|

Bye-Bye Granit – átfegyverzik a lepényhalakat

A RIA Novosztyi hírügynökség értesülései szerint a Project 949A Antej / Oscar II nukleáris meghajtású robotrepülőgép hordozó tengeralattjárók búcsút intenek elsődleges fegyverzetüknek, mely ugyebár nem más, mint a P-700 Granit. Az SS-N-19 Shipwreck (Hajóroncs) NATO kódnév alatt futó, hagyományos töltet mellett 500 kT hatóerejű termonukleáris töltet szuperszonikus sebességgel történő célba juttatására is képes robotrepülőgépet anno az amerikai repülőgép-hordozó kötelékek napjának elrontására tervezték, azonban a 70-es években bemutatkozott technika felett mára egyrészt eljárt az idő, másrészt az akkoriban kellemetlen trükkökre képes P-700 harcértékét az is csökkenti, hogy a célkijelölés egy lehetséges módját szolgáló Legenda műholdas rendszer a Szovjetunió széthullása után hasonló sorsra jutott.

A Kurszk és a Tomszk egymás mellett

Ezen a felvételen látható, hogy HTKA berkekben miért ragadt a lepényhal kódnév ezen tengeralattjárókra. Ezen a klassz felvételen egyébként a Tomszk, illetve a fotó elkészülte óta sajnos tragikus sorsra jutott Kurszk látható. ,

Az állami hírügynökséget tájékoztató, állítólagosan magas pozícióban lévő illető szerint a Rubin tervezőiroda által kezelt és az Oscar II-esek felújítását és modernizálását megvalósítani hivatott programban a hadrendben álló Project 949A SSGN-ek rakétafegyverzetét P-800 Oniksz és Caliber robotrepülőgépekre cserélik.

P-700 Granit

P-700 Granit / SS-N-19 Shipwreck ,

Az 1999-ben hadrendbe állt és egyben az indiai-orosz koprodukció, a BrahMos alapjául szolgáló Oniksz ugyan sokkal újabb a Gránitnál, ám hatótáv és harci töltet szempontjából némiképp visszalépés, lévén ezen versenyszámokban kisebb súlycsoportban versenyez: 550 – 625 km vs. 120 – 300 km, illetve 750 kg vs. 300 kg.

P-800 Oniksz / Jahont

P-800 Oniksz / Jahont 2 évvel a hadrendbe állítása előtt, az 1997-es MAKSZ-on | Forrás: Jno, Wikimedia Commons ,

A P-800 méreteiben – elsősorban átmérőben – kisebb a P-700-nál, így a mérnököknek azon nem kellett törni a fejüket, miként is oldják meg, hogy ne kelljen módosítani az Oscar II-esek hajótestét, az új fegyverzet a P-700-as indítóiban kap majd helyet.

Egy Oscar SSGN P-700 indítói

Az Oscar SSGN-ek összesen 24 P-700 hordozására képesek. A külső és belső törzs közti részen oldalanként 12-12 indító került elhelyezésre 40 fokos szögben. ,

Az Északi és a Csendes-óceáni Flották 3-3 hadrendben álló Oscar II-esének újrafegyverzésével kapcsolatos munkálatokat az Északi Flotta számára a Zvezdocska, a Csendes-óceáni Flotta részére pedig a Zvezda fogja elvégezni az értesülések szerint.

Oscar SSGN és Typhoon SSBn egymás mellett

Ezt meg csak úgy a méretek végett, hamár a „derékban” nem is kis méretű Oscarok kerültek terítékre… Egy Oscar SSGN és egy Typhoon SSBN egymás mellett ,

29 hozzászólás “Bye-Bye Granit – átfegyverzik a lepényhalakat”

  1. Az orosz megnevezése Kalibr, ezt a rakétát még tesztelik. 2012 elso felében igérik a tesztek befejezését, mivel a Jaszen osztály is ezzel lesz felszerelve. Addig nem tudják a Szeverodvinszket se átadni (fegyver nélkul).

  2. Chris:

    A Kalibr egy Klub verzió és a szabvány 533-as vetőcsőbe befér (P-900). De felszíni egységeknél is megtalálható (erre modernizálnak), vetőcsőböl és VL-ből is indítható.

    Pont ezért érdeklődöm, hogy csak a fegyverzet része lesz, vagy valamiféle extra VLS-t raknak be a felszabaduló helyre.

