|

Reaktor hírek Angliából, SSBN fejlemények Oroszországból

A most tálalásra kerülő két hírmorzsa közül az angol import darabnak a Royal Navy következő generációs ballisztikus rakétahordozó atom-tengeralattjáróihoz és egyben az Astute-osztályhoz is köze van. Lévén reaktor vonalas hír. Nade az Astute-ok reaktora a Vanguardokéval azonos típus, míg a következő generációs SSBN újat kap, akkor hogyan lehet ez – merülhet fel a kérdés. Nos, lásd lentebb.

Az angol tengeralattjárós fegyvernem által jelenleg használt reaktorok a Rolls-Royce PWR1, illetve a PWR2. Utóbbit a 90-es évek elejétől hadrendbe álló Vanguard-osztályhoz terveztek és teszteltek ki a 80-as évek második felében. A szóban forgó, nyomottvizes reaktor (angolul PWR, Pressurized Water Reactor – innét a típusmegjelölés.) újabb változata lett kiválasztva az Astute-osztályhoz is, annak ellenére, hogy időközben erősödtek az aggályok az adott reaktor biztonságosságával kapcsolatban. Egy 2009-es, 2011-ben cenzúrázottan publikussá tett jelentés szerint a PWR2 elmarad a modern amerikai tengerészeti reaktorok szavatolta biztonsági szinttől, egy reaktor sérülésbaleset esetén például adott esetben nem szavatolt a hűtés folyamatossága. 2011-ben döntés született arról, hogy a 2006-ban megszavazott Vanguard utódokba nem a PWR2 legújabb, Core H jelölésű generációja, hanem a Rolls-Royce PWR3 típusú reaktora kerül.

Ezzel pedig némiképp visszatérnek a Royal Navy reaktorainak gyökereihez: anno ugyanis a korai PWR1-es reaktorok alapját a U.S. Navy által a Skipjack-, Tresher/Permit- és a Sturgeon-osztályú SSN-eken alkalmazott S5W, azaz egy 5. generációs Westinghouse maggal ellátott reaktor adta. A kiváló biztonsági mutatókkal rendelkező, erősen túlbiztosított reaktor angol továbbfejlesztései – Core 1, Core 2, Core 3 – összesen 1 SSBN és 4 SSN hajóosztályt hajtottak az évtizedek alatt. Illetve hajtanak, lévén a Trafalgar-osztályú SSN-ek által a PWR1 Core 3 változata máig használatban van.

A PWR3 kapcsán a PWR1-hez hasonló lesz a helyzet, lévén az erősen amerikai reaktorra alapoz, angol körítéssel megfűszerezve. Ezen döntés az elérhető információk szerint 3 milliárd fonttal növeli majd meg az SSBN utódlást megvalósító programot.

A PW3 kapcsán friss fejlemény, hogy az angol kormány 1,1 milliárd font értékű szerződést ütött nyélbe a Rolls-Royce-szal, melyből 600 millió fontos rész jut reaktorok építésére, a maradék pedig a kapcsolódó angol nukleáris infrastruktúra megújítására.

És végül az Astute-osztály. Az utolsó, 7. egység, a leendő, de még meg sem rendelt HMS Ajax is már a PW3 reaktorral áll majd hadrendbe – várhatóan 2024-ben.

Vanguard Vanguard-osztályú tengeralattjáró járőrözés közben

Vanguard-osztályú tengeralattjáró járőrözés közben | Forrás ,

Na, és akkor most jöjjenek az oroszok! SSBN vonalas a híranyag, ami nem Borej kötődésű, hanem a tavalyi év végén Szeverodvinkszben összehozott nukleáris orosz ruletthez kötődik. Vagy ha úgy jobban tetszik a Jekatyerinburg nevezetű Delta IV SSBN komoly tűzesetéhez.

Az orosz állami hírügynökség, a RIA-Novosztyi jelentése szerint a K-84 Jekatyerinburg javítási munkálatai ezen a héten, egész pontosan június 21-én kezdődnek meg, és a korábban már többször említett 2014-ben fejeződik be a 600 millió rubelesre taksált munka. A RIA Novosztyi által lehozott információk szerint a korábban magasabbra taksált összeg többek között azért mérséklődhetett igen jelentősen, mert olyan döntés született, hogy a tűzben jelentős károkat szenvedett szonárrendszert nem cserélik, hanem javítják.

2 hozzászólás “Reaktor hírek Angliából, SSBN fejlemények Oroszországból”

  1. Akkor a Jekatyerinburg lesz az új iskolahajó.
    Néha nem értem az angolokat. Leépítik a felszíni flottát, tengerészeti légierő gyakorlatilag nincs és akkor a létfontosságú tengóflotta reaktoraival is bizbaszolnak. Annyi mindent vettek már a jenkiktől, egy normális reaktor belefér. Azaz kettő. Egyik a boomerekbe, a másik a vadászokba. Ez a legbiztonságosabb…..
    Egyébként érdekes tendencia a világ haditengerészeteinél egyre inkább a tengeralattjárók kapnak hangsúlyt. Anno a sok nagy ágyút is felváltotta a rep. hordozó, lehet, hogy megint hangsúlyváltás készül?

  2. Szerintem hosszú távon a CVBG + D/E tengó + SSN kombi lesz a világ legütőképesebb kombija. Tehát amikor partközelben van a CVBG, akkor a DE tengót ott legyeskednek körülötte, kiiktatják az ellenséges DE tengókat, s egyéb tengeri egységeket, míg a SSN flotta pedig a nagyobb nyíltvizeken veszi át a testőr szerepét, s vadássza az ellenséges egységeket.