|

Kifilézték a Typhoonok utolsó tokhalát is

A címben ugyan elrejtettük a segítséget, de ha a tokhal helyett „NATO-san” azt mondjuk, hogy Sturgeon, akkor a szintén NATO elnevezéssel, a Typhoon-nal párosítva már biztosan adja magát, hogy az SS-N-20 SLBM-ről van szó – amit hívhatunk egyik orosz jelölésével R-39 Rif-nek is. Ezen szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakéták egykoron a legnagyobb nukleáris meghajtású ballisztikus rakéta hordozó tengeralattjárók, az Akulák fő csapásmérő fegyverzetét alkották. Mert hogy a Typhoon orosz megnevezése Akula, azaz cápa.

R-39 / SS-N-20 betöltése az egyik Typhoonba. Az R-39 maximálisan 10 darab visszatérő egységet volt képes eljuttatni 8 300 kilométeres távolságba, így a 6 Typhoon rogyásig megrakva akár 1 200 nukleáris töltet célbajuttatását is lehetővé tette volna. Az orosz állítások szerint a visszatérő egységekben 100, a nyugati álláspont szerint 200 kT hatóerejű nukleártis töltetek lapultak. | Forrás: warfare.ru ,

No, de az elnevezéseken történő rugózás helyett lássuk inkább a nem túl vaskos híranyag érdemi részét, ami nem más, mint hogy az Egyesült Államok oroszországi nagykövetségének nyilatkozata szerint nemrégiben sor került az utolsó R-39-es megsemmisítésére is. Az Egyesült Államok a Nunn-Lugar Kooperatív Fenyegetéscsökkentési Program (Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction Programme, CTR) kapcsán jön a képbe. Ezen együttműködési program keretében az USA és Oroszország közösen semlegesítették többek között az SS-N-20 / R-39 SLBM-eket. Már ami az R-39 készletből az azok megsemmisítését célzó program 12 évvel ezelőtti megkezdődésekor még megvolt.

Lévén Moszkva már ezen együttműködés előtt is semlegesített nagyobb mennyiséget ezen típusú ballisztikus rakétájából. A 70-es évek folyamán a Makejev tervezőirodában kifejlesztett, majd a Zlatouszti Gépgyárban gyártott, 1984 – 2004 között hadrenden állt SLBM arzenált a START I és START II egyezményeknek megfelelően kezdték el drasztikusan csökkenteni. Az 1990-es adatok tanúsága alapján összesen 151 R-39 készült erl, melyből 120 volt telepítve a 6 Typhoon-on, míg további 31 állt raktárban. A START I egyezmény 1994-es hatályba lépésekor még továbbra is 120 R-39 volt telepítve, azonban a raktározott mennyiség már 10 darabra csökkent, azaz 1990 – 1994 között 21 SS-N-20 megsemmisítésére került sor. 1996 és 1997 folyamán további 39 darabot semmisítettek meg, ezúttal kilövések formájában. Az említett két év folyamán elviekben 2 alkalommal került sor 20-as szalvó indításra – egy rakéta indítása sikertelen volt, így jött össze a 39 darabos mennyiség.

Az indítások utáni 23. másodpercben került sor az 1. fokozat kiiktatására.

A CTR program keretén belül mostanáig további 78 rakéta megsemmisítése valósult meg. Mivel az SS-N-20 immáron múlt idő, így ha a fentebbi számokat összeadjuk, látható, hogy nem jön ki a 151, tehát az oroszok a CTR program R-39 vonalas részének 2000-ben történő elstartolását megelőzően további 13 rakétát is megsemmisítettek.

12 hozzászólás “Kifilézték a Typhoonok utolsó tokhalát is”

  1. Boki…
    Tényleg nemes vadak ezek a Typhoonok, de eljárt felettük a moszkvai idő. Ahogy már egy régebbi topikban kiveséztük, a felújításukból több új hajó ára kijön. Azért arra az egy darabra kíváncsacsi lennék kívül-belül. Vajon mit pakolhatnak bele Ivánék. Maga a hajótest brutál. Ezerféle célra is használható katonai értelemben. Sajna, drágasága miatt polgári hasznosíthatósága erősen korlátozott, pedig ott teljesedhetne ki igazán, mint ENSZ-kutatóhajó. Nemzetközi személyzettel egy ilyen ladikkal a tengeri kutatásban vaskos áttöréseket lehetne elérni. Kár érte…

  2. @gacsat: természetesen rákerestem a hír közzététele előtt, de nem nagyon találtam érdemi infót azon kívül, hogy állítólag így történt. Talán azért nincs az Operation Behemoth 1 & 2-vel együtt említve, mert nagy valószínűséggel sokkal nagyobb időrésekkel indították a rakétákat.

    A Behemot-2 esetében ugye 224 másodperc alatt kiment a K-407 16 db R-29-ese, míg az R-39 szalvók esetében elvileg a 23. másodpercben nyiffantották meg a rakétákat – és vélhetően egyidejűleg 1 roketta volt csak a levegőben, és gondolom addig újabb indítás sem történt, míg nem csobbant a korábban kilőtt. Vagy lehet olyan felállás volt, hogy kiment az összes betárazott rakéta, de akár órák alatt, vagy nem is 1 nap alatt. De ez csak tipp.

    A russianforces.org-on olvastam amúgy, ott pedig nem szoktak hüleségeket írni, de máshol érdemben nem találtam anyagot erről.

    http://russianforces.org/blog/2012/09/elimination_of_r-39ss-n-20_mis.shtml

  3. Nos, én egyszer olvastam róla egy cikket, amit soha többé nem találtam. Itt is említettem többször, de link híjján nem nagyon hittek nekem.
    Lehet, keverem a Vizilóval, de úgy emléxem, lejárt szavatosságú rakétákat lőttek el, és mind célba talált. Úgy emléxem,ugynakkor lőtték el őket, amikor egy Tu-95ös, és egy Tu-160as is teli tárat indított.
    Én is itt keresem: http://russianforces.org/blog/2012/09/modernization_of_tu-95ms_bombe.shtml, de nem találom. Azt is írták, olcsóbb volt, mint szétszedni.