  3. Egyébként az indítás előtti „célzást” eddig hogy oldották meg, azzal a műholdrendszerrel amit ír a cikk vagy az csak felderítésre meg a rakéták irányítására volt való? Bár az Oniksz is active-passive radaros a tengóknak nincs radarjuk akkor hogy oldják meg?
    Ha már belemerültem nem lenne modernebb megoldás a SS-N-27 Sizzler/P-900, 3M54 Klub családra cserélni, akkor lenne olyan képesség mint a NATO-s tengóknak, hogy Tomahawk képességű fegyverrel szárazföldi célokat is támadhatnának, mint az RBS-15MkIII.

  4. Chris:

    A műhold, a Tu-142 Bear, vagy maga a hajó megadja a cél körülbelüli koordinátáit, amit tehetetlenségi (egyszerű grioszkóp, kb teljesen zavarmentes) irányzással megközelít, onnan megy az aktív radar (ezen idő alatt a cél nem jut túl messzire). A p-700 képes volt priorálni a célokat, együttműködni a többi p-700-al, stb.
    Eccer már elkövettem egy részletesebb hozzászólást az adatiról, ha igény van rá, visszakeresem.

  5. Wolfrick
    Mármint az Onikszról? Azt megköszönném, bár inkább az érdekel miben különbözik a Brahmostól, és tud-e olyan dolgokat mint elődje, gondolok itt a kommunikálásra stb.
    A régi vetőcsövekbe is Klub-okat kéne rakni, hisz abból is van hajó, tengó és land elleni, és sokkal modernebbek, gondolok itt arra, hogy más irányból támadnak, bár lehet az Oniksz is tud olyat mint a svéd kollégája.

  6. Roni:

    Brahmos nem is lesz rajta.
    Oniks lesz és vagy:
    a) occó verzió: a nagy tubusba „kis” Oniks kerül.
    b) kis tubusok a nagy helyére, ekkor több tubus fér (kb 2×2 -azaz 28-ra nőne a mennyiség)

    A cikk alapján az első verzió a valószínűbb, bár én személy szerint nem értem, miért nem tubusozzák át az egészet.

    Egyébként úgy néz ki, hogy a Brahmos II csak 3-5 év múlva lesz valóban hadra fogható. Egy rendszeresítési eljárás általában 2 év, és a napokban repült először. Egyébként nincs hír arról, hogy az oroszok rendszeresítenék, de India lobbyja miatt _szerintem_ az orosz gyártás elképzelhető.

    Egyenlőre nekem a kalibr tűnik az általános váltó fegyvernek (Moskit/Bazalt/Granit/Oniks/stb.) oroszhonban a tengerészeknél.

  7. „Egyenlőre nekem a kalibr tűnik az általános váltó fegyvernek (Moskit/Bazalt/Granit/Oniks/stb.) oroszhonban a tengerészeknél.”

    Tényleg, jó hogy említed, érdekes kérdés, hogy mi lesz a P-500 Basalt sorsa. Az sem egy mai típus már, és ugyebár a Slava osztályú cirkálók fő fegyvere. Az egyik Slava cirkáló, a Marshal Ustinov éppen most van nagyszervizen, úgyhogy ha le akarják cserélni a Bazaltokat is, akkor nagy butaság lenne az Usztyinovot a régi rakétáival visszaengedni. Az SS-N-22 Sunburn viszont nagyon cool fegyver, csak akkor lenne érdemes lecserélni, ha az utódja klasszisokkal jobb. Láttam egyszer egy videót, amelyen a Csendes-óceáni Flotta gyakorlatán Sunburn rakétát indítottak egy kiöregedett Krivak osztályú fregattra. Úgy szétkapta, mint Floki a lábtörlőt… :-))

  8. „Az Északi és a Csendes-óceáni Flották 3-3 hadrendben álló Oscar II-esének újrafegyverzésével kapcsolatos munkálatokat az Északi Flotta számára a Zvezdocska, a Csendes-óceáni Flotta részére pedig a Zvezda fogja elvégezni az értesülések szerint.”

    Van két tartalék ( reserved ) „lepényhal” is, és úgy tudom, azokat is kiveszik a naftalinból, és átfegyverzésre kerülnek. Amúgy Wolfrick-nek igaza van, tényleg ostoba pazarlás lenne, ha egy az egyben tennék be a Granit indítókba az Ónixokat, amikor a kisebb méret miatt meg is lehet duplázni a támadó rakéták mennyiségét minden egyes tengeralattjárón…

  9. KC:

    duplázás azért meredek, bár…

    Ha a 40 fokos döntést meredekebbre állítják és eltolva (mint a kézifegyverek 2 soros tárja) cuccolnak be, akkor talán(!) befér az oldalanként 18-20.

