|

Állandósul az orosz jelenlét a szíriai partok közelében?

A RIA Novosztyi hírügynökség értesülései szerint, amik az orosz védelmi minisztérium felsőbb szintjéről származnak Moszkva állandósítani kívánja hadihajóinak jelenlétét a Földközi-tengeren (ami mint ismert a Fekete-tengeri Flotta felelősségi területe), jelen esetben konkrétan a szír partok közelében. Az állami hírügynökség forrása szerint a döntés már megszületett.

A hónap elején kimaradt a hírszórásból, de a Fekete-tengeri Flotta legöregebb harcosa, a Kashin-osztályú rombolók utolsó aktív tagja, az 1969-ben hadrendbe állított, legutóbb pedig 2009-2011 között javítás alatt állt romboló, a Szmetlivij jelenleg is a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik.

A Szevasztopolból április 1-én kihajózott romboló másnap pöfékelt át a Boszporuszon (fotók), majd később behajózott a szíriai Tartusz kikötőjébe (a legénység nem hagyhatta el egyébként a hajót).

A Szmetlivij májusig marad a Füldközi-tengeren, ám ezen kis hír apropóját adó információ szerint addigra megérkezik a váltás is, ami a RFIA Novosztyi forrása szerint vagy a Krivak II-osztályú Pitlivij fregatt, vagy valamelyik partraszállító dokkhajója lesz a Fekete-tengeri Flottának. De egy kisebb kötelék küldése sem zárható ki állítólag.

23 hozzászólás “Állandósul az orosz jelenlét a szíriai partok közelében?”

  1. A Szmetlivij volt az orosz „Eldridge”. A jenkik mágnesességgel próbálkoztak, az oroszok meg olajkályhával. Ha erős szembeszél fúj, akkor az olajkályha füstjének tolóereje 15%-kal növeli a hajó motorjának teljesítményét. Ez a motor azért is érdekes, mert az első szovjet mosógépeket is ez hajtotta. Mellesleg el is rejt a kíváncsacsi szemek elől, tehát a lopakodó hajók előfutárjának tekinthető.

  2. Szovjet mosogep !!!!!

    No itt ezen a Szovjet mosogepeken bukott meg igazabol anno a rendszer, a nagy Szovjetunio. Ennek oka az volt hogy hiaba nem volt semilyen tapasztalatuk a szovjet mernokoknek haztartasi automata mosogep tervezeseben, elvtarsi buszkesegbol csesztek meg akarcsak egy pillantast is vetni egy egy mukodo nyugati darabra ( a nepszeru magyar Energomatt is nemet AEG liszensz volt ) megterveztek a sajat JEVRIKA ( EUREKA ) mosogepet. Az eg dolog hogy silanyan mosott hogy allandoan javitani kelett es a csapagyszimering ( mosodob ) alatt helyeztek el a gep legerzekenyebb es legdragabb alkatreszet a gep agyanak szamito programkapcsolot, de az osszes szerelo utalta atkozta a gepet tervezojevel es gyartojaval egyutt. Ennek oka hogy a gep teljes egeszeben fembol epult, lemezekbol par gombot kiveve es SEHOL nem sorjaztak le ezeket a lemezeket. Amikor belekelett nyulni egy ilyen gepbe tuti elvagtad a kezed, es voltak sulyos balesetek is. Volt hogy egyszerre ket mentot kelett hivni a mely vagassal rendelkezo szerelohoz es egyett a sok ver latvanyatol elajult tulajhoz.

