|

A Diehl-Raytheon csoport Sidewinder megrendelést nyert

Ha elhangzik a rakéta kifejezés, akkor sokan, ha név szerint nem is, de külalakra valószínűleg rögtön az amerikai matuzsálemre gondolnak, amelynek aktuális változatai manapság is potens fegyvernek számítanak.

Jelenleg azonban nem a legújabb verzióról van szó: egy a közelmúltban kelt Raytheon bejelentés szerint egy meg nem nevezett vásárló több mint 30 millió dollár értékben rendelt AIM-9L/I-1 variánsú légiharcrakétákat, gyakorló példányokkal és földi kiszolgáló eszközökkel egyetemben a német Diehl-el közös Diehl-Raytheon Missile vállalatuktól.

Az európai licence gyártást végző, német Diehl BGT Defence egyébként már 35 ezer darabnál is többet szállított le az eszközből a világ minden tájára, így nem fog nehézséget okozni a számukra, hogy az aktuális kontraktust teljesítve szállítsák a kis hatótávolságú, hőkeresővel ellátott „fullánk” általuk kínált, korszerűsített fejrésszel ellátott változatát.

AIM-9L/I-1 Sidewinder | Fotó: David Monniaux

AIM-9L/I-1 Sidewinder | Fotó: David Monniaux ,

„A Sidewinder rakéták kritikus fontossággal bírnak a vadászrepülőgépek légtér-rendészeti feladatainak ellátása során. A DRM (Diehl-Raytheon Missile) büszke, hogy a Sidewinder rakéták képességének fenntartásához hozzájárulhat és ehhez a későbbiekben is képes támogatást nyújtani” – nyilatkozta Stefan Eckert, a DRM GmbH elnöke.

A közel öt évtizedes múltra visszatekintő történettel büszkélkedhető fegyver talán legnagyobb darabszámban gyártott verzióiról beszélünk, melyeknek kifejlesztése a 70’-es évek végén és a 80’-as évek elején ment végbe. Az „L/M” verzió modernizálására, eladására és életciklust kiszolgáló szolgáltatások nyújtására jött létre 2004-ben a DRM GmbH.