    Kérdés, hogy a hajótest hogy bírja, mivel amit most kalapáltak ki, azt is csak pár évre tervezték (mondjuk lehet, hogy pont a modernizálás miatt). https://htka.hu/2011/11/20/eluszott-a-voronyezs/

    Ha 5-6 éven belül szanálnák a lepényhalakat, óriási képességet buknának.

    Bazalt:
    Tuti szanálásra kerül, mivel üzemeltetésben nagyon problémás a folyékony üzemanyag. Szerintem tesznek fel egy rakat kisebbet.
    A Kalibr elviekben bármelyik helyére bepasszítható (plusz vetőcsővek, VLS? nyam…)

    Az a bibi, hogy a csapástávot veszik 2-300 km-el rövidebbre. Az meg ugye aú…

  10. maxim:

    Ez a fajta tubus biztos hogy nem fér el.
    Átmérőben egy granit 85 cm.
    Átmérőben 2 oniks 2*70=140 cm.

    Látod, hogy az erdeti tubus mennyire tele van a gránittal.
    Új, szélesebb tubus biztosan nem fér a lepényhalba, egyszerűen nincs elég hely (vagy van térbővítőjük, vagy én vagyok hülye…).

    Még kalibr esetében is cinkes, ott is nagyobb tubus kell, bár az lehet, hogy belefér.

  11. A cikkhez mellékelt fotón nem tűnnek akkorának azok a tubusok, azaz én vagyok a hülye, de legalábbis vak :-D

    3 oniks szorosan egymás mellé helyezve egy 151 cm átmérőjű körbe préselhető be az én számításaim szerint.

    Elviekben ha a tubus tényleg nagyobb, mint 150 centi, lehetséges. Kérdés persze a szükséges support bele, de ha elfér…

    72 oniks, ez már tűzerő a javából.
    Elviekben van olyan termonukleáris fej, ami felfér rá, asszem 300 Kt (a Moskit-é talán?).

    Júj…

  12. Inkább a 600 kmes hatótáv fog hiányozni, nem a mennyiség. Persze valójában az most is hiányzik. Nem tudom, vész esetén tudnának-e annyi Tu142est üzemeltetni, ami elég, és nem lövöldöznék-e le őket az ellenségek?. Ha csak felhős időben, és éjszaka kellenének, talán 3-4 elég lenne 1 körzetre. Minthogy 20 db van (vagy csak 19), ez elégnek tünik.

  13. dudi:

    Héhány apróság:
    1. idézet magamtól: „Kérdés persze a szükséges support bele, de ha elfér…”

    2. A ramjet tuti nem indul a víz alatt (nem veszi ki a vizbű a zoxigént :-D), a gyorsítórakéták (a változó mélység miatt változó üzemidő kéne) sem, marad a gázgenerátor. Az ellen véd.

    3. Reálisnak tűnik a koncepció.

    gacsat:
    Szerintem tudnak annyi adatot adni, ami az indításhoz elég. Ha a p-700 adatkapcsolatát integrálták a p-800-ra (mér ne tették volna, valószínűleg a yakhontról pont ez hiányzik), akkor a többit megoldják az oniksok házi kezelésben.

  14. dudi:

    Ne haragudj, pont most mondasz ellen magadnak :-D

    Ha kivető töltet (gázgenerátor) van, akkor az rohadtul nem zavarja a tengervízben (mondjuk 3-5 fok) álló, egyébként néhányszáz fokos hőterhelést elviselő Oniks-ot.

    Szóval nem kell külön tubusolni, hiszen a felszínig tartó úthoz már régen leszigetelték, annak elégnek kell lennie.

    Ez a dudi az a dudi, vagy az alteregója? :-D

  15. dudi:

    Egy kalapácsnak is sokat árt, ha a szerszámos ládába mellédobsz egy ugyan olyat :-D

    Alapesetben egyet értenék veled, de a p-700, p-800 annyira masszív (a hatalmas G terhelés-tűrésből gondolom) hogy szerintem magasból letojja, hogy kicsit nyüstölöd.