|

Orosz-kínai óriáshelikopter épülhet

A hírek szerint Oroszország és Kína összefogásával a világ legnagyobb helikopterénél, a Mil Mi-26-osnál kétszer nagyobb forgószárnyas készülhet.

A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint Dimitrij Rogozin, az orosz védelmi miniszter helyettese az orosz-kínai utasszállító fejlesztése mellett bejelentette, a két nagyhatalom közös erővel szeretne a 20 tonnás teherbírású Mi-26-osnál kétszer nagyobb kapacitású helikoptert fejleszteni és gyártani. Rogozin elárulta, hogy az orosz és kínai szakemberek egyaránt megvalósíthatónak ítélték a projektet, bármikor kezdődhet a részletes egyeztetés a fejlesztésről.

Egy Mi-26-os Sea Kinget cipel | Fotó: Air Charter Service

Egy Mi-26-os Sea Kinget cipel | Fotó: Air Charter Service ,

A világ legnagyobb és legerősebb helikopterének számító Mil Mi-26-os még 1977-ben hajtotta végre szűzrepülését, de a Rostvertol üzemében mai napig gyártják, eddig több mint 300 példány készült belőle. A számos alváltozattal rendelkező típus fő üzemeltetői közé tartozik Oroszország, Ukrajna és India, de számos más országban is szolgálatban áll, valamint megtalálható civil vállalatoknál is.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.