|

Oroszország fejleszti rakétavédelmi képességeit

Oleg Osztyapenkó helyettes védelmi miniszter nyilatkozata szerint hamarosan megújulnak a Moszkvát, valamint a központi ipari körzetet védő rakétarendszerek.

“Számos új objektum van, amit kötelesek vagyunk megvédeni, és meg is fogjuk azokat védeni. Több területen is fejlesztések zajlanak és úgy gondolom, hogy a közeljövőben alkalmazhatjuk is ezeket.” – nyilatkozta Osztyapenkó. A konkrét új rendszerekről egyelőre nem árult el érdemi információt a miniszterhelyettes, csak azt, hogy a Moszkvát jelenleg is védő A-135 anti-ballisztikus rakétarendszert fogják velük váltani. Így némileg már sejthető, hogy a régóta fejlesztés alatt álló, és 2014-re beharangozott Sz-500-ról lehet szó, bár ennek némileg ellentmond, hogy a RIA Novosztyi szerint Oroszország még szeptemberben egy meg nem nevezett típusú rövid hatótávolságú elfogórakéta tesztjét hajtotta végre, tehát elképzelhető, hogy az Sz-500 mellé érkezik még valami más is.

Az A-135 ABM rendszer egyik rakétájának tesztkilövése | Forrás: Air Power Australia ,

Az 1971-ben fejleszteni kezdett A-135 rendszer 1995-ben állt hadrendbe és eredetileg két típusú anti-ballisztikus rakétát használt. Ebből az 51T6 (NATO: SH-11 Gorgon) nagy hatótávolságú elfogórakétákat 2007-ben deaktiválták, mivel azok elavultak, de a tervek szerint az így megüresedett két indítóállomást új, modernizált rakétákkal szerelik majd fel. A többi öt állomáson telepített rövid hatótávolságú 53T6 (NATO: SH-08 Gazelle) rakéták még szolgálatban vannak és rendszeresen tesztelik is azokat, a legutolsó ilyen teszt például idén október közepén volt.

[googlemap src=https://maps.google.hu/maps/ms?msid=216544313009693541956.0004d09a16360f31459b1&msa=0&ll=55.596971,38.28186&spn=2.132294,5.817261]

Az A-135 rendszer részei

19 hozzászólás “Oroszország fejleszti rakétavédelmi képességeit”

 1. @marcika

  Nem vagyok szakértő, de szerintem egy ekkora támadást lehetetlen kivédeni. Ha a rendszer jelenlegi összes rakétáját nézzük (ami elméletileg 68 darab a kilövőállásokból ítélve) és ezek mind sikeresen leszednek egy-egy rakétát, akkor is jóval több beérkező töltetet kéne levadászni, sokszorosan többet.

 2. erdemes elolvasni:

  http://russianforces.org/blog/2012/10/very_modest_expectations_sovie.shtml

  azaz: “kb. bizonyos iranybol erkezo, 1-2 bonyolultabb ICBM (nem MX tipusu)”

  ez nem tomeges tamadasra volt kitalalva (89-ben csak az USA 200 koruli robbanofejet szant a rendszer athatolasara – ami eleg durva)

  tovabbi erdekesseg ebben a temaban, szinten errol a blogrol:
  http://russianforces.org/blog/2012/05/interesting_look_at_the_early-.shtml

  hogyan latja egy orosz early-warning muhold a vilagunkat
  http://russianforces.org/images/Kometa-book-image-small.jpg

  (a cikkbol a legjobb, hogy nincs olyan opcio, hogy mass attack, a detektalt es azonositott celokat egy szamjegyu szamlalo jegyzi)

 3. ” konkrét új rendszerekről egyelőre nem árult el érdemi információt a miniszterhelyettes, csak azt, hogy a Moszkvát jelenleg is védő A-135 anti-ballisztikus rakétarendszert fogják velük váltani.”

  Az új rendszer az A-235 (“Szamolet M”) 2013 tavaszán és oszén indul a tesztelése. A sikeres tesztek után fogják rendszeresíteni. Elso fázisban 53T6 elfogorakétákkal lesznek felszerelve. Hatótávolsága 100 km, magasság 30 km. Felszerelheto lesz atomtoltettel és hagyományos-kinetikus harci toltettel. A redszerhez tartozik még a Don 2M radarállomás.

  “nanemár, azt hittem , hogy valami konkrétum lesz, vagy szólni fog a cikk valamiről/bármiről… Dehát az orosz helyettes védelmi miniszter böfögött egyet, ennyi.”
  Ez így nem igaz. Angol nyelven lejon valami info és az van megemlítve(nem teljes) A pontos info(részletes ) orosz nyelven jelenik meg.
  Itt az eredeti(részletes) cikk:
  http://izvestia.ru/news/541289

 4. maxim, ez nagyon erdekes iras volt, koszi!

  Jo, hat igy mar ertheto, hogy ez a rendszer tenyleg nem arra van kitalalva, hogy egy atfogo tamadast megallitson. Arra ott ott van a MAD mint garancia, hogy el se induljon. Es ez jol van igy. :)

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.