|

Az oroszok útban vannak a Földközi-tenger felé

Nos, jelenthetjük, hogy Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója, a jövőre várhatóan hosszú átépítési szakaszba kerülő Admiral Kuznyecov és az egyetlen Udaloj II-es romboló, az Admiral Csabanenko egy vontatóhajó és 3 tanker kíséretében búcsút intett az Északi Flotta most már minden bizonnyal kellemetlen időjárású kikötőinek.

Az Északi Flotta pár hadihajója a kikötőben

Az Északi Flotta pár hadihajója – igaz nem mostani felvételen | Fotó: twower.livejournal.com ,

Mint egy ideje tudni lehet a szóban forgó hadihajók a Földközi-tenger irányába tartanak, ám mint Nyikoaj Makarov orosz vezérkari főnök még a múlt hónap végén kitért rá, ennek a pletykákkal ellentétben semmi köze sincs a szíriai eseményekhez, véletlen egybeesésről van szó, lévén ezen utat már jó régen beütemezték.

Az Admiral Kuznyecov és kísérete még az Atlanti-óceánon hazai társaságot kap, lévén az út további részére csatlakozik hozzájuk a Balti Flottát erősítő, Jasztreb-osztályú fregatt a Jaroszlav Mudry és tankerja.

101 hozzászólás “Az oroszok útban vannak a Földközi-tenger felé”

  1. „RPK-2 Viyuga [SS-N-15 Starfish]”

    Érdekes….én itt egy kicsit utána néztem az orosz internetes oldalakon….eredetileg ez a hajóelleni rakétát 1960-ban kezdték tervezni válaszul az amerikai Subrock rendszerre. De mindenhol a tengerallatjárói kellékként írnak róla….pld ez van az összes Akula-n.
    Ezek szerint mehet a hajóról is?

  2. Varga dima: A wikipédia szerint: „Both submarine- and surface-launched versions exist. The surface-launched versions are used by the Slava, Kirov, Neustrashimyy and Udaloy classes, while the submarine-launched versions are used by the Akula, Oscar, Typhoon, Delta, Kilo, and Borei classes.”

    De azért is mertem leírni, mert ezen videó http://www.youtube.com/watch?v=MOq27phwNpI hozzászólásai közt is megkérdezték és ott is ezt írták.

  3. „Ha jól látom, a képen a kikötött hajók sorban:
    Sovremennij-Slava-Sovremennij?”

    Nem egészen, de azért nice try… :-)) Valójában fentről lefelé haladva Udaloy – Slava – Udaloy, név szerint pedig az Admiral Kharlamov, a Marshall Ustinov, és a Severomorsk. A kép érdekessége, hogy az első két hajó, tehát a Kharlamov romboló és az Ustinov cirkáló jelenleg együtt vannak modernizáláson és nagyszervizen a Sevmash hajógyárban. A 3. hajó a Severomorsk romboló viszont aktív, oly annyira, hogy nemrégen tért vissza az Ádeni Öböl térségéből, ahol kereskedelmi hajókonvojokat kísérgetett…

  4. gacsat

    Az SS-N-15 alapvetően egy tengeralattjáró elleni fegyver.A hajó elleni alkalmazás csak másodlagos funkció és csak azért képes rá mert egy torpedóval felszíni célok is támadhatók.Amúgy nem kell minden ellen egy szuperszonikus rakéta mert az drága.

  5. Terminator

    A torpedó rakétát úgy kell elképzelni mint egy ICBM-et .Esetünkben ez úgy néz ki,hogy fogtak egy kisméretű torpedót (visszatérő egység) meg egy szállítórakétát(maga a rakéta) a kettőt egymásra építették(ICBM) és így máris többszörösére növelték a torpedó hatótávolságát miközben a torpedó észlelésére az időt csökkent hisz az út nagy részét a levegőben teszi meg mivel csak a tengó felett válik le a rakétáról és csapódik a vízbe.

  6. „Azért mindent elmond, hogy vittek 1 vontatóhajót is.”

    Vazze, köpködés előtt egy kicsit olvass inkább utána a dolgoknak! Ezt a cuccot úgy hívják, hogy sea-going tug, és az orosz koncepció szerint MINDEN hosszútávú feladatra induló hadihajó vagy group mellé alapból jár egy ilyen, a tanker mellé. Itt a legújabb példa:

    http://rusnavy.com/news/navy/index.php?ELEMENT_ID=13829

    „Farewell ceremony of another Pacific Fleet (PF) task unit consisting of large ASW ship Admiral Tributs, tanker Pechenga, and seagoing tug MB-37 will be held on Dec 10. The unit will head for the Gulf of Aden to protect commercial shipping from pirate attacks.”

