|

Moszkva még bírkózik a tádzsik bázisáért

Oroszország és Tádzsikisztán között még 2004-ben született megállapodás az orosz hadsereg jelenlétéről, ami a 201-es számú bázis formájában öltött testet és mintegy 7 000 fős létszámával Moszkva legnagyobb támaszpontja a FÁK területén. A 10 éves szerződésben nincs egzakt módon deklarálva, de Moszkva katonai segítségnyújtással fizet a terület használatáért. A 2014-ben lejáró szerződés meghosszabbításának előkészítését már 2008-ban elkezdték, de máig nem született megállapodás. Tavaly szeptemberben még arról lehetett hallani, hogy alapvetően megszületett a megállapodás a lízing 50 évre szóló meghosszabbításáról, aztán hirtelen nagyon nem Moszkva ínyére változtak a dolgok.

A közelmúltban a szomszédos Kína felé igen erősen nyitó, még területet is átadó, továbbá az Egyesült Államok által is megkörnyékezett Tádzsikisztán Moszkva szerint nem túl konstruktívan áll a kérdéshez és elfogadhatatlan feltételeket támaszt. Éppen ezért a kérdés rendezéséig fel is függesztették a támogatást. A tádzsik vezetés szerint persze pont hogy Moszkva viselkedik politikailag inkorrektül. Azaz a „hogyan csikarjunk ki a lehető legtöbbet a helyzetből” című játszma zajlik éppen.

[googlemap src=”https://maps.google.com/maps/ms?msid=213001058605897758963.0004c49dd88028848bb13&msa=0&ll=38.891033,80.991211&spn=29.026342,67.631836″]

Vlagyimir Csirkin vezérezredes, az orosz szárazföldi erők főparancsnoka úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy a tádzsik fél 20 feltételt támasztott, amik ráadásul folyamatosan változtatnak. Elmondása szerint először 10 éves lízing hosszabbítást javasoltak, amit később 20 évre, végül 29 évre módosítottak. Mindeközben haditechnikai eszközökre is igényt formáltak, amit persze ingyen gondolnának átvenni. Ezután kértek némi lőszert is, szintén ingyen. Csirkin közléséből kiderül, hogy hasonlóképpen játszanak az oroszok idegeivel az anyagi támogatás kérdésében is. A vezérezredes elmondása szerint Tádzsikisztán egy kellemetlen keleti stílusban tárgyal aminek egyelőre még nem látszik a vége.

Tádzsikisztán mindenesetre ezek alapján úgy tűnik egyelőre azzal játszik, hogy felmérje az orosz medve mennyire bírja a bajuszrángatást. Ennek egyik mozzanata volt a FÁK védelmi minisztereinek a múlt hét csütörtökjén Kalinyingrádban megrendezett találkozóján a tádzsik miniszter egyik megnyilvánulása. A találkozótól az orosz fél azt várta, hogy esetleg sikerülhet újból érdemben sebességbe tenni a tárgyalásokat. A tádzsik miniszter azonban úgy nyilatkozott, hogy nem is olvasták az orosz fél által megküldött tervezetet, de jelenleg épp csinálják a saját változatukat. Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter tádzsik kollégájának adott válasza az volt, hogy olvasniuk kellett, lévén már jó régen megküldték.

A legújabb kapcsolódó híranyagra az orosz RIA Novosztyi hírügynökség ma reggeli felhozatalában bukkanhatunk: az állami hírügynökség anonim tádzsik hírforrásra hivatkozván arról számol be, hogy Dusanbe jelenleg évi legalább 250 millió dollárt szeretne látni Moszkvától a lízingszerződés meghosszabbítása érdekében. A forrás elmondása szerint a tervezetben 20 feltétel is van, melyek nem teljesen egyértelműek, illetve elfogadhatatlanok Moszkva számára.

Az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információkat arra hivatkozván, hogy még mindig nem kapták meg a tádzsik fél aktuális elképzelésit tartalmazó tervezetet.

A Tádzsikisztánban állomásozó orosz erők tagjai a Peaceful Mission 2012 nevezetű anti-terror gyakorlaton. | Fotó: O. Balashova, orosz védelmi minisztérium ,

20 hozzászólás “Moszkva még bírkózik a tádzsik bázisáért”

  1. Kedves Tcat!

    A második bekezdés közepe táján találtam egy megszakított mondatot, aminek az eleje nem passzol nyelvtanilag túlzottan a végével. „Éppen ezért a kérdés rendezéséig be is függesztik a támogatást.”

    helyesen: Éppen ezért a kérdés rendezéséig fel is függesztik a támogatást.

    vagy: Éppen ezért a kérdés rendezéséig be is rekesztették a további tárgyalásokat.

