|

2016-ban jöhet a Buk-M3

Az Echo Moszkva rádióállomásnak szombaton adott interjújában Alexander Leonov altábornagy ejtett el arról egy mondatot, hogy 2016-ban érkezhetnek az első M3 verziójú Buk légvédelmi komplexumok az orosz hadsereghez.

A fejlesztő által egy kiállításon bemutatott makett a Buk-M3-ról | Forrás: military-informant.com

A fejlesztő által egy kiállításon bemutatott makett a Buk-M3-ról | Forrás: military-informant.com ,

„Jelenleg tervezett átfegyverzés folyik a Buk-M1-ről a Buk-M2-re. Később, 2016-ban azt tervezzük, hogy átvesszük a Buk-M3-at.” – jelentette ki a jelenleg az orosz szárazföldi erők légvédelmének parancsnokaként tevékenykedő Leonov.

Grafika a Shtil-1 indítóegységéről, illetve a 9M317ME rakéták konténerei | Forrás: Wikipédia

Grafika a Shtil-1 indítóegységéről, illetve a 9M317ME rakéták konténerei | Forrás: Wikipédia ,

Magáról az M3-as verzióról egyelőre nem sokat tudni. A változat koncepciója elvileg már 2007-ban megvolt és az akkor hírek szerint 2009-2010 környékén rendszerbe is állt volna, de nyilvánvalóan ez elmaradt, valószínűleg pénzügyi okok miatt. Az eddig nyilvánosságra került információk, illetve a különböző fórumokon szárnyra kapó pletykák szerint a Buk-M3 fejlődése az elődeihez képest leginkább a belső értékeiben, azon belül is főként az elektronikai rendszereiben lesz tetten érhető. A nagyközönség számára is elérhető képek tanúsága szerint a legszembetűnőbb változás az eddigi négy helyett hat darab, ráadásul konténerbe helyezett rakéta lesz az indítójárművön, amely sokak szerint arra enged következtetni, hogy Buk hajókra fejlesztett Shtil-1 változatának 9M317M rakétáit tervezik használni majd az M3-nál.

Közreműködött: boki