    No szoval a szerelok szerte a KGST orszagaiban atkoztak a masinat a rendszert amelyik kitalta, es igy termeszetes hogy a rendszeren az atok megfoganva meg is buktatta azt. Szoval nem csak az 56 sok vertek a szoget a rendszer koporsojaba anno hanem a mosogepszerelok is jelentosen jarultak hozza eme tortenelmi esemnyhez :-)

  3. Azért a nagy füst nem olyan jó rejtőzködés szempontjából, mert a horizontról/levegőből könnyebb kiszúrni.

    Egyébként pont ilyen szempontból nem olyan jók a jet hajtású járgányok sem, mert nagyon hosszú csíkot húznak maguk után a vízen, tegnap végre elment egy Skjold az ablakom előtt, és több percig lehetett látni az általa rajzolt útvonalat. Remélem bentvan még a kikötőben, már fenem a kamerát, ha minden jól meg, vízről is fotózom majd:)

  4. Mondjuk most éppen az USA akar ENSZ megfigyelőket meg egyebeket küldeni Szíriába. Mondjuk nagy lesz a pofára esés ha a Szírek behívnának Kínai, Orosz, meg Iráni békefenntartókat és megfigyelőket. Azok meg azt csinálnák amit a NATO Líbiában.

  5. bocsi, de néhány napja kimaradtam a hírolvasásból nem tudom mi változott.

    most mi a helyzet Szíriában?

    ki gyilkolja a fegyvertelen polgárokat tankkal, repülőkkel?

    ki lövöldöz át a határon a menekültekre?

    ki az aki válogatás nélkül kivégzi a házakban rekedteket?

    köszönöm a válaszokat.

  6. „ki gyilkolja a fegyvertelen polgárokat tankkal, repülőkkel?”

    1 Az ellenzéknek is van tankja .
    2 nincs precíziós bomba .

    „ki az aki válogatás nélkül kivégzi a házakban rekedteket?”

    Egy „túrbómagyar” oldalon erről már volt bizonyíték kik végzi ki a civileket házról házra de nem linkeltem mert minek úgy se hiszi el senki.
    És azok bizony nem kormányerők!
    „ki gyilkolja a fegyvertelen polgárokat”

    Biztos hogy fegyvertelen?
    Katarból oda küldött több ezer harcos kik? vidéki bohócok?

    Szemtanúk szerint azok is vannak ott akik már Líbiában is harcoltak .
    Havi 2000 dolcsiért .

  7. comandante

    „Mondjuk nagy lesz a pofára esés ha a Szírek behívnának Kínai, Orosz, meg Iráni békefenntartókat ”

    miből gondolodjátok, hogy nem egyeztek meg már régen a színfalak mögött?

    az oroszok növelik a katonai jelenlétet Szíriánál, miközben a NATO bázis ellen tüntető ellenzéki kommunista sátortábort orosz rendőrök számolják fel?

    mindig ezek a véletlenek.

  8. ok értem már! igazán köszi, mert mondom nem volt időm olvasni.

    tehát ezek az amerikai terrosták azok, akik az USA által felfegyverkezve ölik a civileket.

    világos.

    az USA tuti jól felfegyverezte ezeket a mocskos gyilkosokat!

    van tankjuk is: gondolom Abrams. lenyűgöző tűzerő!
    van repülőjük is: gondolom a A-10! pusztító!
    helikopter? gondolom AH-64! felülmúlhatatlan!

    ezek tényleg szemetek. szegény civileknek esélyük sem maradt. mind meghalnak.
    talán, ha összefognak Aszaddal és együtt kiűzik ezeket a terroristákat. értesíteni kellene őket, hogy rossz ellen harcolnak.
    no mindegy. szurkoljunk.

    nagyon köszönöm. már mindent értek. így legalább nem kell feleslegesen olvasgatnom.

  9. banderas

    Roni csak azt akarta mondani,hogy ott mindenki öli a civileket(senkit nem érdekel,ha egy hadműveleti cél elérése érdekében fel kell robbantani egy egész háztömböt) csak úgy mint Líbiában(senki nem azért ment segíteni,hogy szír emberek jobban éljenek).

