|

Iraki Bradley üzlet

A BAE hivatalos közleménye szerint az Iraki kormány tárgyalásokat folytat az amerikai kormánnyal, hogy a következő 15 hónapos időszakban 200 darab Bradley M2A2 ODS gyalogsági harcjárművet szerezzen be. A remélhető üzlet valamikor a 2014-es év folyamán valósulhatna meg, egy évvel a szaúdi Bradley vásárlást megelőzve.

A járművek melyekről szó van, nemrég modernizáláson átesett típusok, ugyanolyanok amiket az amerikai Nemzeti Gárda egységei is használnak. Az 1991-es Öbölháború után 1 423 M2A2 gyalogsági harcjárművet modernizáltak. A modernizáció révén egy szemre nem ártalmas lézertávmérőt kapott a típus, ellátták GPS-szel és digitális iránytűvel, a vezetőt pedig infravörös éjjellátóval. Opcionálisan elérhető a Javelin anti-tank rakéta is. Az így kapott jármű típusjelzése lett az M2A2 ODS (Operation Desert Storm).

M2 Bradley ODS | Forrás: Army Recognition

M2 Bradley ODS | Forrás: Army Recognition ,

Ha az üzlet összejön, akkor egy újabb beszerzés következhet, melyről a napokban egyeztet a két kormány. A beszerzés összege 4,3 milliárd dollár és 50 Strykert, valamint harci helikoptereket és légvédelmi rendszereket tartalmaz. Ezen kívül szó van egy 750 millió dolláros üzletről is, mely a már jelenleg üzemben lévő iraki M113, Hummer, M88 üzemeltetéséhez köthető.