HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Bye-Bye Granit – átfegyverzik a lepényhalakat

A RIA Novosztyi hírügynökség értesülései szerint a Project 949A Antej / Oscar II nukleáris meghajtású robotrepülőgép hordozó tengeralattjárók búcsút intenek elsődleges fegyverzetüknek, mely ugyebár nem más, mint a P-700 Granit. Az SS-N-19 Shipwreck (Hajóroncs) NATO kódnév alatt futó, hagyományos töltet mellett 500 kT hatóerejű termonukleáris töltet szuperszonikus sebességgel történő célba juttatására is képes robotrepülőgépet anno az amerikai repülőgép-hordozó kötelékek napjának elrontására tervezték, azonban a 70-es években bemutatkozott technika felett mára egyrészt eljárt az idő, másrészt az akkoriban kellemetlen trükkökre képes P-700 harcértékét az is csökkenti, hogy a célkijelölés egy lehetséges módját szolgáló Legenda műholdas rendszer a Szovjetunió széthullása után hasonló sorsra jutott.

A Kurszk és a Tomszk egymás mellett

Ezen a felvételen látható, hogy HTKA berkekben miért ragadt a lepényhal kódnév ezen tengeralattjárókra. Ezen a klassz felvételen egyébként a Tomszk, illetve a fotó elkészülte óta sajnos tragikus sorsra jutott Kurszk látható. ,

Az állami hírügynökséget tájékoztató, állítólagosan magas pozícióban lévő illető szerint a Rubin tervezőiroda által kezelt és az Oscar II-esek felújítását és modernizálását megvalósítani hivatott programban a hadrendben álló Project 949A SSGN-ek rakétafegyverzetét P-800 Oniksz és Caliber robotrepülőgépekre cserélik.

P-700 Granit / SS-N-19 Shipwreck ,

Az 1999-ben hadrendbe állt és egyben az indiai-orosz koprodukció, a BrahMos alapjául szolgáló Oniksz ugyan sokkal újabb a Gránitnál, ám hatótáv és harci töltet szempontjából némiképp visszalépés, lévén ezen versenyszámokban kisebb súlycsoportban versenyez: 550 – 625 km vs. 120 – 300 km, illetve 750 kg vs. 300 kg.

P-800 Oniksz / Jahont 2 évvel a hadrendbe állítása előtt, az 1997-es MAKSZ-on | Forrás: Jno, Wikimedia Commons ,

A P-800 méreteiben – elsősorban átmérőben – kisebb a P-700-nál, így a mérnököknek azon nem kellett törni a fejüket, miként is oldják meg, hogy ne kelljen módosítani az Oscar II-esek hajótestét, az új fegyverzet a P-700-as indítóiban kap majd helyet.

Az Oscar SSGN-ek összesen 24 P-700 hordozására képesek. A külső és belső törzs közti részen oldalanként 12-12 indító került elhelyezésre 40 fokos szögben. ,

Az Északi és a Csendes-óceáni Flották 3-3 hadrendben álló Oscar II-esének újrafegyverzésével kapcsolatos munkálatokat az Északi Flotta számára a Zvezdocska, a Csendes-óceáni Flotta részére pedig a Zvezda fogja elvégezni az értesülések szerint.

Ezt meg csak úgy a méretek végett, hamár a „derékban” nem is kis méretű Oscarok kerültek terítékre… Egy Oscar SSGN és egy Typhoon SSBN egymás mellett ,

Exit mobile version