érdeklődőket arra kérik várják meg a külföldi export szállítások megkezdését.

2 db, szemből fotózott Sz-400 indítóállás rakétaindításhoz felkészült állapotban a némiképp behavazott Kapusztyin Jar területén

Sz-400 indítóállások Kapusztyin Jar-i lőgyakolaton ,

„Két évvel ezelőtt már számos országgal tárgyalásokat folytattunk az Sz-400 légvédelmi rendszer vásárlásáról. Önök is egyetértenek azzal, ha 2011–ben tárgyaltunk az érdeklődőkkel és kérjük a tárgyalások elhalasztását 2016-ra, akkor nem mindenki fogja kivárni azt az időt.„ – mondta Isaykin, hozzátéve, hogy az elkövetkező két évben a Roszoboronexport felméri hogy a potenciális vásárlók mennyi ideig képesek/hajlandóak várni a rendszerre.

Eddig aktív érdeklődést az Sz-400 légvédelmi rendszer iránt Kína mutatta, melyhez kapcsolódóan korábban azt jelentették, hogy 2017-ig a rendszert le lehet szállítani Kínának. Ezen dátumig az orosz ipar kiakarja fejleszteni a rendszer export változatát.

Az interjúban Isaykin azt is megjegyezte, hogy nem lehet azt kijelenteni, hogy 2016 után Kína lesz az Sz-400 légvédelmi rendszer első külföldi vevője. Az első Sz-400 export változatokat Kazahsztán és Fehéroroszország kaphatja, mely országok a rendszert az egységes légvédelmi rendszer létrehozása kapcsán kapnák.

—–
boki