|

Visszafaragták a Borejeket

Érdekes hír látott napvilágot a minap: a korábban 20 rakéta helyett „mindössze” 16 darab Buleva lesz a fejlettebb Borejeken, azaz a Projekt 955A-osztályon.

Az információ állítólag vezető ipari forrásokból származik, ennek ellenére eléggé hirtelennek tűnik ez a pálfordulás. Mint ismeretes, az oroszok a nemrégiben hadrendbe állított Borej-osztályból három darab „alapverziót” és öt darab, fejlettebb szonár-, navigációs, kommunikációs és tűzvezető rendszerrel felszerelt tengeralattjárót terveznek 2020-ig építeni, ezekből az utóbbiak 20 tubusosak lettek volna.

Borej adatok | Forrás: RIA Novosti

Borej adatok | Forrás: RIA Novosti ,

Nem tudni mi állhat a döntés hátterében, ha egyáltalán tényleg történt ilyen döntés, mivel hivatalosan tudomásunk szerint még nem erősítették meg a dolgot. Az is kérdéses, hogy – amennyiben igaznak bizonyul a hír – mi a helyzet az egyik, már megkezdett Borej-A-val, az I. Vlagyimirrel. A második Projekt-955A ladikot egyébként majd július 28-án, az Orosz Haditengerészet napján kezdik el összeszerelni.

3 hozzászólás “Visszafaragták a Borejeket”

  1. Kozben arrol kezdenek szallingozni a hirek hogy meglepetesre nem a nemetekkel fogjak az orosz tengogyarosok osszeszurni a levet hanem az olaszokkal.

    Ebben az az erdekesseg hogy az olaszok gyakorlatilag feladtak a sajat tengofejleszto kapacitasukat akkor amikor a modernizalt Sauro helyett a nemet U-214 osztaly liszenszet vettek meg es kezdtek el gyartani.
    Ez egyben azt is jelenti hogy vagy a raktaron maradt technikat aruljak az oroszoknak vagy pedig kell a nemetek engedelye a technologiai transzferhez.

    Amit meg hallani hogy a legjobban a szonar de leges leges legjobban az uzicellas rendszerre faj Szerjozsaek foga.

  2. A helyzet az hogy mara az olaszoknak tengeralattjaro teruleten csak az van ami maradt a 70 es evek technologiajabol nemileg turbozva kesobb, vagy amit a nemetektol vettek.

    Jol jellemzi a dolgot hogy milyen szinten van a ket dolog hogy az olasz admiralisok anno megvetoztak a sajat hazai fejlesztest mivel akkora kulonbseg volt a nemet javara. Azota csak liszensz van nalluk.

    Persze van fejlett metalurgijuk ( oroszoknak is ) de alapvetoen semmi mas ami erdekes lehetne.

    Se sajat AIP , se sajat szonarrendszer plane nem tuzvezerlo rendszer.

    Amijuk van az a torpedok de azt talan kulon is megtudnak venni mert a BLACK SHARK utos dolognak latszik.’