|

WPB Anders

A lengyel hadiipar már gyerekcipőben is potens üdvöskéje, in memoriam Wladyslaw Anders.

Valahol réges-régen, egy messzi-messzi Lengyelországban, az MSPO 2010 Nemzetközi Védelmiipari Kiállításon került bemutatásra egy addig még nem látott fejlesztés, északi barátaink jóvoltából. A WPB ANDERS alapvetően a Lengyel Hadsereg elavulttá váló BMP-1 gyalogsági harcjárműveinek leváltására tervezett, sokoldalú, azonos alvázon nyugvó járműcsalád. A harcjármű fejlesztése egészen 2008-ig nyúlik vissza, s napjainkig tart.

A törzs mérete lehet általános (6 pár görgő), vagy növelt hosszúságú (7 pár görgő). Harci tömege 30 és 45 tonna között mozog a fegyverzet, speciális kiegészítők és a páncélozottság mértékétől függően. A nagyfokú egységesség következtében elérhetővé vált az üzemeltetés során előforduló meghibásodások javítási költségének csökkentése. A bemutatott ANDERS-változat egy 120 mm-es, a Swiss Company által kifejlesztett huzagolatlan csövű löveggel volt felszerelve, s neve ANDERS Light Expeditionary Tank (továbbiakban: LET) lett.

Fegyverzet

A könnyű tank verzió egy új, csökkentett szélességű toronnyal lett ellátva. A toronyban két fő kapott helyet egy felfüggesztett kosárban (a mellékelt videón jól látszik) de teljesen a test belsejében. Fő fegyverzete egy RUAG CTG 120 milliméteres-es, huzagolatlan harckocsiágyú automata töltőberendezéssel, melyhez 12 darab azonnal felhasználható lőszer tartozik, további 20 külön tárolttal egyetemben. Emellé egy 7,62 milliméteres, párhuzamosított UKM-2000C géppuska társul a löveg bal oldalára építve. A lengyelek nem bízták a véletlenre, a párost a torony tetejére épített ZSMU-1276 KOBUZ távirányítható fegyverállvány támogatja 12,7 milliméteres WKM-B géppuskájával. A lézeres rávezetésű ATGM-ek (Anti-Tank Guided Missle-Irányított páncéltörő rakéta) korában természetesen nem maradhatott el a 81milliméteres füstgránátok integrálása sem.

Az IFV (Infrantry Fighting Vehicle) verzió a KTO Rosomak-on is alkalmazott Hitfist-30P tornyot kapta meg, s így meggyőzőerejét egy 30 milliméteres Mk44 gépágyú és egy UKM-2000C géppuska alkotja.

Forrás: militaryum.net

Forrás: militaryum.net ,

Kialakítás és páncélzat

Az ANDERS LET tornya és teknője teljesen hegesztett acélból készült, mely védelmet nyújt a kézifegyverek ellen 7,62 milliméterig, továbbá ellenáll az aknáknak és egyéb kinetikus behatásoknak kicsivel a STANAG 4569 III. fokozata feletti minőségben. Opcionálisan választható páncélmodulokkal a STANAG 4569 szerinti védelem 5-ös szintig növelhető, mely ellenáll a 25 milliméteres APDS-T becsapódásának 1258 méter per szekundum kezdősebességnél 500 méter távolságból. További védelméről az ukrán Zaszlon és a Rafael Trophy aktív védelmi rendszerek gondoskodnak.

A „dudorok” a Trophy kellékei | Forrás: twardziel.pl ,

Trophy működés közben egy Merkaván │Forrás: warandwarfare.com

Trophy működés közben egy Merkaván │Forrás: warandwarfare.com ,

Zaszlon │Forrás: army-guide.com

Zaszlon │Forrás: army-guide.com ,

Járművünk felépítése nem sok újat mutat, elől a vezető, középen a fegyveroperátor és a parancsnok, hátul a szállítmány helye került kialakításra. A deszanttérből a rámpán (és a rámpába épített ajtón), illetve két oldalsó nyíláson át lehet kijutni.

Forrás: fanda.nova.cz

Forrás: fanda.nova.cz ,

Forrás: twardziel.pl

Forrás: twardziel.pl ,

Uzsgyi!

Az ANDERS LET mozgékonyságát a jármű elejében helyet foglaló, német MTU 8V 199 turbófeltöltős dízelmotor biztosítja, mely 720 lóerejével közúton 70km/órás nyargalásra, illetve 600 kilométer megtételére bírja az acélszörnyet. A személyzet legnagyobb örömére képes megküzdeni a 60 százalékos lejtővel, a 2,6 méter széles országúti kátyúkkal, illetve függőleges akadályokkal 1méter magasságig. Nevében „elrejtett” célja légi szállítást is feltételez, amit egy A400M, vagy nagyobb vasmadár segítségével tud kivitelezni.

