|

Gát épül a KNAAPO üzeme köré

A hír apropóját a Szuhoj vállalat komszomolszki üzeme és az Amur folyó képezi, mely utóbbi úgy tűnik a kapitalisták legújabb szuperfegyvere az orosz törekvések megfékezésére.

A védelmi minisztérium bejelentése szerint az elkészült gát hat méter magas és három kilométer hosszú lesz, körbeölelve a távol-keleti Komszomolszk városa mellett elterülő gyáregységet – nyilatkozta a miniszter még pénteken.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters ,

A munkálatok a Szuhoj vállalat kérelmének pozitív elbírálásának köszönhetően fognak megkezdődni és a miniszter szavaival élve a források rendelkezésre állnak és biztosítva lesznek a terv végrehajtására. Minderre bizonyára szükség is lesz, ugyanis hozzátette, hogy a sikerhez 55000 négyzetméter földet kell majd megmozgatni, jelenleg azonban (egyelőre) a gyár képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek az üzem normál működéséről nyilatkozott.

Az orosz szövetség kormány a távol- keleti árvízkárok mérséklésére és a helyreállításra 12 milliárd rubelt (360 millió dollár) biztosít segély keretében, nyilatkozta Jurij Trutnev miniszter-elnök helyettes szerdán.

Forrás: rferl.org

Forrás: rferl.org ,

amur01

Trutnev utalt rá, hogy még nem lehet nyugodtan hátradőlni, mivel az áradás folytatódása esetén további 36 000 ezer embert kell evakuálni a veszélyeztetett területekről. Mindeddig 16 000 ember kényszerült otthonát elhagyni és 98 800 embert veszélyeztet az Amur folyó áradása. A védelmi munkálatokban és a kimenekítésben összesen 45 000 ember vesz részt.

A késő július óta tartó rendkívüli időjárás 120 éves rekordot döntött meg, amit a fentebbi magas szám is alátámaszt. A következő linken egy ábrán keresztül lehet megszemlélni, milyen mértékben lépett ki a folyó a medréből.