|

Maradnak az osztrák Typhoon-ok, de mennek a harckocsik

Cáfolta az osztrák Eurofighter-flotta eladásával kapcsolatos híreket Norbert Darabos védelmi- és sportminiszter. Az ötletet egy szociáldemokrata képviselő, Günther Kräuter dobta be vasárnap. Érvelése szerint Ausztriának a jelenlegi viszonyok között nincs szüksége modern vadászrepülőgépekre, hiszen külső fenyegetettség nem áll fenn vele szemben, szövetségesek veszik körül. A 15 Typhoon kivonásával pedig jelentős összegetek takaríthatnának meg, az eladásból nyert pénzt pedig az államadósság csökkentésére fordítanák.

A hagyományosan Eurofighter-párti Darabos viszont hétfőn visszavágott, és hivatalos keretek között jelentette be, hogy Bécs hosszú távon számol a vadászrepülőgépekkel, azok kivonása vagy eladása még csak meg sem fordult a fejükben. A védelmi miniszter szerint Ausztria szuverenitásának egyik legfontosabb alapkövét jelenti a légtér biztonságában folyamatos szavatolása, aminek fő eszközei az Eurofighterek. Mindemellett hozzátette: Kräutert minden bizonnyal jó szándék vezérelte, mikor ötletét felvetette, de annak semmilyen vonzata nem lesz. A két politikus egyébként egyazon párt, a kormánykoalíció részét képező SPÖ tagja – Günther Kräuter a főtitkári posztot tölti be a szervezetben.

[singlepic id=963 w=584 h=360 float=none]

Darabos ezzel együtt megerősítette, hogy folyamatban van az osztrák haderő harckocsi-állományának csökkentése. Ez a jelenlegi állomány mintegy kétharmadának kivonását jelenti, melyek közül szeretnének minél többet eladni. Egy tavaly megjelent hírünkben már beszámoltunk Bécs ez irányú terveiről, így a valószínűleg kivonásra ítélt típusok listáját ott tekinthetik meg az Olvasók. Azonban akkor még csak a flotta felét érintő megszorításról volt szó – úgy tűnik, sógorék is nagyobbat húznak a nadrágszíjon. Mindez ugyanis bevallottan a romló pénzügyi helyzetnek tudható be, ami köztudottan romlott egész Európában.

Darabos szerint, ha sikerül tartaniuk magukat az elképzeléseikhez, akkor a páncélosok eladásával 17 millió eurót kaszálhatnának. A program keretében a hadsereg operatív költségei is csökkennek majd, ez további 15 millió eurós spórolást jelent. A vezérkar magas rangú tagjai üdvözölték a minisztérium döntését, szerintük ugyanis a páncélosok jelentős része alkalmatlan egy jelenkori konfliktusban való részvételre.

Nem mindenki volt azonban ilyen lelkes: a szintén koalíciós ÖVP bírálta Darabost a harckocsik jelentős részének kivonása miatt, a jobboldali BZÖ (Ausztria Jövője) párt szóvivője pedig „felelőtlennek” és „koncepcióhiányosnak” titulálta a programot. Darabos viszont azzal érvelt, hogy a Hidegháborúnak vége, és Ausztria előtt új feladatok állnak védelempolitika és haderőfejlesztés terén. A miniszter mindig is a professzionális haderő elkötelezett híve volt, mely elképzelésébe pontosan beleillik a nehéztechnika számának csökkentése. Szerinte az osztrák haderőnek az elkövetkezendő években a felderítésre és a cyber-hadviselésre kell felkészülnie a leginkább.

13 hozzászólás “Maradnak az osztrák Typhoon-ok, de mennek a harckocsik”

  1. Szövetségesek? Ausztria Nem NATO tag!
    Pillanatnyilag még az is kétségesnek tűnik, hogy a legtöbb nyugat-európai NATO tagállam képes lenne megvédeni a többi tagot, nemhogy egy, még csak papíron se szövetségest.
    (Persze lehet azzal jönni, hogy ki ellen, de ilyen hozzáállással akár fel is oszlathatnánk a NATO-t)

    ” Darabos viszont azzal érvelt, hogy a Hidegháborúnak vége, és Ausztria előtt új feladatok állnak védelempolitika és haderőfejlesztés terén.”
    Ez meg a másik, ami röhögök. Ausztria az OMM idején se volt az az ország, ami a gyakorlati katonai fejlesztések vérkeringésének pulzusán tartotta az ujját. Sajnos sokat örököltünk onnan is, nem csak a sokszor szidott orosz üzemeltetési kultúrából.

  2. Sztem elég jól csinálják és jól látják a hosszabb távú problémákat. Másrészt nem megszüntetik a haderőnemet hanem csökkentik a méretét. Ezt ha a helyzet változik én erre amúgy 10éven belűl nem számolok relatíve gyorsan újjá lehet építeni a képességet. Nálunk ugye vhol a probléma ez. Teljesen felszámoltak haderőnemeket, így nincs meg az alap amire alapozva azt szükség esetén gyorsan újjá lehetne építeni.

