|

Életre keltés előtt a 3. Borej

Miközben a Borej-osztály második egysége, az Alexandr Nyevszkij kapcsán annak első rakétatesztjeit készítik elő, addig jól haladnak a munkálatok a hajóosztály harmadik tagján, a Vlagyimir Monomah-on is. Ugyan ott még nem tartanak a munkálatok, hogy ezen SSBN is Bulavákkal roboghasson ki a nyílt vízre, de nemsokára mérföldkőhöz érkeznek a munkálatok: napokon belül bekapcsolják az elektromos rendszereket.

A ballisztikus rakétahordozó építési munkálatai kapcsán elmondható, hogy a hajótörzs teljesen készen van, ahogy telepítésre kerültek már a fő rendszerek is – az elérhető információk szerint a hajógyári munkások jelenleg egyrészt még kábelezik az acélcápát, illetve a szonár és navigációs rendszerek kiépítésének véglegesítésével foglalkoznak.

A Szevmash részéről ugyanakkor már elkezdődött a negyedik Borej, a Szent Miklós építésének előkészítése – mint arról mi is írtunk korábban, ez az SSBN már a módosított Borej-osztály – Project 955U – első egysége lesz. A hivatalos gerincfektetési ceremóniára március végén került volna sor, de a védelmi minisztérium még nem elégedett az árcédulával, így ezt az eseményt legalább 2 hónappal elhalasztották.

3 hozzászólás “Életre keltés előtt a 3. Borej”