|

Antej-2500-al kárpótolnák Teheránt az oroszok?

Pár éve meglehetősen nagy port kavart, mikor Irán Sz-300PMU légvédelmi rendszert kívént beszerzeni Oroszországtól. Moszkva végül a nemzetközi nyomás hatására beadta a derekát, elállt a szerződéstől, nem szállította le a Theren által megrendelt légvédelmi rendszert. A perzsáknak ez persze nagyon nem tetszett, amit azzal tudatosítottak, hogy a nemzetközi bíróságon 4 milliárd dolláros kártérítési pert indítottak az oroszok ellen.

Az ismert orosz gazdasági napilap, a Kommerszant ismeretlen eredetű, friss információi szerint Moszkva most azzal akarna pontot tenni az ügy végére, hogy Antej-2500-as rendszerrel kárpótolná az irániakat. Ami mint ismert lehet az Sz-300 család egyik ágát képviseli. Az Sz-300V / Sz-300VM / Sz-300VMK / Antej-2500 (NATO: SA-23 Gladiator\Giant) konkrétabban a szárazföldi erők számára rendszeresített, kimondottan ballisztikus rakéták elleni tevékenységre optimalizált változat, mely ezidáig különösebben nem is került exportálásra. Az Sz-300VM export változatából, az Antej-2500-ból ezidáig csak Venezuela rendelt – bár egy időben nagyon kínálgatták Indiának, Törökországnak és Szaúd-Arábiának is.

Az Sz-300VM / Antej-2500 rendszer összetevőinek egy része a 2011-es MAKSZ-on. | Fotó: Vitaly V. Kuzmin

Az Sz-300VM / Antej-2500 rendszer összetevőinek egy része a 2011-es MAKSZ-on. | Fotó: Vitaly V. Kuzmin ,

A Kommerszantra hivatkozó RIA Novoszyti hírügynökség arról ír, hogy az üzletet Mahmud Ahmadinezsád leköszönő iráni elnök július 1-i látogatása során akár már véglegesíthetik is.

15 hozzászólás “Antej-2500-al kárpótolnák Teheránt az oroszok?”

  1. Izrael katonai segélyként 3,1 milliárd dollárt kap ! Iránnak alacsonyan támadó repülőgépek és lopakodók elleni nagy zavarvédettségű légvédelmi rakétákra lenne szüksége, az Antej – 2500 messze nem ideális a számára !

  2. Erre a rendszerre azt mondani, hogy szarabb, igen durva túlzás. Nem szarabb, csak más. Még előnye is származhat Iránnak abból, hogy ha ezt kapná, mert kevésbé ismert az Sz-300PMU-nál. (Értsd: ilyen ellen még nem gyakorlatoztak úgy, mint a szlovákoknál nemrég.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/S-300VM
    Attól, hogy ballisztikus rakéták ellen is hatásos, még nem jelenti azt, hogy repülőgépek ellen nem ütőképes.

  3. Mások voltak itt az alkalmazó prioritásai, az Sz-300 család ezen vonala erősen a taktikai ballisztikus rakéták, illetve robotrepülőgépek leszedésére lett hangolva, de ettől még oda tud csapni másnak is azért. Én speciel nem ismerem túl mélyrehatóan az Sz-300 családot, így csak óvatosan, de azt mondanám, hogy pl. radar vonalon hátrányban nem nagyon lehet a többi családtaghoz képest, hiszen az elsődleges célpontjai túl nagy RCS értékkel azért nem rendelkeznek.

    De majd jön valaki aki ebben jobban képben van :)

  4. Roni te nagyon…………
    Szíreken magába Sz-300 üteg nem segített volna. Ami jelenleg is segít rajta az pedig a politikai alkuk. Felkelőket már megverték utolsó állásokat számolják fel.
    Izrael kormánya meg otthon elmondhat na lám győztünk.
    Másik eset Sz-300 mennek le kapnak pár Izraeli gépet. Emiatt Izrael kénytelen hadba lépni.
    Minden jó megy elül a por és Szíria is megkapja a maga Sz-300 rendszerét amit Iráni kollégák szintén meg lesnek.
    Valamint Jak kiképző és könnyű támadó gépek, Mig-35 vadászok. Azok pluszban megrendelt alkatrészei Iránnak is jól jönnek majd. Tudod az szír pilóták az új vassal nem tudnak bánni is fele annyi idő alatt kinyírják a hajtóművet.

  5. S-300V egy teljesen más rendszer mint a P verziók. Sőt, kb. nem sok közük van egymáshoz, más a radar, mások a rakéták, a gyártó, a hordozó eszköz és az alkalmazó. A V-t a hadsereg alkalmazza, a csapatokkal együtt haladva, védelmezve azokat. (S-300V,Buk,Tor,Tunguska,Strela-10,Igla). Ellenben a P-t a PVO használta (most légierő) objektumvédelemre (S-400/S-300P/Pantsir/Osa/Igla – rétegben) Ez akkor volt látható, mikor nemrég megjelent a hír, hogy az orosz hadsereg nem találta megfelelőnek a Pantsirt, pont azért, mert nem illett, a mozgékony lánctalpas elképzelésükbe, hiszen a pvo/légierőnek lett fejlesztve.
    Emiatt mindig fura, mikor pont ezen réteges védelemre kifejlesztett eszközökből választanak egyet és várják a csodát.

  6. Kénytelen hadba lépni ? Hát Izrael ne csodálkozzon, hogy idegen állam légterében engedély nélkül repkedve megkínálja a légvédelem. NEKIK sincs joguk ahhoz, hogy más ország légterében parádézzanak, megelőző, meg mittudomén milyen mondvacsinált indokokkal. A nk-i jog ezt kategorikusan tiltja, amely mindenkire vonatkozik. (bár ők már kinyilvánították, hogy rájuk nem minden esetben)
    Iránnak már más forrásból van SZ-300 rendszere, nem lehet biztosan tudni honnan, úgy cikkeztek legvalószínűbb Belorusz, bár Ukrajna és is Kína lehetett az eladó.
    Amúgy meg az oroszok nem hülyék, nem fognak engedélyt kérni Rasmussentől, ha akarják simán meg tudnák oldani a szállítást a szíreknek, nem először csinálják. Főleg ha pénzről van szó.