|

Újabb nagy hatótávolságú radar tesztelése kezdődött Oroszországban

Az elmúlt 1-2 évben relatíve sokszor számolhattunk be hasonló fejleményekről, hiszen mint Oroszországban sok minden, a korai előrejelző radarrendszer is megújítás alatt áll. Most azonban nem egy, elsősorban a ballisztikus rakéták ellen tervezett radar tesztüzembe léptetéséről számolhatunk be, hanem egy az európai légtérre irányított, légijárművek és robotrepülőgépek hatékony észlelésére képes, 3 000 kilométer hatótávolságú radarról van szó.

A 29B6 jelölésű, „Контейнер” megnevezés alatt is futó radart a mordvinföldi Kovjlkino közelében állították tesztüzemben még a hónap elején.

A 29B6 Контейнер antennái - ha jók az információk, akkor 144 db áll a sorban. | Fotó: orosz védelmi minisztérium

A 29B6 Контейнер antennái – ha jók az információk, akkor 144 db áll a sorban. | Fotó: orosz védelmi minisztérium ,

Szergej Sojgu védelmi miniszter kapcsolódó nyilatkozatában arról tett említést, hogy az illetékesek részére azon utasítás lett kiadva, hogy az európai légtér nagy részét lefedni képes radarnak 2015-re teljes értékű üzemre kell készen állnia. A szóban forgó, 29B6 „Контейнер” radar műholdas felvétele az orosz Yanded Maps-en.

A fentebb összeírt soványka információmorzsákon felül annyit lehet még tudni, hogy az oroszok tervei között több ilyen radar szerepel, ám hogy ezen rendszer további elemei hol lesznek kiépítve és mikortól, arról egyelőre nincs érdemi információ.