    Az Admiral Tributs romboló remek formában van, sőt, az alig két éve átadott, így szinte vadonatújnak tekinthető Yaroslav Mudry fregatt is vitt magával 1-1 tankert és vontatóhajót is. Ez tehát qrvára nem függ a műszaki állapottól, a magyarázat ennél sokkal egyszerűbb: a szíriai Tartus-t, illetve korábban a vietnami Cam-Ranh kikötőjét nem számítva, az orosz flotta nem rendelkezik külföldi támaszpontokkal, ellentétben pl. az amerikaiakkal, akiknek ráadásul mindenhol vannak katonai szövetségesei, ott is, ahol esetleg pont nincs saját bázisa. Ergo, egy teoretikus meghibásodás esetén, több ezer kilométerre az orosz partoktól, igen komoly bajba kerülhetne egy hadihajójuk. Ugye idegen segítséget igénybe venni egyrészt roppantul kínos, másrészt igen költséges, harmadrészt lehetnek olyan „forró cuccok” is az adott hajón, amelyet nem szívesen mutogatnának. A hazai segítségre megint csak nem lehet számítani, mert akár hetekig eltarthat, mire odaérne egy vontató Murmanszkból vagy Vlagyivosztokból. Ezért lett bevezetve ez a gyakorlat, ami a plusz költség mellett időnként azért haszonnal is jár. A vontatóhajó is besegíthet a misszióhoz szükséges élelmiszer, muníció, stb. elhelyezésében, sőt, konrétan a szomáliai kalózkergetések idején a romboló mellett a vontatóhajó fedélzetén is elhelyezésre kerül egy tengerészgyalogos egység. Fele költség, dupla élvezet… :-))

  7. Kedves Gacsat! Ha már az orosz technikának kigyunyolodása annyira erös szenvedélyed lett, figyelmedbe ajálnanék a saját, hazai hadsereg allapotát….ahol számtalan témát találhat….szabad ég allatt rozsdasodó repülőktől….amerikai lomtalanitási helikopter adományokig.

  8. Gacsa. Tudom hogy divat szidni a kelett.
    Tegnap még mindenki a gaz Nyugat bukásáról szolnokolt. Ma meg a nagy Eu büszke tagja ként nézün ki a fejünkből, hogy már megint a bukott rendszer oldalán állunk. Mi mentjük a havi 5000 eurót kereső Görög masiniztát, a magunk szerény átlag 600 eurójával havonta.

    Nézd a francia rephorozót azt többet van dokba mint nyílt vizen.
    Orosz flotta köszöni a nincstelen idők ota, megvan.

    Kurkszk felhozni ostobaság. Pont azért nem lettek tulélők. Mivel nagyon senkit nem akartak oda engedni idejében.
    Valamint a tengeren egy orosz flota köteléknek sok állam flotája mesziről kezit csokolomot köszön.

    Repiparuk és horodzójuk nem a legpotensebb és akkor mi van?

  9. Gyerekek! Olvassátok el a régebbi hszeimet. Én nem vagyok se oroszellenes, se orosz párti. Igazságpárti vagyok. A Kuznyecov 1 nevetséges ócskavas, amit legfeljebb nyugdijjba készülő pilóták jutalomüdültetésére lehet használni.
    Az igazságpártiságot mindenkinek csak ajánlani tudom. Ne lássatok 1 hszbe többet, mint ami benne van. Figyeltétek, hogy a másik 2 hajót meg sem említettem?
    Sok orosz cuccom, van, úgyhogy 1. kézből tudhatjátok meg, hogy szarok. A karóráik 1 évig ha működnek. A porszívónak az első bekapcsoláskor kiszakadt a kommutátora.A ventillátoruk ha bemelegedett, leállt, a bronz csapágyak ellenére. Vagy épp azért? A tajvani működik, a műanyagba fúrt lukba dugott drót motortengellyel. Még most is van Moszkvicsom. Az idén legalább 20 orosz filmet láttam. Szóval messziről szeretem őket, de be kell látni, hogy nagy balfékek.

  10. gacsat

    „Ja, a Kalasnyikovom minden 20. lövésre elakadt.”

    Én láttam már pár száz AK-t több 10.000 lőszer ellőni de 20-30 akadálynál többről nem tudok…szóval valamit nagyon szarul csinálsz!

    A Kuznyecov a világ második legnagyobb hordozója amit nem mellesleg most fognak felújítani és korszerűsíteni.

