|

Orosz-kínai óriáshelikopter épülhet

A hírek szerint Oroszország és Kína összefogásával a világ legnagyobb helikopterénél, a Mil Mi-26-osnál kétszer nagyobb forgószárnyas készülhet.

A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint Dimitrij Rogozin, az orosz védelmi miniszter helyettese az orosz-kínai utasszállító fejlesztése mellett bejelentette, a két nagyhatalom közös erővel szeretne a 20 tonnás teherbírású Mi-26-osnál kétszer nagyobb kapacitású helikoptert fejleszteni és gyártani. Rogozin elárulta, hogy az orosz és kínai szakemberek egyaránt megvalósíthatónak ítélték a projektet, bármikor kezdődhet a részletes egyeztetés a fejlesztésről.

Egy Mi-26-os Sea Kinget cipel | Fotó: Air Charter Service

Egy Mi-26-os Sea Kinget cipel | Fotó: Air Charter Service ,

A világ legnagyobb és legerősebb helikopterének számító Mil Mi-26-os még 1977-ben hajtotta végre szűzrepülését, de a Rostvertol üzemében mai napig gyártják, eddig több mint 300 példány készült belőle. A számos alváltozattal rendelkező típus fő üzemeltetői közé tartozik Oroszország, Ukrajna és India, de számos más országban is szolgálatban áll, valamint megtalálható civil vállalatoknál is.