|

Iszkanderek a NATO határa mentén

Az oroszok telepítés alatt álló harcászati ballisztikus rakétája, az Iszkander kapcsán volt némi sajtófigyelem a napokban. Az egész a német bulvárlap, a Bild egy hétvégi híréhez kötődik, melyben azt állították, hogy titkos műholdas felvételek alapján Oroszország az elmúlt egy év folyamán 10 Iszkander rakétát telepített Kalinyingrádba. Tekintve, hogy az Iszkander rendszer szállító-indító járművei 2-2 rakéta hordozására képesek, ez a gyakorlatban 5 rendszert jelent.

Az orosz védelmi minisztérium egyébként elismerte az Iszkander-M rendszereknek a nyugati katonai körzetbe történő telepítését és kifejezte meglepődését a németek fennakadásán, lévén ezen folyamat már cirka 18 hónapja zajlik elmondásuk szerint és nem mellesleg semmilyen nemzetközi egyezményt nem sért.

Ugyan több oldal azt hozta le, hogy a diplomáciai szempontból kényes kalinyingrádi telepítését erősítették meg ezzel az oroszok, ám az idézett szövegekből ez nem egyértelmű – lévén csak a nyugati katonai körzet lett említve, ami ugye „némiképp” nagyobb területre terjed ki, mint a Kalinyingrádi terület. Más lapok szerint minisztériumi források az Iszkanderek jó ideje jelen létét Kalinyingrád kapcsán értették.

Az egyik beígért orosz váálasz: az Iskander / SS-26 Stone

Az orosz válasz: az Iskander / SS-26 Stone ,

Lengyelország és a balti államok hétfőn természetesen aggodalmukat fejezték ki a hírekkel kapcsolatban, míg az Egyesült Államok lényegében olyan nyilatkozatot tett, hogy jó lenne, ha Oroszország nem feszegetné ezt a korábbi évekről kellemetlen emlékként élő kérdést. (Mint ismert lehet a Bush korszak alatt a rakétavédelmi rendszer miatt erősen megromlott amerikai – orosz viszony mélypontján többek között a tervezett lengyelországi rakétavédelmi elemek kiiktatására alkalmas Iszkanderek kalinyingrádi telepítése is be lettek dova. Ezen momentum aztán később még elő-elő került.)

A Balti államok és így a NATO határa mentén amúgy már régebb óta találhatóak Iszkander-M rendszerek, lévén az egyik ezred a Szentpétervár relatíve közelségében található Luga városa mentén lelhető fel elvileg.

A Bild-es híranyagnál mindenesetre biztosabb, szintén friss Iszkander fejlemény, hogy megkezdődtek a szállítások a déli katonai körzet részére – az első üteg ünnepélyes átadásra kedden került sor Krasznodárban.