|

Film-front – Katonai parádék

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Egy-egy ország katonai potenciálját nem csak a potenciális ellenségek felé kell nyomatékosítani, hanem az egyszerű adófizetők számára is látványos módon kell prezentálni, hogy mégis mire mennek el a hadseregbe ölt milliárdok. Erre az egyik legideálisabb eszköz a katonai parádé, álljon itt ebből egy „kisebb” válogatás.

FIGYELEM! Aki egy huzamban tervezi megnézni a videó-összeállítást, az búcsúzzon el a családtól és készítsen elérhető közelségbe maga mellé elegendő mennyiségű folyadékot, ugyanis a jelenlegi Film-frontunk több, mint 8 órányi mozgókép-anyagot tartalmaz!

Ha azt mondjuk, hogy katonai parádé, akkor az emberek többségének egy dolog jut eszébe először: Vörös Tér.

Ugyan sokan szeretnék már nem látni a térképen, de azt azért meg kell hagyni, hogy Észak-Koreában tényleg értenek a katonai parádék szervezéséhez (amelyek ráadásul igazi csemegét jelentenek a retro katonai eszközök rajongóinak :) ).

Noha Észak-Koreában mindenek felett áll a hadsereg, monumentalitásban azért nehéz felvenni a versenyt Kínával:

Persze nem minden nemzetnél csak a hagyományok és a keményvonalas haditechnika kap szerepet, hanem néhol a szórakoztató elemeken is nagy hangsúly van.

A hidegháború alatt a katonai parádék leginkább a világ vörösebbik felén voltak jellemzőek és a Szovjetunió összeomlásával ez a „hagyomány” a legtöbb helyről ki is veszett, azonban néhány volt kommunista ország új alappal továbbvitte a parádék rendezését, mint például Örményország, amely pont a Szovjetunióból való kiválást ünnepli katonai eszközeinek felvonultatásával.

Biztosan feltűnt már, hogy eddig leginkább keleti országokból érkeztek videók és jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet a nyugattal? Szerencsére a mindig különc franciák orvosolják ezt a problémát:

Azonban a nyugati világban nincs akkora hagyománya a szűkebb értelemben vett katonai felvonulásoknak, mint keleten, ámbár egy jó indokkal azért London vagy New York utcáit is előszeretettel megtapossák némi lánctalppal:

Persze egy jó kis parádézáshoz nem kell feltétlenül egy háborút is megnyerni, egy trónra kerülés évfordulója is bőven megteszi:

Végezetül pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy bizony hazánkban is volt hagyománya a katonai parádéknak:

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)