HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Új helikoptert mutattak be a lengyelek

Az AgustaWestland vállalatcsoporthoz tartozó PZL-Świdnik a tegnapi nap folyamán bemutatta legújabb típusát, mely egy opcionálisan személyzettel is repülhető pilóta nélküli helikopter.

Az SW-4 ‘Solo’ RUAS/OPH (Rotorcraft Unmanned Air System/Optionally Piloted Helicopter) eszközt a lengyel Kielce városában megrendezett MSPO 2012 alkalmával mutatták be. Az egyhajtóműves helikopter, melyet a PZL-Świdnik és az AgustaWestland együttes erővel alkottak meg, igazi többfunkciós masina, UAS-ként használható felderítésre, megfigyelésre, akár a harctéren is, emellett tengerészeti járőr, célmegjelölő, hírszerző, határvédelmi, környezetvédelmi és térképészeti feladatokra is szánják. A személyszállító szerepkörben 1+4 személyt vehet fedélzetére, mindegyikük ülőalkalmatossága energiaelnyelő szerkezettel készült balesetbiztonsági okokból. A kiállított példányra két nemirányított rakéták indítására alkalmas rakétablokkot is függesztettek, ez feltételezi a fegyveres változatot is.

A kamerákkal és egyéb szenzorokkal felszerelhető jármű a gyártó tájékoztatása alapján az elkövetkező hónapban a levegőbe emelkedhet, ekkor még pilótával a kormányszerveknél, az első személyzet nélküli repülésre 2013-ig várnunk kell.

Fotó: PZL-Świdnik ,

Exit mobile version