  3. Hát tényleg kérdéses kinek fog kelleni annyiért. Annyi eszköz van kivonás alatt a környéken hogy ihaj. Aki meg vinné annak vagy pénze nincs, vagy tiltott gyümölcs kategória. A mi Fulcrumjainkért se tolonganak a vevők.

  4. zerohunter

    Hagyjuk már ezt, hogy szekeret se tudnánk venni.
    Ha kellene és szükség lenne rá, akkor simán megvennénk mondjuk a leopárdjaikat.
    De ehhez az kellene, ha mondjuk a Szerbek újra visszatérnének a régi útra. Jelenleg nincs közvetlen fenyegetés.

    Csak halkan súgom meg, hogy 2010ben és 2011ben Orbánék több mint 10 milliárd eurót tettek félre a devizatartalékba.
    És tervek szerint minden évben 5 milliárd euró kerül majd oda.
    Jelenleg 35-36 millió euró a tartalék.

    Ha helyzet lenne, akkor pár száz milliót biztos elvennének belőle.
    És valami gyorsan beszerezhető használt haditechnikát biztosan eladna valaki az agresszor ellen.

    Persze, ha semmi indok nélkül támadna be minket egy nem NATO tag (mondjuk Szerbia), akkor a meglévő technikát és sajnos ember anyagot kellene a biztos halálba küldeni.

  5. Most nem csak anyagilag, politikailag is esélytelen nehézfegyverzetet vennünk.

    Szerintetek az EU-ban bárki eladna most nekünk haditechnikát?
    A görögöket is szétszedik az Abrams vásárlás kapcsán, meg bizonyos körök attól félnek, hogy itt aztán diktatúra és 3 VH. lesz.

    Egyébként ha jól tárgyalnánk, most nagyon kedvező áron vehetnénk Leo-t (Német, Osztrák, Görög).

  6. weyoun egyrészt a mentőkocsi az nem mbt de nem is ifv. Johogy nem azt, hozod pldanak, hogy mennyi új Audi A6ot meg Superbet vettek.

    „Csak halkan súgom meg, hogy 2010ben és 2011ben Orbánék több mint 10 milliárd eurót tettek félre a devizatartalékba.”

    Valójában a helyzet: http://www.portfolio.hu/gazdasag/osszejott_az_ahitott_cel_talalgatnak_az_elemzok.161167.html
    egy reakció rá: http://index.hu/velemeny/2012/01/10/meg_ez_sem_hiba/

  7. Egyrészt a mentőkbe az unió is besegít, másrészt igen valóban tudnánk venni harci eszközöket, de akkor mást nem! Afrikában is veszik a fegyvert, de a nép éhezik, meg beteg! Ha a jólét, meg a fegyverkezés együtt megy, akkor azt mondom, toppon vagyunk!

  8. Ja, és amikor az ellenség már támad, nincs értelme vásárolni! Egyrészt a szomszéd is beszarik és nem adja el a technikáját, ha van, inkább vesz! Másrészt mire megjönne a fegyver már rég bedaráltak!
    Történelem meg nagyon gyorsan változik, nem lehet 10 évekre előre megjósolni a katonai helyzetet! Az Usát is nagyon meglepte ám a Szovjetunió összeomlása! Még öt évvel előtte se gondolták volna, hogy ez megtörténhet!
    Szóval mindenképp kell legyen raktáron jól eltárolva nehézfegyverzet, mert a rendőrség nem tud megvédeni!

  9. Ha félévnél kevesebb idő áll rendelkezésre a háborús felkészülésre akkor max kézifegyvereket érdemes rendelni, arra gyorsan kilehet képezni az embereket… A nagy változások emg általában váratlanul érkeznek, de ha vannak is előjelek (unió haldoklása stb..) akkro mindenki olyan szar helyzetbe van anyagilag, hogy mire már költene a hadseregre addigra késő… És mint előttem is említették már, hiába van tartalékon valakinek 500 harckocsi és 800 tarack ha rendszerben nincs egy sem… Muszály fenttartani a képességeket, mert ilyen kis országok esetében (főleg ilyen hadsereg mellett) gyorsan átszalad az ellenség… :-/ Wolfrick: még a hollandok is sokat vontak ki mostanság.

  10. „az osztrák haderőnek az elkövetkezendő években a felderítésre és a cyber-hadviselésre kell felkészülnie a leginkább”

    elgondlolkoztató, előremutató gondolkodás. lehet, hogy nekünk is arra kellene támaszkodnunk a jövőre nézve, amiben erősek vagyunk. a humán faktor.(nyilván az alapvető képességek megőrzése mellett)
    mindig az kerül előnybe, aki a jövő harcmodorára készül, nem a legutóbbi konfliktusra alapoz.
    az első vh. előtt ( a Nagy Háború ha már szóba került) mindenki lovasrohamokra készült. lett belőle állóháború és anyagcsata. a második vh-ra készülő hadseregek a lövészárok ásást gyakorolták. jött a német villámháborús stratégia. tudom, hogy korlátozottak a lehetőségeink, de hekkerek nálunk is vannak szépszámmal.
    a többi legyen a fantáziátokra bízva…..