|

Pilóta nélküli repülőgépet fejleszthet a MiG

Csapásmérésre is képes pilóta nélküli harci repülőgép kifejlesztésére kapott megrendelést a RAC MiG tervezőiroda az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztériumtól. A cég május 31-én jelentette be, hogy május 15-én aláírták a kontraktust Moszkvával, melynek értelmében kidolgozzák egy új UCAV koncepcióját, megépítik életnagyságú makettjét, majd átadnak egy teljes képességű demonstrátort. A MiG szerint az új típust a korábban már bemutatott Skat UCAV alapján kezdik el fejleszteni, ezért a tervezés kezdeti szakaszának több lépésével már most elkészültek – közölte Szergej Korotkov vezérigazgató.

Forrás: gunpoint-3d.com

A MiG Skat vajon zsákutcának bizonyult? | Forrás: gunpoint-3d.com ,

A MiG még 2007-ben mutatta be a Skat makettjét a moszkvai MAKSz légi szalonon, ám azóta sem történt érdemi előrelépés a típussal kapcsolatban. Az UCAV a cég szerint önállóan lesz képes precíziós fegyverek célba juttatására, főként olyan térségekben, ahol az erős légvédelem miatt az ember vezette repülőgépek bevetése túl kockázatos lenne, de adott esetben akár közösen is végezhet bevetéseket a „hagyományos” típusokkal együttműködve. Kialakítását tekintve a Skat a „csupaszárny” koncepciót követi, valamint a MiG szerint alacsony észlelhetőségű lesz. A gyári kiadványok szerint tömege 10 tonna körül lesz, hasznos terhelése pedig két tonna. A maximális hatótávolságot 2400 km-re, a legnagyobb sebességet 800 km/h-ra, a csúcsmagasságot pedig 12 000 méterre saccolja a cég.

A Skat egy kiállításon | Forrás: migavia.ru

A Skat egy kiállításon | Forrás: migavia.ru ,

Az UCAV-megrendelés kapcsán Korotkov elejtett még egy megjegyzést, miszerint június folyamán aláírják a szerződést a Védelmi Minisztériummal 37 darab, Zsuk-A lokátorral felszerelt MiG-35 vadászbombázóról, amik közül 24-et a „nagyon közeli jövőben” adnának át.

Forrás: RIAN

8 hozzászólás “Pilóta nélküli repülőgépet fejleszthet a MiG”

  1. 800km/h, 12000m, innen-onnan összepakolt, nem túl érdekes ezeknek az UCAV-oknak a hardware-e. A kínaiak is kifaraghatták a lopott formát hetek alatt, de itt a software a nagy dobás, minden más messze mögötte. És nekem az az érzésem, hogy ebben az oroszok szinte nullán állnak, hiába mutogatják a makettet.