|

Kiégett egy Tu-95MS

A Kommerszant orosz napilap a napokban közölt egy hírt, melyben arról van szó, hogy az orosz légierőnél leírásra került egy tűzesetet szenvedett Tu-95MS stratégiai bombázó. A legénység szempontjából szerencsés kimentelű incidensre amúgy már elég régen, még február 26-án került sor – az akkori hivatalos sajtóanyag szerint az éppen felszálláshoz készülődő bombázón füstöt észleltek, amit azonban gyorsan megszüntettek, miután a legénység elhagyta a gépet.

Fotó: Kommerszant

Fotó: Kommerszant ,

Nos, a füstöt generáló tüzet a bombázóhoz érkező tűzoltók ugyan vélhetően valóban gyorsan eloltották, ám az addigra már alaposan megdolgozta a személyzet munkaállásait is.

A gép veszteséglistára kerülésén felüli extra irritáló tényező lehet az orosz illetékesek részére, hogy a pilótaképzés helyszíneként is funkcionáló Djagilevo légibázison kiégett Medve 2 hónappal a tűzeset előtt, 2012. december 28-án tért vissza aktív szolgálatba egy felújításról.

Az egyik forrás az energiaelosztó rendszer körüli problémákra vezeti vissza a tűzesetet, melyben a gép annyira károsodott, hogy nem tűnt gazdaságosnak a helyreállítása.

Fotó: Kommerszant

Fotó: Kommerszant ,

A Kommerszant cikke az oroszul (nálunk jobban) tudóknak:
http://www.kommersant.ru/doc/2162877

8 hozzászólás “Kiégett egy Tu-95MS”

  1. molni, nem tudhatod, hogy milyen hőhatás érte a sárkányszerkezetet. A korábban hőkezelt alkatrészek, fődarabok újabb “hőkezelésen” estek át, ami miatt változtak az anyagtulajdonságok. És nem csak a megkormozódott alkotóelemek, hanem azok környéke is. Itt még a szárnybekötés vonalában is megégett a gép, a pilótafülke mögötti minimum 3 méteres darabot le kéne cserélni kompletten, de én még azután sem írnám alá a papírjait…

    Itt sztem fogják az épen maradt, még felhasználható berendezéseket és felhasználják egy másik gép modernizációjánál.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.