|

Rogozin és a védelmi hírgyár

Az orosz védelmi szektorért felelős miniszterelnök helyettes, Dmitrij Rogozin a közelmúltban russzofóbnak minősítette az orosz médiát – legalábbis egy részét – és megerősítette, hogy a védelmi szektor saját hírszolgáltatást indít be.

Elmondása szerint az orosz televízió kizárólag a vulgaritásra, szenzációhajhászásra koncentrál, miközben minden igyekezetével azon van, hogy mindent lenézzen, ami Oroszországban kerül előállításra. Éppen ezért, – mint Twitter üzenetében jelezte – a személyes felügyelete alatt a védelmi szektor cégeinek sajtórészlegeivel szoros együttműködésben valós, optimista híreket fognak szállítani, melyekkel újabb és újabb eredmények elérésére lehet ösztönözni az oroszokat.

Az elképzeléssel végül is nem lesz gond ha menetközben nem felejtkeznek meg szólni a bizony meglévő, felszámolandó hiányosságokról is – és ezt teszik úgy, hogy láthatóan tesznek is a helyzet javításáért. Mert mint tudjuk az orosz védelmi szektor számos ok miatt nem túl transzparens és a teljesítményével sem mindig remekel…

A dolog egyébként összevág az orosz média szorosabb kontroll alá vételével, aminek tavaly decemberi jelzése az állami hírügynökség, a RIA Novosztyi felszámolására Putyin elnök által kiadott ukáz. Oroszország egyik legjelentősebb hírügynöksége helyett létrejövő Oroszország Ma a moszkvai vezetés szemszögéből megfelelőbb vezetéssel startolt el.