  10. dudi

    Roni ezt mondta:

    „Szíria esetében a jenkik által felfegyverzett terroristákkal kell leszámolni.”

    ezért kérdeztem rá, hogy mi változott ez elmúlt napokban. nincs szándékomban vitatkozni, már mindent értek. :-)

  11. Szíria mindig is orosz barát volt így ott övék az utolsó szó.

    Kadafi nyugat barát volt oroszok nem nagyon vesztettek bukásán fegyver szállítások kapcsán meg kárpótolták őket.

    Demokratikus bombák, meg furcsa zöld sapkás felkelők aki NATO légierővel tökéletesen megértették egymást.
    Na ilyen nem lesz Szíriába.
    Eleve P-800 rendszer védi a partjait 80 rakétával.
    Ha meg szükséges Nagy Peti és köteléke befut a Szíriába élelemért meg üzemanyagért.

    Zöld sapkás felkelők ellen meg hoznak magukkal spenaz egységeket meg Mi-28N harci helikoptert :)

    Líbiában is a zöld arcú felkelők vitték a prímet. Más kérdés hogy lehet hogy Libia is szétesik. Irakból is jó eséllyel ki válik Kurdisztán. Jól mutatja ezt hogy Orbán Viktor miniszter elnök úr is MOL érdekébe olajmező kapcsán nem az Iraki kormánnyal tárgyal hanem a kurd vezetőkkel.

  12. Banderas

    Nem légy már naív. A demokratikus jenki katona koránt éget. Afganisztánba utána meg csodálkozik, hogy ki akarják herélni.
    Pakisztán is kezdi meg unni hogy az ő területén is bombáznak. Libia nép köszöni a nagy káoszt. Így legalább az egyik nagy amerikai banknak nem kell elszámolni azzal hogy mért tőzsdézte el Libia 4 milliárd dollár értékű aranyát. Amit Kadafi náluk fektetett be. Valamint mi lesz a nyugati számlákon lévő dollár milliárdokkal!

    Kadafi nem egy Szadam volt. Libia olajbevételei nem költötte el, nyugati bankokba rakta kamatért cserébe. Most ezek a számlák fognak a nagy káoszba eltűnni a nyugati bankoknál.

  13. Roni nyugi. Irán tényleg nem Irak. Irakba csendes forradalom volt a jenki támadás megindulása után. A katonák egyszerűen nem harcoltak Szadamért. Pillanatok alatt az egész közigazgatás szét esett.
    Irán meg szállása véres meló lenne.
    Ha meg csak bombázzák azzal a jelenlegi politikai vezetés erősítenek meg.
    Valamint oroszokra ráhoznák a szívbajt, hogy még egy szövetségesnek majd nem lőttek.
    A légi csapások után akár születhetne egy olyan döntés ami átértékeli Eu-val, USA-val és Izraellel való kapcsolatukat.
    Következmény utóbbiakra kérésére nem hallgatva. Iráni légvédelmet az oroszok fegyvereznék újra.

  14. A békefenntartók odaküldésével az a gond, hogy jelenleg nincs mit fenntartani. Tehát max. erősítést lehetne küldeni valamelyik oldalnak.

    Ha meg tudnának állapodni egy tűzszünetben meg egy rendezési tervben, akkor az orosz békefenntartók jelenléte biztosíthatná ennek betartását, de egyelőre nagyon nem ez a helyzet.

  15. Az ENSZ missziót küld Szíriába

    Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozatot hozott szombaton Szíriáról, felhatalmazást adva egy 30 fős fegyvertelen megfigyelő missziónak a közel-keleti országba küldéséről. A német kormány szombaton közölte, hogy vizsgálatot indít egy sajtójelentés miatt, amely szerint német tulajdonú hajón fegyvert próbáltak szállítani Szíriába.

    http://mno.hu/kulfold/az-ensz-missziot-kuld-sziriaban-1068548

  16. Nincs ebben semmi probléma! Szíria az orosz érdekszférához tartozik, érvényesítsék csak az oroszok a jogos érdekeiket! Oroszország nagyhatalom mellyel számolni kell, ideje hogy végre megtanulják egyszer és mindenkorra!!!