|

Pentagon: nem veszünk több orosz helikoptert

Az amerikai védelmi minisztérium egy szóvivője által közöltek szerint a Kongresszussal való újbóli egyeztetés eredményeként a Pentagon a már megrendelt gépeken felül a jövőben már nem tervez további orosz helikoptereket vásárolni az afgán haderő részére.

Azaz úgy tűnik, hogy a korábbi tiltás ellenére idén júniusban nyélbe ütött, 30 Mi-17V5 típusú forgószárnyas beszerzése az utolsó amerikai kormányzati rendelés, amit a Roszoboronexport bezsákolt.

Mint ismert lehet az amerikai törvényhozás részben morális okokra hivatkozván a 2013-as National Defense Authorization Act (Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény) kiegészítésében megtiltotta a diktatúrákat is kiszolgáló Roszoboronexporttal való pénzügyi tranzakcióba keveredést. A fentebb nevezett 30 forgószárnyas ezt figyelmen kívül hagyva került beszerzésre.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a 30 gépről szóló júniusi, végül 572 millió dollárra kijött csomagon felül a Pentagonnak nem kell előkaparnia további 345 millió dollárt, amiből a soron következő 15 gépes beszerzést finanszírozta volna.

Afgán Mi-17-esek egy kabuli légibemutatón 2010-ben. | Fotó: David Quillen, U.S. Navy

Afgán Mi-17-esek egy kabuli légibemutatón 2010-ben. | Fotó: David Quillen, U.S. Navy ,

Az orosz helikopterek beszerzését erőteljesen ellenző szenátorok csoportjából érkező reakció egyébként alapvetően az, hogy nagyon örülnek, hogy a Pentagon végre kérésüknek megfelelően jár el és felhagy a korábban folytatott, „morális csőddel” felérő politikájával és így végre az Egyesült Államok – az oroszokon keresztül – végre nem asszisztál az Asszad-féle rezsimek háborús bűneihez.