|

Folyamatos a Mil helikopterek szállítása Azerbajdzsánba

Azerbajdzsán napjainkra az orosz Mil helikopterek egyik fő vásárlójává lépett ellő. Jelenleg több mint nyolcvan új Mi-35-ös és Mi-171-es helikopter szállítását várja a dél-kaukázusi ország. Hasonló mennyiségben manapság csak az indiai fél számára folyik a Mil helikopterek gyártása.

Az azerbajdzsáni helikopterek története a kilencvenes évek elején dúló véres háborúban kezdődött, amikor a formálódó azeri fegyveres erőknek sürgős szükségük volt a forgószárnyas technikákra, az örmény haderő elleni hadműveletek során. Mivel a dél-Kaukázus államai hivatalosan nem részesültek a területükön állomásozó volt szovjet hadseregek fegyverzetéből, ezért homályos forrásokból voltak kénytelenek beszerezni Mi-24-es és Mi-8-as helikoptereiket.

Lestrapált azeri Mi-24V

A kilencvenes években beszerzett, lestrapált Mi-24V az ezredfordulón ,

Napjainkra, a használtan beszerzett technikák egy része megérett a cserére. Ez egybeesik Azerbajdzsán intenzív fegyverkezésével is, ezért az ottani döntéshozók – támaszkodva a fosszilis nyersanyagok exportjából származó bevételekre – nagyban gondolkodnak.

Első lépcsőben, két éve Ukrajnából beszereztek tizenkét használt Mi-24-es helikoptert, melyeket fokozatosan, a régi dél-afrikai ATE cég terveihez hasonló Mi-24G változatra alakítanak át. Elsősorban a korai Mi-24-es típusok hiányosságát, az éjszakai és bonyolult idős bevethetőséget igyekeznek pótolni. A korszerűsítés hasonló az Algéria számára tíz éve végrehajtott munkához, bár a fegyverzetet csak részben érinteti. Legfőbb változtatásként, az eredeti típus fedélzeti lőfegyverét cserélik le a Vektor GI-2 típusú 20 mm gépágyúra, mely célra tartását új optikai szenzorok segítik.

Korszerűsített Mi-24G előtt az azeri elnök

A korszerűsített Mi-24G előtt Azerbajdzsán elnöke Ilham Alijev ,

A fentieken kívül, az azeri fél tavaly ősszel megrendelt 24 darab új építésű Mi-35M változatot is, melyek gyártására az oroszországi Rosztov városában működő üzem készült fel. Az rosztovi repülőtérről az első két Mi-35M harci helikoptert, december 12-én repülte át a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-es típusú repülőgépe Azerbajdzsánba. Az új helikopterek nagyrészt azonosak a brazil és venezuelai légierők számára leszállított példányokkal, de azokkal ellentétben hófehér festést kaptak!

Fehérre festett azerbajdzsáni Mi-35M

A vadonatúj azeri Mi-35M szállításra előkészített példánya, a hónap elején, még 2011-ben ,

A harci helikoptereken felül a légi szállító kapacitást is fejlesztik. A kazanyi helikoptergyártó üzemtől hatvan Mi-171-es szállító helikopter gyártását rendelték meg! Ezekből negyven az azeri fegyveres erőkhöz, húsz pedig a határőrséghez kerül. A kazányi gyárral már jó kapcsolatokat ápolnak, hiszen az a kétezres évek második felében több mint tíz Mi-171 és 172-es helikoptert szállított az azerbajdzsáni minisztériumok számára különböző félkatonai, illetve VIP szállító feladatokra.

Azerbajdzsáni MI-171 a Kazányi Helikoptergyárban

A már azeri jelzésekkel ellátott Mi-171-es a kazányi gyárban ,

A hatalmas mennyiségben beszerzett új technikával kapcsolatban több kérdés is felmerül. Először is, hogy kik fogják repüli, illetve üzemeltetni a jelentős számú új helikoptert? Az azeri katonai vezetés álláspontja szerint a kiszolgáló és hajózó személyzet képzését Oroszországban kezdték meg. Ezen kívül – mivel Törökországgal jó viszonyt ápolnak – a Törökök is vállaltak pilóta kiképzést. A másik, hogy ki ellen fegyverkezik Azerbajdzsán, hiszen az elmúlt közel húsz évben megelégedtek egy-egy harci és szállító helikopter századdal? Azerbajdzsánnak, Örményországgal kapcsolatos viszonya közismert, de napjainkra lassú elhidegülés tapasztalható déli szomszédjukkal, Iránnal is.

Ilham Alijev ez év nyarán tekintette meg a kazányi gyártósort

Ilham Alijev ez év nyarán tekintette meg a kazányi gyártósort ,

—–
Szerző: Galcom

34 hozzászólás “Folyamatos a Mil helikopterek szállítása Azerbajdzsánba”

  1. Az tuti hogy ilyen heliflottat csak ugy nem allitanak fel. Ennek celje konkret celja kell hogy legyen.

    Elsore a Hegyi Karabah visszavetele jut eszembe amihez a helik a legjobb megoldas. Iran valahogy nem illik a kepbe. A kikepzest vegzo Torokok es Oroszok is tul joba vannak az Iraniakkal sem hogy ezt a melot ellenuk vegezzek.

    Szerintem.

