|

Spanyolország Tranche 1-es Typhoonokat ajánl Perunak

A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy január közepén Peruba látogatott, ahol egyebek mellett benyújtotta országa ajánlatát arra az indulóban lévő perui tenderre, melynek célja a jelenlegi vadászbombázó-állomány utódlásának megalapozása. A helyi sajtóban megjelent írások szerint már tavaly november óta folynak a tárgyalások arról, amit Rajoy látogatása során hivatalosan is bejelentett: Spanyolország 18 darab Tranche 1 változatú Eurofighter Typhoon harci repülőgépet adna át Perunak a saját készletéből, amennyiben a dél-amerikai ország vezetése rábólint az üzletre. A használt, de kiváló állapotban lévő vadászbombázókat, melyek sárkányaiban átlagosan 600 repült óra van, a perui védelmi tárca közleménye szerint darabonként 45 millió euróért (61 millió dollár) vásárolhatnák meg.

Az elérhető információk szerint, amennyiben a szerződés létrejönne, Spanyolország egy éven belül le tudná szállítani mind a 18 példányt Perunak. Arról egyelőre nincs hír, hogy a 61 millió dolláros darabár az egyéb járulékos költségekkel (pl. átrepülés, infrastruktúra kiépítése, logisztikai támogatás, kiképzés stb.) együtt került-e kiszámításra, vagy azokat még ezen felül kellene finanszíroznia Limának.

[singlepic id=1721 w=590 h=395 float=none]

A perui megrendelésért egyébként nem csak a spanyolok szállnának harcba, hanem a piacon jelen lévő minden gyártó, úgymint a RAC MiG a MiG-35-tel, a Saab a Gripen NG-vel, a Szuhoj a Szu-30-cal és 35-tel, a Dassault a Rafale-al, a Boeing az F/A-18E/F Super Hornettel, illetve a „gyári” Eurofighter a Typhoonnal – konkrétan utóbbi cégektől kértek be információt és árajánlatot a peruiak.

Peru egyébként jelenleg 12 darab Mirage 2000P/DP-vel és 19 darab MiG-29-cel rendelkezik. Mindkét típus esetében folyamatban van a modernizáció, előbbiek közül kilenc már a 2000-5 szabványnak felel meg, a flotta többi részének továbbfejlesztéshez viszont még nincs meg a szükséges keret – csakúgy, mint a Fulcrumok esetében, melyek közül 11 továbbra is arra vár, hogy összegyűljön 400 millió dollár, amiből átalakíthatnák őket SMP/UBP szabványúvá. Használni azonban ennek ellenére is csak 2025-ig lehetne őket, így szükségesnek érzik egy új típus rendszeresítését a következő években. Szintén nem túl rózsás a helyzete a csapásmérőknek sem: a helyi médiában megjelent, hogy a 18 Szu-25/Szu-25UB közül mindössze négy bevethető.