HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Antej-2500-al kárpótolnák Teheránt az oroszok?

Pár éve meglehetősen nagy port kavart, mikor Irán Sz-300PMU légvédelmi rendszert kívént beszerzeni Oroszországtól. Moszkva végül a nemzetközi nyomás hatására beadta a derekát, elállt a szerződéstől, nem szállította le a Theren által megrendelt légvédelmi rendszert. A perzsáknak ez persze nagyon nem tetszett, amit azzal tudatosítottak, hogy a nemzetközi bíróságon 4 milliárd dolláros kártérítési pert indítottak az oroszok ellen.

Az ismert orosz gazdasági napilap, a Kommerszant ismeretlen eredetű, friss információi szerint Moszkva most azzal akarna pontot tenni az ügy végére, hogy Antej-2500-as rendszerrel kárpótolná az irániakat. Ami mint ismert lehet az Sz-300 család egyik ágát képviseli. Az Sz-300V / Sz-300VM / Sz-300VMK / Antej-2500 (NATO: SA-23 Gladiator\Giant) konkrétabban a szárazföldi erők számára rendszeresített, kimondottan ballisztikus rakéták elleni tevékenységre optimalizált változat, mely ezidáig különösebben nem is került exportálásra. Az Sz-300VM export változatából, az Antej-2500-ból ezidáig csak Venezuela rendelt – bár egy időben nagyon kínálgatták Indiának, Törökországnak és Szaúd-Arábiának is.

Az Sz-300VM / Antej-2500 rendszer összetevőinek egy része a 2011-es MAKSZ-on. | Fotó: Vitaly V. Kuzmin ,

A Kommerszantra hivatkozó RIA Novoszyti hírügynökség arról ír, hogy az üzletet Mahmud Ahmadinezsád leköszönő iráni elnök július 1-i látogatása során akár már véglegesíthetik is.

Exit mobile version