|

Új orosz tankhajó készül

Az orosz védelmi minisztérium tendert írt ki egy új tervezésű, közepes tankhajóra mintegy 90 millió dollár értékben, amely a jövőben majd az Orosz Flottát fogja támogatni.

Az Orosz Haditengerészetnek szüksége is van új ellátó hajókra, mivel a tankereik zömét adó Altaj-osztájú hajók a 60-as évek végen, hetvenes évek elején épültek, de a többi hasonló feladatú hajó is legkésőbb az 1980-as években állt szolgálatban, tehát elmondhatjuk, hogy már jócskán benne vannak a korban.

A szintén hasonló kategóriában játszó Dubna-osztály névadója, amelyet 1974-ben állítottak szolgálatba | Forrás: Wikipédia

A szintén hasonló kategóriában játszó Dubna-osztály névadója, amelyet 1974-ben állítottak szolgálatba | Forrás: Wikipédia ,

A szóban forgó új tankhajó az eddigi hírek alapján a nem túl fantáziadús Projekt 23130 nevet kapta, és az üzemanyag mellett ún. száraz árut is tud majd szállítani. A minisztérium szűkszavú bejelentése szerint a hajó 130 méteres hossza mellé 21 méteres szélesség, valamint 14 ezer tonnás vízkiszorítás társul. A követelmények között szerepel a legalább 8000 tengeri mérföldes hatótáv, valamint a 24 tagú legénységgel 60 napot is el kell tudnia töltenie a tengeren utánpótlás nélkül. A pályázók ajánlatait szeptember 24-ig várják, maga a tanker várhatóan 2016 októberében készül el.