|

Kiégett egy Tu-95MS

A Kommerszant orosz napilap a napokban közölt egy hírt, melyben arról van szó, hogy az orosz légierőnél leírásra került egy tűzesetet szenvedett Tu-95MS stratégiai bombázó. A legénység szempontjából szerencsés kimentelű incidensre amúgy már elég régen, még február 26-án került sor – az akkori hivatalos sajtóanyag szerint az éppen felszálláshoz készülődő bombázón füstöt észleltek, amit azonban gyorsan megszüntettek, miután a legénység elhagyta a gépet.

Fotó: Kommerszant

Fotó: Kommerszant ,

Nos, a füstöt generáló tüzet a bombázóhoz érkező tűzoltók ugyan vélhetően valóban gyorsan eloltották, ám az addigra már alaposan megdolgozta a személyzet munkaállásait is.

A gép veszteséglistára kerülésén felüli extra irritáló tényező lehet az orosz illetékesek részére, hogy a pilótaképzés helyszíneként is funkcionáló Djagilevo légibázison kiégett Medve 2 hónappal a tűzeset előtt, 2012. december 28-án tért vissza aktív szolgálatba egy felújításról.

Az egyik forrás az energiaelosztó rendszer körüli problémákra vezeti vissza a tűzesetet, melyben a gép annyira károsodott, hogy nem tűnt gazdaságosnak a helyreállítása.

Fotó: Kommerszant

Fotó: Kommerszant ,

A Kommerszant cikke az oroszul (nálunk jobban) tudóknak:
http://www.kommersant.ru/doc/2162877

8 hozzászólás “Kiégett egy Tu-95MS”

  1. molni, nem tudhatod, hogy milyen hőhatás érte a sárkányszerkezetet. A korábban hőkezelt alkatrészek, fődarabok újabb „hőkezelésen” estek át, ami miatt változtak az anyagtulajdonságok. És nem csak a megkormozódott alkotóelemek, hanem azok környéke is. Itt még a szárnybekötés vonalában is megégett a gép, a pilótafülke mögötti minimum 3 méteres darabot le kéne cserélni kompletten, de én még azután sem írnám alá a papírjait…

    Itt sztem fogják az épen maradt, még felhasználható berendezéseket és felhasználják egy másik gép modernizációjánál.