|

Viszockij nem ment, ezért mennie kellett

A közelmúltban végbement Medvegyev – Putyin váltást megelőzően nem sokkal vezetőcserék történtek az Orosz Légierő és az Orosz Haditengerészet élén is. Április végén, elsőként Alexander Zelin vezérezredest, a légierő parancsnokát menesztették. Indoklása nem volt a dolognak, ugyanakkor az 5 éven át az Orosz Légierő élén álló Zelin idén 59 éves, míg tradicionálisan a vezető szerepben lévő orosz tisztek 60 éves korukban szerelnek le. Menesztésének híre után pár nappal vált publikussá, hogy az immáron civil Zelin tanácsadóként fog tevékenykedni.

Hivatalosan szintén indoklás nélkül menesztették május 6-án az Orosz Haditengerészet parancsnokát Vlagyimir Viszockij admirálist is. Ezen döntéssel kapcsolatban jelenleg csak a vezérkarból származó nem hivatalos információk állnak rendelkezésre: a haditengerészet élén majdnem 5 évet eltöltött Viszockijnak állítólagosan elsősorban azért kellett mennie, mert nem támogatta a parancsnokságnak Moszkvából Szentpétervárra költöztetését. Pontosabban a tervezettnél lassabb, alaposabban átgondolt folyamatért kardoskodott. Az idén 57 éves Viszockij tengernagy utódja a Balti Flotta korábbi parancsnoka, az 53 éves Viktor Csirkov altengernagy lett.

Az először 2007-ben felmerült javaslat szerint az Orosz Haditengerészet parancsnokságát Moszvából egykori helyére, Szentpétervárra kellene költöztetni. Ebből menetközben megvalósítandó program született, míg a teljes parancsnokság költöztetésének utasítása 2012 márciusának elején került kiadásra. A RIA Novosztyi állami hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint Viszockij ugyan nem volt ellene a döntésnek, ám egy sokkal fokozatosabb, alaposan átgondolt folyamat mellett érvelt.

A lépés ellenzőinek táborát gyarapítók tarsolyában olyan érvek lapultak meg, miszerint Szentpétervárott nincs meg sem a kellő kommunikációs infrastruktúra, sem a földalatti létesítmények, hovatovább az Admiralitás épületében jelenleg egyrészt a Balti Flotta parancsnoksága található (ami elvileg Kronstadtba települ át), másrészről itt zajlik a nukleáris meghajtású tengeralattjárókon szolgáló tisztek képzése is – az ehhez használt eszközállomány áttelepítése pedig igencsak nehézkes művelet lenne és a képzés folytonosságára is kedvezőtlenül hatna az áttelepülés ideje alatt. Ezek végett az egész döntést felesleges pénzkidobásnak tartják.

Az Admiralitás épülete a folyóról nézve

Az Admiralitás épülete ,

Az áttelepítés anyagi vonzata egy 2008-as vizsgálat alapján 40-50 milliárd rubel, ami fedezné az új parancsnokság infrastrukturális létrehozását, illetve a személyi állomány áttelepítésének költségét. A dolog érdekessége, hogy az előbbi bekezdésben említettekből adódóan „nagy volt a határozottság” az ügyben: 2010-ben például olyan hírek keltek szárnyra, hogy mégsem lesz költözés, míg 2011-ben már az volt a hivatalos álláspont, hogy 2011 végéig, 2012 első negyedéig megtörténik az áttelepülés.

15 hozzászólás “Viszockij nem ment, ezért mennie kellett”

  1. Allesmor Obranna

    Ahogy én látom, a kulcsszó valóban a karakteresség. Medvegyev alatt működhettek az ilyen figurák, ő nem volt olyan markáns mint Putyin. Én úgy látom, hogy ilyen esetben szinte kötelező új arcok után nézni a két fontos haderőnem élén, olyanok kellenek, akik a régi-új Putyinnal kezdik a beosztást és nekik köszönhetnek mindent. Igy lehet igazán lojális vezetőket magunk alatt tudni.

  2. Üdv Fiúk!

    Biztos vagyok benne, hogy nem Zelin vagy Viszockij szakmai hiányosságai vagy személyi alkalmatlanságuk áll a háttérben.
    Tény, hogy – főleg Zelin – nemcsak karakteres, hanem a nemzetközi sajtóban is többször hivatkozott személyiségek, de leváltásuk mögött prózaibb okok állnak.

    Putyin és a mögötte álló érdekcsoport elég komoly hatalommal rendelkezik. Miután – de sz.rul hangzik! – ők is pont reformálni akarnak, ennek egyenes következménye, hogy néhány poszt, pozíció és egyéb érdek tyúkszeme meg lesz taposva.
    Elkerülendő a felesleges köröket – valamint biztosítani a háttér támogatók érdekei felé a feltétlen lojalitást – így értelemszerű, hogy „ha jön az új főnök, akkor jön a saját slepp is.”