  2. Én úgy olvastam, hogy a korábbi szerződésben kvázi nincs benne, hogy Moszkva bármit is fizetne a bázisért, de elvileg ott van az említett támogatás, ami nem hivatalosan betudható fizetségnek. Ami lehet a valóságban nem úgy valósult meg ahogy a tádzsikok elképzelték, és ezért megy most a szívatás :)

  3. Roni:
    Az egyik válaszom.

    Én a rendszerváltás idején voltam sorkatona. A politikai tiszt mondott a rendszerváltás előtt hónapokkal, hetekkel, sőt napokkal korábban is pont ilyet ” a nyugat válsága, szocialista országunk töretlen fejlődése…” Majd megtörtént a rendszerváltás, és érdemei elismerése mellett hirtelen szakasz parancsnok lett, és bőszen szidta a SZU-t, és dicsérte a nyugatot.

    Második válaszom: A Nyugat válsága igaz, és elég régi téma is. Szakirodalomként:
    Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása
    és bár elsőre furcsának hathat, de Francis Fukuyama írásait is ajánlom.

    A lényeg, hogy a Görög-Római alapokon nyugvó Európai (én inkább Nyugati, és Nyugat-Európai-t mondanék) eszme és kultúrkör kicsit kezd elszigetelődni nemcsak a többi kontinens népességrobbanása következtében, de Európán belül (is) A volt Keleti blokk országainak (véleményem szerint) amúgy sem sok közük van hozzá.

    Azonkívül nemcsak erkölcsi, de gazdasági értelemben is csökken és hanyatlik a Nyugat befolyása.
    És mivel Nyugaton nemcsak (Nyugat) Európát, de az úgynevezett Nyugati civilizációt is értik (USA, Ausztrália…)így nemcsak az elmúlt évtizedekben katonai hatalmát és külbírtokait (elsősorban Nagy-Britannia) fokozatosan elveszítő Európát, de nemkicsit rosszmájúan és kárörvendően az USA-t is és elsősorban azt értik a hanyatló Nyugaton.
    Tehát katonailag és geopolitikailag (is) a Nyugat valóban válságban van.

    Ami Európát illeti a migráció is nagy problémákat jelent -az okai és a következményei is Pl: az eredeti populáció népszaporulata, és a betelepülő populáció népszaporulata,kultúrája, vallása, az ezekből adódó nagyon nagy feszültségek-.
    Ráadásul Putyin már csak emiatt is lehetne kárörvendő, mert az Oroszok mondhatni házon belül megoldják a bevándorlást- értsd: a volt Szovjet tagköztársaságok területéről költöznek vissza az oroszok.

    Dióhéjban és leegyszerűsítve, ezt értik a Nyugat válságán.

    Viszont a válság még nem a vég, de mivel a Nyugat az elmúlt bő fél évszázadban(is) rengeteg konfliktust a saját szája íze szerint oldott meg, a Nyugat túl sok jóindulatra nem számíthat.

  4. Roni:

    Ha tényleg ezt mondta Putyin akkor nagyot hibázott. A nyugat kultúrfölényben van az oroszokkal szemben. Egy német vagy svéd vállalkozással nem tud versengeni egy orosz cég. Hiányzik a megfelelő kulturális háttér. Az oroszok most szembesülnek azzal, hogy valami nagyon nincs rendben velük. Nem képesek versenyre kelni a nyugat-európai cégekkel. Az olajpénzek elfedték egy ideig a hiányosságokat, de most már az is kevés. Nyugatiként kéne viselkedni. Nem véletlen, hogy Oroszország is beáll a nyugati országok sorába. Ugyanolyan külpolitikát fog követni mint ők.

  5. Mondjuk igaz az, hogy a nyugat válságban van, de az is igaz, hogy a Nyugati civilizáció egyeduralkodó a bolygónkon és még egy darabig az is marad.
    Európa hanyatlását egyébként ép a kultúra hiánya okozza. Volt egy hagyományos európai kultúra , egy hagyományos európai társadalommal és beidegződésekkel. Aztán a bevándorlás és a média káros hatása miatt ez a felnövekvő generációkból kiveszik. Ez a legnagyobb probléma. Ez az egymás kultúráját színesítjük baromság nem jött be. Merkel asszony ki is mondta:a multikulti megbukott. Teljesen széttörte a nyugati társadalmakat, és nem együtt hanem egymás mellet élnek az emberek. A média és a fogyasztói társadalom miatt az emberek lelki tartása nagyrészt zéró. Itt Magyarországon is! A nyugati világ minden problémája ebből fakad. Az EU még a nemzettudatot is megpróbálja kiirtani az emberekből. Lényegében sehova nem tartozik senki. Két út áll előttünk:
    1. A nyugati világ a társadalom atomizálódása miatt elbukik , mint a Nyugatrómai Birodalom amely ugyanezzel a problémával küzdött.
    2. Az atomizált társadalom a melegágya a Totális Államoknak (SZU,Náci Németország) Ez úgy alakul ki, hogy a teljesen egyénekre bomlott „társadalom” (már nem nevezhető annak, inkább egy embermassza) egyetlen kapcsolódási felülete az állam marad.
    Mindkettő elég veszélyes folyamat. Annyi biztos, hogy „történelmi” időket élünk….

  6. „Az atomizált társadalom a melegágya a Totális Államoknak (SZU,Náci Németország) Ez úgy alakul ki, hogy a teljesen egyénekre bomlott “társadalom” (már nem nevezhető annak, inkább egy embermassza) egyetlen kapcsolódási felülete az állam marad.”

