|

Jövőre újabb Sz-400-as rakétavédelmi rendszerek állnak hadrendbe Oroszországban

Az idén 2 darab Sz-400-as rakétavédelmi komplexumot állítottak hadrendbe az orosz hadseregben, jövőre további hármat adnak át használatra ebből a fegyverzetből – jelentette be csütörtökön Szocsiban az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin a Fekete-tenger partján elterülő városban tartott tanácskozáson megállapította, hogy a terveknek megfelelően zajlik az orosz hadsereg újrafegyverzése. Kifejtette, hogy a lég- és űrvédelmi rendszer állapotától függ a hadászati egyensúly, valamint ez határozza meg az erőviszonyokat is a világban.

Az orosz elnök példaként említette a Voronyezs típusú radarállomást, amelyből egy-egy a dél-oroszországi Krasznodari területen lévő Armavirben, Kalinyingrádban, a Lengyelország és Litvánia közötti orosz beékelődésben, és a Szentpétervártól nem messze lévő Lehtusziban működik. Elmondta, hogy az egyik ilyen radarállomáson észlelték a Földközi-tenger térségében a közelmúltban végrehajtott rakétakilövéseket is. A következő öt évben még hét ilyen lokátorállomást terveznek hadrendbe állítani Oroszországban.

Pavel Szozinov, az Almaz-Antej nevű légvédelmi rendszereket gyártó orosz konszern főkonstruktőre arról számolt be Szocsiban, hogy 2014-ben és 2015-ben hajtják végre a kísérleteket a Sz-500-as rakétavédelmi komplexumokkal. A szakember hozzátette, hogy már folyik a felkészülés az ötödik generációs fegyverrendszer sorozatgyártására is.

Az orosz államfő szerdán azt jelentette be, hogy újabb 22 darab szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétával egészítik ki jövőre az orosz hadászati rakétaerők fegyverzetét.

A hadiipari megrendelésekről szóló dél-oroszországi tanácskozáson az is elhangzott, hogy Oroszország a következő három évben több mint 46 milliárd rubelt (mintegy 320 milliárd forint) fordít atomfegyverek gyártására és karbantartására. 2020-ig az orosz hadászati atomfegyverek 85 százalékát akarják korszerűbbre cserélni.

Forrás: MTI