|

Lőttek az orosz Glock beszerzésnek?

Lassan két hete is megvan, hogy fórumunkban a régióra specializálódott szorgos hírszállítóink egyike bedobta, hogy Moszkva Glock 17 pisztolyokat kíván rendszeresíteni 2 millió dollár értékben a GRU egyik speciális alakulata számára. Azon felül, hogy a Szpecnaz részére 318 darab lenne beszerezve az osztrák lőfegyver 4. generációs változatából túl sok mindent nem lehetett tudni az eseteleges üzletről.

Talán mondanunk sem kell, hogy a pisztolyonkénti 6 000 dollár feletti ár kapcsán ki is alakult a vita, hogy ez mennyire lehet reális, esetleg mennyire tömnek vastagra zsebeket.

Glock 17 Gen4 | Fotó: glockforum.com

Glock 17 Gen4 | Fotó: glockforum.com ,

glockforum.com">

Mindenesetre úgy tűnik, hogy egyes oroszok illetékesek úgy vélték, hogy az amúgy más szervezetek esetében negyedáron is beszerezhető lőfegyverek árazása kapcsán valami nagyon nincs rendben, ezért a tervezett beszerzés felülvizsgálatát kezdeményezték. A RIA Novosztyi hírügynökség értesülései szerint egy előzetes vizsgálat alapján az derült ki, hogy a védelmi minisztérium illetékes szerve október elején a honlapján jelezte, hogy az eredetileg megállapított költségkeret növelésre került.

A tervezett beszerzésért felelős hivatal közlése szerint a Glock 17 esetében maximálisan 210 000 rubel (~6 600 dollár), míg a Glock 26 esetében 191 000 rubel lenne a beszerzési ár – ami egy teljes szettet takar pisztolycsövekkel és hangtompítókkal egyetemben, amik korábban nem kerültek említésre. (Hogy mennyit, arról nem szól a fáma.)

A védelmi miniszter elé terjesztett ügy kapcsán belső viszgálat lefolytatását javasolják, tovább elvileg ezzel véget is ért a Glock pisztolyok beszerzésének kérdése. A védelmi szektoréert felelős helyettes miniszterelnök, Dmitrij Rogozin még a múlt hét hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a beszerzendő Glock lőfegvyerek valóban túlárazottak voltak, Oroszországnak azonban amúgy is hazai megoldást kellene alkalmaznia.