    Vagy az állam vagy valami másfajta szervezet, de a lényeg ennyi. Nagyon jó meglátás!

    Üdv: M

  7. Dudi:

    Ez igaz is, meg nem is.

    Az USA angol és német alapokon nyugszik. Nem sokon múlott hogy nem német az „anya”nyelvük. 220-300 száz éve alatt viszont egy olvasztótégely lett. Mindettől függetlenül angolszász alapúnak mondják magukat, és az USA a Nyugati civilizációhoz tartozik.

    Érdekességként . A Görög Római filozófiai írásokat(elsősorban Aristotales-t) a VII-VIII sz.tól kezdve Arab tudósok gondolkodók, uralkodók… vásárolták fel és fordították le Arabra, majd a XII-XIII. sz.-ban Arabról fordították vissza európai nyelvekre. (Ígyhát az Európai filozófi is hatással volt az Arab kultúrára.)…majd Aquinói Szent Tamás átültette ezeket a keresztény kultúrkörbe, az érdekes.
    Az Arabok nélkül ma nem igazán beszélhetnénk az Európai (Nyugati) eszme és kultúrkörről.

    Ha belegondolok, hogy Aristotales írásai többek közt eljutottak a XII.sz-ban egy Averroes nevű Arab tudóshoz, aki arról volt híres, hogy csodagyerek volt, imádta a nőket és az italt- emiatt időnként dutyiba került, és még lovaglás közben is képes volt írni…

    És miután Tádzsikisztán alapvetően muszlin,és izmoznak az oroszokkal, a dolognak hogy Putyin a Nyugat befolyásának csökkenéséről beszél, van egy pikáns vonulata.

  8. Fip7

    Azt hiszem, hogy közvetített, tudományok alapokon és történelmi példákon nyugvó gondolataiddal csak egyetérteni lehet. Sajnos az a baj, hogy ennek a gondolatmenetnek a széles körben való terjesztése kirekesztést vonna maga után egy bizonyos idő eltelte után.

    És bármennyire is hasznos tud lenni, egy azonos kultúrájú közösség számára a kirekesztés/szegregáció. Manapság az ilyet tudatosan tiltják, hogy minél korábban létrejöjjön, a már korábban említett agyatlan embermassza, amivel már azt csinálnak amit akarnak.

  9. Krokomach:

    Tádzsikisztán határos Kínával, így az orosz-amerikai hintázás közben azért Peking is oda tud „hatni” a történet végére.

    Az orosz befolyás helyreállításához az „isztánok” felett az út Kazahsztánon át vezet. Most folynak az orosz-kazah tárgyalások a légvédelmi rendszereik egyesítéséről. Kína a kazah kérdésbe is bele tud szólni, de nagy eséllyel az orosz-kazah szövetséget nem tudja megbontani.

    A sok kis „isztán” nagyon megosztott régió és a zavarosban néhányan jól tudnak „halászni”. Ezért van ott az USA is többek között.

    Ukrajnát és a közép-ázsiai régiót kell Moszkváról leválasztva tartani. Ha Ukrajna és néhány „isztán” visszatérne Moszkva keblére, akkor születne meg a II. SZU, új néven.

    Az „isztánok” körüli nyugati játszma Moszkva fékezésén túl Kína és India valamilyen szintű kontrollját is jelenti. Az SCO-t kvázi az USA „hívta életre”, ha az USA elhúzna a térségből, akkor véget érne a Sanghaji Együttműködés jelenlegi formája.

    A harc/háború alapja a stratégia. Minden stratégia egyik legfontosabb eleme maga az időzítés.

    Gacsat:

    Kiváló a cikk, az ábra csalóka, mert az időtengely torzított léptékű. Léptékhelyesen sokkal durvább a függvény.

    A II. VH-s megjegyzés eléggé cikinek hat, nem?

    Üdv: M

  10. Nekem vannak kétségeim az adatok hitelességét illetően, főleg, hogy a fent említett országok egyike sem létezett egységes folyamatos formában. Max. térségekről beszélhetünk. India talán erre a legjobb példa, minden volt csak nem egységes még 300 évvel ezelőtt is, nemhogy 2000 éve. Az életszínvonal mérése gabonával (mennyit tudsz venni) meg szintén vicces, mert az akkori társadalmak nagy része földműves/állattartó volt. Az emberek 90% akkoriban megtermelte/elcserélte a gabonát.
    Én inkább a társadalmi hierarchia/infrastruktúra/hadi potenciál alapján rangsorolnám az akkori országokat.
    Karthágóban például Kr.e.500-ban már csatornázva volt! (Ivóvíz/szennyvíz elvezetés) Indiában a legtöbb helyen ma sincs csatorna, közmű, az ország nagy része putri. Szerintem ez is egy nézőpont. India ma ismert „híres” épületei Kr.u.1000 után épültek. Szerintem a történelmi tények nem támasztják alá a hatalmas India fölényt. Ha volt is meddő fölény volt, csak „papíron” létező.