|

Rendszerbe állt a második fehérorosz Tor-M2E üteg, és megrendelték a harmadikat is

A fehérorosz távirati iroda jelentése szerint január 10-én Minszk és Moszkva között megszületett a szerződés egy harmadik Tor-M2E üteg megvásárlásáról, amivel egy időben megtörtént a Belorusz Köztársaság második ütegének átadása is. Igor Lotyenkov helyettes védelmi miniszter ennek kapcsán megerősítette azon értesülést, hogy a kontraktusban 2013-as szállítási határidő szerepel, így tehát még idén sor kerülhet a harmadik üteg rendszerbe állítására is. Ezen kívül elárulta azt is, hogy 2013 szeretnének lebonyolítani egy éleslövészete is új technikájukkal, amire a Combat Commonwealth 2013 hadgyakorlat ad majd alkalmat. A fehéroroszok egyébként egyszer már meggyőződhettek a Tor-M2E képességeiről, egy 2012-es, Ashulukban rendezett légvédelmi gyakorlaton.

Tor-M2E rendszer elemei a 2009-es MAKSz-on, háttérben Buk rendszer rakétái |Forrás: Wikimédia Commons

Tor-M2E rendszer elemei a 2009-es MAKSz-on, háttérben Buk rendszer rakétái |Forrás: Wikimédia Commons ,

„A repüléstechnológia fejlődésével a légvédelmi csapatok feladatai is változnak, amikhez igazodni kell. Napjainkban az ember vezette, hagyományos repülőgépek mellett egyaránt fel kell készülni a fegyveres és fegyvertelen UAV-k, manőverező robotrepülőgépek felderítésére és megsemmisítésére. Ehhez korszerű, kis hatótávolságú, minden időben bevethető légvédelmi rendszerek kellenek gyakorlott személyzettel. A hatékonyság a minél magasabb szintű automatizálás, a korszerű lokátor és a minél rövidebb reagálási idő függvénye, ezeket kell elérnünk nekünk is. A Tor-M2E révén most már mi is rendelkezünk a szükséges feltételekkel, hogy elérjük a kitűzött célt.” – nyilatkozta Lotyenkov a január 10-i átadási ceremónián.

Az első fehérorosz Tor-M2E üteg 2011 decemberében állt szolgálatba, azóta a személyzetek kiképzése és gyakorlatozás folyt a teljes körű bevethetőség elérésének érdekében.