|

Törökország kínai légvédelmi rendszert vásárol?

Kiszivárgott hírek szerint a beszerzésért felelős bizottság egyre inkább hajlik arra, hogy a kínai CPMIEC HQ-9-es rendszert válassza Törökország következő nagy hatótávolságú légvédelmi rakétájaként. A tenderen részt vesz még az amerikai Patriot, az orosz Sz-300 és az európai SAMP/T ASTER 30 rendszer is. A beszerzéssel foglalkozó bizottság egy magas rangú tagja szerint a kínai ajánlat technológiai szempontból megfelelőnek bizonyult, nyitottak a teljes technológiai transzferre, valamint lényegesen olcsóbb, mint a rivális rendszerek.

Fotó: Bradley Huang

Fotó: Bradley Huang ,

A végleges döntést még jóvá kell, hogy hagyja Ismet Ylmaz hadügyminiszter, valamint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök. Erre a következő bizottsági ülésen kerülne sor, melynek dátuma egyelőre ismeretlen.

A döntés kritikusai elsősorban a rendszer összeférhetetlenségében látják a legfőbb okot, mivel ez eltér az ország területén már működő NATO radarrendszertől. De elképzelhető, hogy a kínai opció megszellőztetése csak egy ürügy, hogy esetleg jobb árat tudjanak kicsikarni valamelyik másik beszállítótól.

One Response to “Törökország kínai légvédelmi rendszert vásárol?”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.