  2. Azerbajdzsán Irán része volt anno.
    Még a cárok happolták el Irántól.
    Teheránban akarják megmondani a tutit,hogy mi legyen
    Bakuban+van egy kis vita köztük a Kaszpi-tengeri
    gázmezőket illetőleg.
    Karabah is egy lezáratlan ügy, mivel Örményország olyan
    területeket is megszállva tart,amik nem Hegyi-Karabah részei.

    Olvastam Tiboru utazásos bogján,ha az Iráni nők bikiniben akarnak
    lejteni,akkor bizony irány Azerbajdzsán.

  3. Azerbajdzsán Irán része volt anno.
    Még a cárok happolták el Irántól.
    Teheránban akarják megmondani a tutit,hogy mi legyen
    Bakuban+van egy kis vita köztük a Kaszpi-tengeri
    gázmezőket illetőleg.
    Karabah is egy lezáratlan ügy, mivel Örményország olyan
    területeket is megszállva tart,amik nem Hegyi-Karabah részei.

    Olvastam Tiboru utazásos blogján,ha az Iráni nők bikiniben akarnak
    lejteni,akkor bizony irány Azerbajdzsán.

  4. >Mondjuk orosz államadosság fejében?

    Nincs már orosz államadósság. Sok-sok évvel ezelőtt töredékértéken eladták egy „nemzetközi adósságbehajtó” cégnek, mert az akkori magyar kormány úgy gondolta hogy behajthatatlan a követelése így meg legalább egy kis pénzhez jut belőle.

  5. Azt se felejtsük el, hogy Azerbadzsán kétharmada Iránhoz tartozik jelenleg, és ezek a területek majdnem tisztán (90% fölött) azeri lakosságúak. Persze ez nem egyértelmű ügy az iráni elit jelentős része is azeri származású, szal az iráni azeriek nem egyszerűen egy kisebbség, hanem a legjelentősebb kisebbség, amely az iráni államhatalomnak integráns részét és nem afféle kisebbségi perifériáját alkotja ennek következtében az iráni azeriek közt jelentős a kettősidentitásúak aránya és kérdéses, hogy adott esetben lecserélnék e a gazdag és hatalmas iráni elitben betöltött pozíciójukat egy esetleges országegyesítés után is csak közepes méretű nemzetállamra, amelynek ráadásul már van elitje Bakuban.

  6. Agyukra ment ezeknek a hirtelen jött pénz. A fekete 24esből meg nem lát ki előre a lövész. Miért jó a 23 milis gépágyút lecserélni 20 milisre? A minyókon meg miért rakosgatják a farokrotort 1ik oldalról a másikra?
    Hagyjátok már a karácsonyozást! ide menekülök előle, és még itt is ez megy.

  7. gacsat

    add 1: a modernizált gépeken NEM 23 milis volt, hanem 12,7-es!
    add 2: a kilátás senkit sem érdekel, mert a lövész a displayokon át céloz…
    add 3: Nem rakosgatják, hanem van a mi-8-as, ennek jobboldalon van a farokrotor, míg van a mi-17-es, ami nemmás, mint egy mi-8-as továbbfejlesztés erősebb hajtóművekkel…stb ennek van baloldalon, mint a mi-24-esnek!
    add 4: BOLDOG KARÁCSONYT! :D

  8. „A minyókon meg miért rakosgatják a farokrotort 1ik oldalról a másikra?”

    Valószínűleg azért mert másfelé forog a főrotor.

    „Miért jó a 23 milis gépágyút lecserélni 20 milisre?”

    A Dél-Afrikaiak csinálták és náluk nincs 23-mm-es gépágyú.

  9. Üdv!

    „Valószínűleg azért mert másfelé forog a főrotor.”
    minden orosz helikopternek egy irányba forog.
    A faroklégcsavar a MI-8-nál toló, a MI-17-nél húzó lcs.
    Ezért a transzmissziós tengely és a végreduktor is ugyanarra forog mindkettőnél, csak mivel ellenkező oldalra hajt ki, ezért fordul a szögsebességvektora (abszolút koord. rendszerben).

    asszem..:-)

  10. Iránban több, mint 20 millió azeri él, ami sokkal több Azerbajdzsán lakosságánál. Gondolom szívesen egyesülnének egymással.
    Örményországot pedig az orosz jelenlét miatt biztosan nem fogják megtámadni! Az örmények, így biztonságban vannak egy jó ideig.
    A fegyverkezéssel hosszú távra terveznek. Tekintélyes hadsereggel jobban tudják érdekeiket képviselni, főleg ilyen szomszédok között. Mivel a területen sok az olaj és földgáz, emiatt komoly konfliktusok is kialakulhatnak, amit kezelni kell.

  11. Hi Kuruc, lenne pár kérdésem ausszival kapcsolatosan ;) Most dobott ki a menyasszonyom, és eldöntöttem, hogy valami napos helyre távozom feltöltődni – ha van kedved segíteni pár apróságban (szállást hol, autót bérelni hol, könnyű vérű lányokat hol;-) ) akkor írnál ide:

    viktor.zsiros(kukac)gmail.com

    thx ;-)

  12. Kuruc úgy döntött, piaci kofát játszik….bedob egy pletykát, majd nem bizonyítja, mondván, az infó forrása nem publikus.
    Ejnye bejnye, így nem igazán illik híreket közölni.
    Mert még kétségbe vonhatják a szavahihetőséged. :)