|

Irak cáfolja az orosz fegyvercsomag törlését

A hétvégén kapott szárnyra azon hír, miszerint a még októberben bejelentett, 4,2 milliárd dolláros orosz fegyvercsomagból nem lesz semmi, mert korrupció árnya vetült a megegyezésre.

A szombati napon több bejelentés is érkezett a beszerzéssel kapcsolatban, amik azonban nem kimondottan tették egyértelművé a helyzetet. A sort Nouri al-Maliki miniszterelnök szóvivője nyitotta, aki arról beszélt, hogy a miniszterelnök októberi, oroszországi útjáról visszatérve korrupcióra gyanakodott, ami kapcsán vizsgálat is indult.

Később bizonyos Hakem al-Zamali, az iraki parlament biztonsági és védelmi tanácsának tagja is nyilatkozott, aki annyit mondott, hogy az iraki miniszterelnök új bizottságot hozott létre, melynek feladata az oroszokkal való újbóli egyeztetés, a múlt havi szerződésben foglaltaknál kifinomultabb technika beszerzése lesz.

Emlékeztetőül: az orosz csomag húzóvonalát 30 Mil Mi-28NE harcihelikopter, 50 (más források szerint 42) Pancir Sz-1 kis hatótávolságú légvédelmi rendszer, illetve ismeretlen mennyiségű MiG-29M/M2 alkotná.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó, Hassan Jihad, aki szintén a biztonsági és védelmi bizottság tagja arról beszélt, hogy a korrupcióellenes biztosság munkájának eredményeként hamarosan újabb iraki delegáció látogat majd Oroszországba.

A korrupcióellenes bizottság egyik tagjának, bizonyos Khalid Al-Alwani közlése szerint az iraki parlament több tagja is a szerződés felfüggesztésére sürgette a miniszterelnököt, lévén az tavasz és nyár folyamán egyeztetett szerződések kapcsán érintettek kapcsán korrupció gyanúja merült fel.

A nyilatkozatok sora ugyanakkor ezzel még nem ért véget, lévén egy bagdadi sajtótájékoztatón megszólt az iraki védelmi miniszter is. Saadoun al-Dulaimi közlése szerint a megállapodás rendben halad, szó sincs arról, hogy törlésre került volna. Hovatovább korrupcióról sincs szó, mindössze az a helyzet, hogy a megállapodással kapcsolatos dokumentumok nem jutottak el időben a korrupcióellenes bizottsághoz.

A RIA Novosztyi értelemszerűen az orosz félnél is érdeklődött, és egy orosz export illetékestől olyan információkhoz jutott, miszerint az orosz álláspont szerint az iraki, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok több kérdést vetnek fel, mint válaszolnak meg. Hovatovább az, hogy állítólagos, nem bizonyított korrupciós vádak alapján terminálnak egy szerződést, az jogi nonszensz, ilyen eddig soha sem volt és nem is lehet alapja egy ilyen döntésnek. Egyelőre várják, hogy az iraki illetékesek kiterítsék nekik kártyáikat, tisztázzák céljaikat.

Más orosz források azon, magát adó véleményen vannak, miszerint Bagdad Washington nyomására próbál kiugrani a Moszkvával között szerződésből.

10 hozzászólás “Irak cáfolja az orosz fegyvercsomag törlését”

  1. Pancir esetében érdekesség hogy én is belebotlottam egy cikkbe, miszerint a hadsereg alkalmatlannak tartja jelen pillanatban. Nos itt is jelent meg cikk e lap hasábjain de ott sem volt részletezve az hogy mit is kifogásoltak tulajdonképen. Nos a cikk szerin 2 fő sérelem van. 1 az hogy a Pancir Sz-1 gumikerekes verziója (a cikkben ezt említették) menet közben képtelen hozni azt amit a gyártó állított. Vagy is a menet közbeni gépágyús és rakétás célleküzdést. A másik hogy a rakéta sebessége és hatótávolsága kevés. Ott meg említették hogy az Apache helikopter valamelyik rakétájának hatótávolsága olyan hogy szabadon tudna garázdálkodni, magyarán a lassú és kis hatótáv miatt nem tudná megvédeni a páncélos és gépesített egységeket. Tehát nem arról van szó hogy nem elég pontos álló helyzetben.

  2. Pantsir rendszer ellen a hadsereg volt ellen (hagyomanyosan lanctalpas eszkozoket hasznalnak), jelenleg a PVO-ban van hasznalva.

    Hadsereg: Buk, Tor, Tunguska, Shilka, S-300V, stb.
    Legiero: Pantsir-S1, Osa, S-400, S-300 stb.

    Igy termeszetesen, mivel nem is az o igenyuknek lett kifejlesztve, nem is akarjak.

  3. Drága beszerzés lenne, de az amerikai elemzők testközelből vizsgálhatnának meg modernek számító orosz cuccokat, amikre számítani kell a közel jövőben…
    Igaz akkor 4,2 mrd nem az ő zsebükbe vándorol. Irak komoly piac és igen jogos a kérdés, hogy ki is hordja ott a nadrágot? De érthető az iraki fél oroszok felé fordulás is. BVR kategóriában a Sparrow már nem képvisel előnyt, talán még hátrányt is mivel nagyobb a légellenása és a sort még lehetne sorolni. Ha az amik nem adják, akkor kérik az oroszoktól, akik – ha ugyan nem másolásra kerül sor – ritkán szoktak nemet mondani.
    Az biztos, hogy zűrzavar van az adott interjúkban. Majd meglátjuk mi lesz. De szomorú látni, hogy a MiG mindent megtesz a 29-es életben tartásáért, mások meg politikai játékként bánnak a típussal…Ez szomorú.