|

Repült az első chilei UAV

A dél-amerikai országban fejlesztett és Lascarra keresztelt pilóta nélküli repülőgépnek múlt héten volt az első repülése, méghozzá a védelmi miniszter vigyázó szemeinek kereszttüzében.

A Lascar fejlesztését 2008-ban kezdte meg a chilei hadsereg és a projektbe bevonta a Concepcióni Egyetemet, valamint a civil szektort is. A jeles eseményen jelenlevő Rodrigo Hinzpeter védelmi miniszter dicsérte ezt a példás összefogást, illetve magát az UAV-ot, amelyet a miniszter szerint kiválóan tudnának alkalmazni vízforrások, vulkánok, természeti katasztrófák megfigyeléséhez, vagy éppen mentési műveletek során lehetne jó hasznát venni.

Persze nyilván nem csak polgári célokra lehet alkalmazni, de békésebb napokban igencsak meg tudja könnyíteni az emberek életét. Egy kis csavar a történetben, hogy a képek és hírvégi videó tanúsága szerint azonban egy prototípus szakaszban levő Lascar már biztosan hajtott végre repülést még szeptemberben, tehát elképzelhető, hogy a mostani repülés az új eszköz első önálló tevékenykedésével lehet kapcsolatban.

A Lascar még egy márciusi bemutatón | Forrás: sindramas.com ,

„Rengeteg büszkeséggel és megelégedéssel tölt el minket, hogy láthatjuk, ahogy a hadsereg, a mi chilei hadseregünk a Concepcióni Egyetem, ami egy nagyszerű és tradicionális szervezet, valamint a civil szektor összetalálkozik és létrehoz egy pilóta nélküli repülőeszközt, amely új lehetőségeket nyit meg nekünk ebben a természeti katasztrófákkal oly sűrűn sújtott országban.” – nyilatkozta a miniszter a próbarepülés végén.

Valószínűleg a Lascar UAV elődmodellje látható a képen | Forrás: tariga.net ,

A két villanymotorral hajtott Lascar az eddigi információk szerint az irányítóállomástól akár 30 kilométerre is tevékenykedhet, illetve közel 80 kilométer per órás sebességre is képes. Chilének egyébként nem ez lesz az első pilóta nélküli eszköze, mivel még 2009 közepén három darabot vásárolt az izraeli Elbit Systems Hermes 900 UAV-jából, amely típus ekkor könyvelhette el az első exportsikerét.

A Lascar (valószínűleg) prototípusának reptetése még szeptemberben.

One Response to “Repült az első chilei UAV”