Felszereltség

Szabvány felszereltsége magában foglalja: tűzvezetőrendszer,ABV riasztó rendszer,lézeres besugárzásjelző,navigációs rendszer. Későbbre tervezik az Anders egy 105 milliméteres CV-CT toronnyal szerelt változatát is, mely képes használni a helikopterek és földi célok ellen 5 kilométerig hatásos Falarick 105 lövegből indított rakétát.

Továbbá

Ha hihetünk a híreknek, a lengyel hadsereg 1000 darab ANDERS beszerzését tervezi a különféle variánsokból, de többségben az IFV-k lennének.

Tervezett változatok | Forrás: defenceforumindia.com

Tervezett változatok | Forrás: defenceforumindia.com ,

Egészségügyi mentő│Forrás: Wikipédia

Egészségügyi mentő│Forrás: Wikipédia ,

Tűztámogató szerepkörben | Forrás: korearms.egloos.com

Tűztámogató szerepkörben | Forrás: korearms.egloos.com ,

A végére pedig a beígért videó:

Források:

military-today.com
armyrecognition.com
Wikipédia

Szerző: Silurusglanis

10 hozzászólás “WPB Anders”

  1. Gondolom ezt is fel lehet rácsozni, mint a többit komulatív töltetek ellen. De van hozzá aktív védelem is,ahogy látom. Így azért a 25mm ,már elégnek tűnik!
    Ne tévesszük össze a dolgokat! Ez nem tank. Az áttörésekre ott vannak a Leo-2-ek. Ezek lánctalpas PSZH-k, illetve légvédelmi és tűztámogató páncélosok.
    A hasonló kategóriát képviselő járművek nagy része ugyan ezt tudja. Az ára azért érdekes lehet ,összehasonlítás képen. A honvédségünkre is rá férne valami hasonló, ha nem is pont ez!
    Számomra mondjuk szimpatikus lenne ugyan az az összeállítás ,mint a lengyeleknél ( Rosomak + Anders).

  2. Jó a cikk és igen előremutató páncélos. Valahol volt linkelve, hogy az óceán túloldalán is kacérkodnak a „hybrid tank” gondolatával, amit számomra egy az egyben lefedett a cikkben említett típus. Ha jól belegondolunk, lassan nem igazán a páncél vastagsága számít már, inkább az önvédelmi rendszerek.

  3. Jó a cikk gratulálok! Bár polákként megjegyzem, hogy a cucc technológiai demonstrátor maradt még a prototípusig sem jutott el. A fejlesztő OBRUM nem konzultált a tervezéskor a lengyel HM-el, aki nem is fog rendelni belőle. De sebaj az építéskor megszerzett tapasztalat nem vész el, csak az új típust (proto) a BAE – val fogja a PHO (benne obrum) elkészíteni. Bár szerintem amihez a PHO hozzányúl….

  4. A lengyel HM azért nem fogadta el, mert nem úszóképes a platform, ott meg sok a folyó… ez elég komoly áttervezést igénylő meló, ennek már 1-2 éve. Személy szerint én ebben a lengyel holdingban semmilyen fantáziát nem látok az igazán komoly szakemberek hiánya miatt. De hál Istennek a lengyel hadiipar egy még megmaradt része, amely elkülönült ettől a politikai elfekvő állami-szakszervezeti holdingtól istenesen izmosodik.

    Silurusglanis ha érdekel nézd meg a youtube-on: hsw krab, hsw rak, hsw langusta, wb electronics ezek rendszeresített műkődő cuccok, vagy pár hónapon belül rendszeresítik őket.

  5. A WB Electronics gyakorlatilag minden egyes katonai programban benne van, a technológiájuk megkerülhetetlen, az elektronikát, mint agyat ők biztosítják. A WB-t 90-es évek végén alapította úgy 9-10 mérnök, ma már olyan exportsikereik vannak, hogy gond nélkül felvásárolhatnák a HSW-t is, szeretnék is. A WB és a HSW szinte mindent együtt csinál. A HSW alkalmas a feladatra, erre konzorciumot is létrehozott többek között azzal a lengyel HM céggel – WZM – amely a KTO Rosomakot gyártja, illetve további lengyel HM cégekkel. A PHO korábban Bumar ezeket a prosperáló cégeket (HSW, WZM stb.) szeretné bekebelezni persze puszira, mivel a szárazföldi divízióját (talán kivéve az OBRUM, amely az Anderst tervezte) totális csődbe vitte. Az Anders programot a Bumar sosem támogatta, annak komoly szakembereit eltávolították. Akkor ez egy rövid helyzetkép :-) Válasz: véleményem szerint egyedül a HSW által vezetett konzorcium alkalmas arra, hogy egy teljesen lengyel vagy teljesen polonizált lánctalpas gyalogsági harcjárművet kidolgozzon és legyártson.

  6. Mindenképpen szerencsések, a lengyel testvérek, történnek fejlesztések, uj eszközök (köztük nehézfegyverek) hazai beszerzése. Szvsz az úszóképesség fontos tulajdonság. (Gondoljunk csak a tót bábállam földrajzi viszonyaira xD). Én a BMD-4, esetleg BMP-3 mellett tenném le a garast.