    Gondoljatok bele, hogyan lett Putyinból először Oroszország első embere. És hogyan lett Medvegyev? Az orosz tandem realitás – akárcsak az orosz kétfejű sas a címerükbe. Az egyik nyugatnak, a másik keletnek néz. Az orosz gazdasági elit illetve az orosz társadalom (sőt, az orosz pszihé) is ilyen. A tradícióik is pont ilyenek. Ez az egész orosz/szovjet majd ismét orosz történelemben végigkísérhető.

    És bármilyen meglepő, ez jelenti az egyik kulcsot a társadalmi egyensúly fenntartásához. Ha kelet és Ázsia (heartland) párti az elnök, akkor nyugatos (atlantista) a miniszterelnök. A régi szovjet hatalomban ez kicsit másképpen festett, de a lényeg ugyanez volt: az ázsiai oldalt képviselők főleg a fegyveres erők vezetésében ültek, az SZKP felső vezetése ellenben mindig nyugatos vonalat képviselt. Bármilyen szentségtörően is hangzik, de ez így volt igaz. A KGB és a CIA nem mindig egymás ellen dolgozott, a GRU ellenben kőkemény Ázsia-vonal volt, akik készek voltak bármelyik hárombetűs szervezettel (akár nyugati, akár szovjet) szembemenni. (A stratégiai nukleáris fegyverek a hidegháború alatt kizárólag a KGB felügyelete alatt voltak!)

    A mai orosz helyzet már nem ugyanaz, ami a Szovjetunió idején volt, de az alapvető erővonalak továbbra is élnek.
    Az tudja csak Oroszországot vezetni, aki képes a „holdudvar” eltérő irányú és erejű vektorait dinamikus egyensúlyban tartani – a hadseregben, az államapparátusban és nem utolsósorban a civil társadalomban.

    Üdv: M

  3. Nem volt nagy váltás szerintem az utóbbi időből, és az általam ismert oroszok többsége Medvegyevet nem tekintette többnek Putyin plüssmacijánál, mindegyik azt mondta, hogy amióta először hatalomra került, lényegében ő irányítja Oroszország sorsának alakulását.

    Egyébként a két vezért még nem Putyin alatt nevezték ki?

  4. Sziasztok, lenne egy kérdésem, végül is az Orosz Haditengerészetnek köze van hozzá.

    Nemrég az indiaiak kaptak kölcsönbe 10 évre egy Akula-osztályú tengeralattjárót. A kérdésem az lenne, ha valamilyen oknál fogva ez elsüllyedne (szeretitek hangoztatni az indiaiak bénaságát :D), vagy háborúba keverednének és kilőnék, olyankor milyen helyzet áll elő? Ilyenkor India kártérítést köteles fizetni az orosz félnek, vagy más lefolyása van egy ilyen esetnek?

  5. Ivan Grennek jó úszkálást a pocsolyában :)
    Az Nyerpa/Csakra bérleti szerződése tartalmaz biztosítást is. Mivel hadi egységről van szó, a díja magas és viszontbiztosított. Mégis megéri az indiaiaknak, mert a technológiát megismerik. Új harceljárásokat tanulnak. Új fegyvereket ismernek meg. Felhasználják tapasztalataikat a saját építésű nukiknál, stb., még számtalan okból.
    A két vezető távozásáról. Én nem dimenzionálnám túl a dolgot. Lobbiharc folyik Oroszországban is és másutt is, többek közt az USA-ban is. Az utóbbi időben ráadásul a légierőnél és a tengerészetnél is történtek olyan események, melyek a vezetés felelősségét vetik fel. Putyin eldöntötte: ennyi pénz lesz itt és itt. Ha a nevezettek ezt nem tudják elfogadni, illetve nem értenek egyet a politikai vezetéssel, akkor – még ha igazuk is lenne – menniük kell. Normális folyamat még egy demokráciában is. Az is lehet, hogy a pénzért való rivalizálás mindkettőt „elkoptatta”……

  6. Nekem túl enyhének tűnik az a vizesnyolcas ítélet. Gondolod, hogy a jenkik (és még mások is) nem követték le a Bulava-kísérleteket? A Bulava nem irányított, hanem ballisztikus rakéta. A visszatérő egység algoritmusa? Hmmm…. (tökvakarás)Nem tudom értelmezni……

  7. Littlejohn:
    a visszatéroegység vezerlési algoritmusa./remélem így érthetobb/ mint tudjuk a Bulava manoverez, az Amerikaiak Peacmeker és a Minuteman rakétáknál ezt nem használják. mert nem tudták kifejleszteni. gondolj bele, hogy az elfogo rakétákba beletáplálják a megszerzett repulési -manoverezési kodokat….
    Igaz , hogy az ameriakaik a SZU- felbomlása után mindent orosz titkot megszerzett ill. a pénztelenség miatt az oroszok eladták, de hogy még most is van aki képes ilyetcsinálni 40 000Euróért…

    Viszockij leváltása szerintem osszefugg a rengeteg balesetre és hatalmas károkra ami az orosz haditengerészetnél tortént az utóbbi években. Jekatyerinburg, Nyerpa,az orosz flotta fegyverraktárának teljes leégése Moszkva kozelében, A hajók építésének késése, átadása..,
    ezmind osszefugg menesztésével,el ne felejtsem ovolt ott a Kurszk elsullyedésénél is.