|

Kína és az a bizonyos Tu-22M3

Sokáig húztuk-halasztottuk, próbáltunk elmenni a dolog mellett addig, amíg hivatalos források is megszólalnak az ügyben, de a fórum egyes topicjaiban fel-felmerülő beszélgetések miatt most már tényleg ideje a Tu-22M3 és a kínaiak viszonyáról írni.

Az előző hetekben többedszerre ütötte fel fejét a hír: Kína a Tu-22M3 mellett a típus gyártósorát és gyártási dokumentációit is megvásárolná. A típusból 12+24 példányt rendszeresítenének 1.5 milliárd dollárért H-10 típusjelzéssel. A gépek természetesen Kínában készülnének, így a több mint 40 millió dolláros darabár minden bizonnyal csak az oroszoknak fizetendő licenszdíj és a gyártósor/gyártási dokumentáció átadásának költsége, az előállításhoz szükséges alapanyag és humánerőforrás díja még ezen felül lesz majd.

A 36 stratégiai bombázó a Kínai Haditengerészet kötelékébe kerülne, feladatuk a szárazföldtől nagy távolságban történő csapásmérés lenne az ellenséges hadihajók, flottakötelékek ellen Mach 4.6 sebességre képes Raduga H-22 (AS-4 ‘Kitchen’) típusú rakétákkal. A hírek szerint az oroszok felajánlották, hogy újraindítják a fegyver modernizációját és gyártását, amennyiben Kína rendel belőle.

Az Orosz Légierő egyik Tu-22M3 típusú stratégiai bombázója

Fotó: Alex Beltyukov ,

Kapcsolódó hírünk volt még a 41. heti Hírhalomban, hogy Kína 1998-ban többek között megvette a Tu-22M3 bombázók liszenszét is. Azonban a Szu-27-esek kapcsán felmerült jogosulatlan gyártás miatt az oroszok leállították az együttműködést. A „pletykák” szerint a kínaiak nem hatódtak meg túlzottan és az együttműködés megszakítása ellenére tovább folytak a munkálatok, a fedélzeti rendszereket és a sárkány gyártását annyira nem érintette az oroszok visszalépése, de a hajtóművel azóta sem boldogultak. De a híresztelések szerint egy másik külföldi ország segítségével megoldottak a problémát és hamarosan sorozatban fogjak gyártani a típus “hazai változatát”.

Azonban ha sikerült megoldani a problémákat, akkor most mégis miért vásárolnák meg a típus gyártósorát és dokumentációját? Vagy további problémák merültek fel és jobbnak látták inkább az oroszokhoz fordulni segítségért?


A típus rendszeresítésének indokainak latolgatásáért erre tessék!