|

MiG-Szuhoj UAV a láthatáron

A harci repülőgépek iparágában egymásnak konkurenciát jelentő MiG és Szuhoj összeáll egy közös pilóta nélküli repülőgép kifejlesztésére.

Az orosz védelmi minisztérium még júliusban egy vonatkozó tenderen a Szuhojt választotta egy nehéz csapásmérő UAV kifejlesztésére, a projektbe ezután társult be a MiG. A MiG-nek már volt korábban is csapásmérő UAV, azaz UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle) fejlesztése, mégpedig a Skat, amelyet 2007-ben a MAKS kiállításon mutattak be egy szűk körnek, ám azóta egy fiók mélyére süllyesztették. Most azonban lehet előveszik újra, hiszen a gyár műszaki központjának a vezetője, Vlagyimir Barkovszkij szerint rengeteg tapasztalatot adott nekik, valamint jó alapot jelent az elkövetkező vizsgálatokhoz. A készülő repülőgépről egyelőre technikai információk nem láttak még napvilágot.

A Skat egy kiállításon | Forrás: migavia.ru ,

Egyébként a hírek szerint a Szokol és a Tranzasz is dolgozik két pilóta nélküli gépen, egy nagyjából öt tonnás csapásmérő, valamint egy egytonnás tonnás, ismeretlen feladatkörű UAV-on, azonban egyes források mindkét gépet felderítőnek írják. A kér projektet a becslések szerint mintegy három milliárd rubelből kéne kigazdálkodnia a fejlesztőknek.

Egy mellékszál a MiG-gel kapcsolatban: egy vállalathoz közeli forrás szerint a gyár a MiG-29-esek sárkányszerkezetében 2-3 százalékról 10-12 százalékra növeli a kompozit anyagok mennyiségét, így csökkentve még tovább a frontvadász súlyát és növelve a korrózióval szembeni ellenállását.

8 hozzászólás “MiG-Szuhoj UAV a láthatáron”

  1. „Skat, amelyet 2007-ben a MAKS kiállításon mutattak be egy szűk körnek, ám azóta egy fiók mélyére süllyesztették. Most azonban lehet előveszik újra, hiszen a gyár műszaki központjának a vezetője, Vlagyimir Barkovszkij szerint rengeteg tapasztalatot adott nekik, valamint jó alapot jelent az elkövetkező vizsgálatokhoz”

    De ugy i fogalmazhatunk hogy az Iraniaknal leesett amerikai UAV hoz valo hozzaferes sok sok dobbenetet ( jeeee ezt igy is lehet )
    okozott.

    A vegtermek is ennek megfeleloen „veletlenul” majdnem ugyan olyan lesz mint az amerikai madar.

    Vannak meg veletlenek.

    Amugy a MIG tobbszor felsult az UAV gyartassal mivel ezen probalkoztak a Szuhoj irodaval valo alulmaradas utan. Lehet hogy a magasszintu Irani Know How mento ov lesz a MIG nek.

  2. 2007-ben egész szépen néz ki ez a gép. A fegyverterhelésre 2 tonnát ír a wiki,de persze nem kell mindent készpénznek venni,amit ott leírnak. Egyébként,hogy ez mennyire számít komolynak,az az igazság nem tudom,a pilóta által vezetett repülőeszközök valahogy jobban érdekelnek:)
    Az sem kizárt,hogy felhasználják az Iránban lehozott amerikai UCAV-ból nyert infókat.Végül is az irániak frissen vásárolt orosz berendezés használatával segítették földre a madarat.Az is valószínű,hogy a közös gép valamennyire hasonlítani fog az amerikaira. A fizika országfüggetlenül hat a tárgyakra.Ennyi erővel visszamehetünk Pjotr Ufimcevig is.Az aki 62-ben írt egy tanulmányt,arról hogy hogyan is lehet megfelelő szögben beállított síklapok alkalmazásával egy repülőgépet a radarok számára rendkívül nehezen észlelhetővé tenni.
    A rengeteg számítással alátámasztott tanulmány nem aratott sikert a hazájában. Mivel olyan formájú gépeket eredményezett amiket repülésre alkalmatlannak tartottak,plusz ott volt a rakétamánia is.A tanulmány titkosságát feloldották,a CIA elolvasta,lefordították,majd ezek alapján Bill Schroder vezetésével írtak egy számítógépes tervezőprogramot,és ennek segítségével megszületett az F-117-es.
    „Ben Rich, a Lockheed kutatócsoportjának vezetője is többször hangsúlyozta: egyik kollégájuk akkor mutatta meg nekik Ufimcev dolgozatát, amikor éppen nemigen tudták, merre lépjenek tovább a lopakodó megépítése felé. A nem várt helyről jött súgás révén viszont felgyorsultak a kutatások, és a Lockheed a hetvenes évek közepén megkezdte a „Reménytelen Gyémánt” néven is ismert program megvalósítását, azaz a szokatlan formájú, fedélzeti számítógépek nélkül repülésre alkalmatlan F-117A típusú gép megépítését.”
    Ufimcev egyébként 1991 óta az USA-ban él és a California egyetemen tanít.

  3. Kuruc71

    „A vegtermek is ennek megfeleloen “veletlenul” majdnem ugyan olyan lesz mint az amerikai madar.”

    Mert 2007-ben előre látták hogy Iránba leszáll a jenki drón? (fejvakarás)

    Ha a jenki gépet elfogták akkor azt max kínának adnák oda mert az oroszokat nem csípik az sz-300 miatt, és már 2 milliárd dolláros kártérítést is követeltek az oroszoktól.

    Kínának is van ilyen programja tehát nem lepne meg ha ott hamarabb felszállna a gép.
    Az bin ládenes lopakodó helit is megvizsgálták .