|

Törökország kínai légvédelmi rendszert vásárol?

Kiszivárgott hírek szerint a beszerzésért felelős bizottság egyre inkább hajlik arra, hogy a kínai CPMIEC HQ-9-es rendszert válassza Törökország következő nagy hatótávolságú légvédelmi rakétájaként. A tenderen részt vesz még az amerikai Patriot, az orosz Sz-300 és az európai SAMP/T ASTER 30 rendszer is. A beszerzéssel foglalkozó bizottság egy magas rangú tagja szerint a kínai ajánlat technológiai szempontból megfelelőnek bizonyult, nyitottak a teljes technológiai transzferre, valamint lényegesen olcsóbb, mint a rivális rendszerek.

Fotó: Bradley Huang

Fotó: Bradley Huang ,

A végleges döntést még jóvá kell, hogy hagyja Ismet Ylmaz hadügyminiszter, valamint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök. Erre a következő bizottsági ülésen kerülne sor, melynek dátuma egyelőre ismeretlen.

A döntés kritikusai elsősorban a rendszer összeférhetetlenségében látják a legfőbb okot, mivel ez eltér az ország területén már működő NATO radarrendszertől. De elképzelhető, hogy a kínai opció megszellőztetése csak egy ürügy, hogy esetleg jobb árat tudjanak kicsikarni valamelyik másik beszállítótól.

One Response to “Törökország kínai légvédelmi rendszert vásárol?”