  11. Én meg konkrétan ellőttem vele a sok skulót. Elég szar volt, bár Féges volt.
    A Kuznyecov nem is a 2. legnagyobb, és konkrétan 1 szerencsétlen, és rossz hajó. A meghajtó rendszere amolyan ad hoc cucc. Én a tervezésétől figyelem, már a terveket vagy 5x átdolgozták. A kazánjai, és a csövei a fő hibaforrások. a körülötte levő fejetlenségre jellemző, hogy még most se tudják, hogy az 1 éven belül elkezdődő felújításkor nuki lessz-e, avagy gázturbinás. Különben eredetileg nukinak tervezték.

  12. Hogy a Kuznyecov a 2. hordozó??? Az összes US. hordozó elsüllyedt?
    Nem vagyok egy orosz gyalázó/imádó, de a Kuznyecov eddig arról volt híres, hogy telekúrta olajjal az Atlanti-óceánt. Ha most felújítják, mire kijön, akkorra őskövület lesz. Talán a Shi-lang vagy a Vikramaditya lesz méltó ellenfele…. Ezzel nem az oroosz tengerészetet becsülöm le, de hordozóban nincsenek egy súlycsoportban az USA-val….
    Mondjuk szép korallzátony lehetne belőle….

  13. gacsat

    Idén ellőttem jó pár száz lőszert AK-val de még soha egyetlen egy akadályom sem vol úgy,hogy mi bőven lövöldözünk PBSZ-el is és ekkor sem volt akadály…szóval valamit szarul csinálsz.

    Miért nem a második legnagyobb hajóosztály???Valóban voltak gondok vele de az utóbbi időben sokat volt a tengeren(Földközi-tengeri túrák pl)de ilyen alapon a CdG is szar.

  14. „Szóval messziről szeretem őket, de be kell látni, hogy nagy balfékek.”
    Akinek egy AK 20 lövés után elakad, az tényleg nagy balfék lehet….
    Ámugy a Kuznyecov tényleg egy első orosz probalkozás volt, de egyedul is képes akármilyen amerikai anyahajot tengerfenékre küldeni. Minden évben ott van a Földközi tengeren, ez már önmagában is elég….mert ezt az ócskavasat senki nem mer bántani.
    Karóra, porszívó, Moszkvics…..egykicsit bentragadtál múlt században.

  15. Kalasnyikovoddal, a karóráddal meg a porszívóddal te egy elég szűk szegmenst fedtél le.
    Bátran le merem fogadni, hogy az összes itt kommentelő közül nekem volt, és van a legtöbb szovjet, illetve orosz ipari termékem. 1xűen szeretem őket, mert viccesek. (Jé, ez tényleg működik!) Az angol feliratos Moszkvicson, és a Rakéta porszívón kívül mind 1 kalap szar volt. A Rakéta kapcsolója is gyárilag rossz volt. Mindazonáltal ha messzire kéne indulnom, inkább a Moszkviccsal mennék, mint az AUDI V8 Quattrommal, mert az utóbbi teljesen javíthatatlan hibákra képes. Olyan MIR- SST összehasonlítás. A MIR ugyan büdös volt, és lepukkant, de nem nyírt ki senkit.

  16. Littlejohn

    Mondj már egy tengerészetet ami pariban van az amival?A Shi Lang 1 az egyben Kuznyecov a gépei is ugyan azok(nem bontották le rizsesék a fél hajót,hogy kicseréljék őket).Ma tudtam meg,hogy helikopterből 18db a hatalmas SZU-33-ból pedig 32db fér rá ez megegyezik a CdG repülőmennyiségével CSAK az oroszok most raknak a fedélzetére a SZU-33-nál jóval kisebb 29-est azzal együtt,hogy megnövelik a hangár méretét…

  17. 93 óta talán 5x volt a Földközi – tengeren. A hadrafoghatósága erősen 2séges. Éles fegyverzettel szinte soha se szálnak fel a gépei, a Gránitokat meg épp most fogják kiszerelni belőle. Önállóan a Gránitokat be se tudná vetni. ROSAT műholdak 20 éve nincsenek, így kellene hozzá 1 Tu142es is.
    Ez utóbbiból (különben nagy kedvencem) 1 viszonylag új példány valószinűleg a levegőben szétesett.

  18. „de egyedul is képes akármilyen amerikai anyahajot tengerfenékre küldeni.”

    Mért kell ekkora sületlenségeket leirni? De oké mutass egy darab videot már ahol r77 meg vmi hajó elleni cucc log a Su33on és az felszáll a Kuznyecovról.
    Egyet.

  19. Csak emlékeztetőül: A Kuznyecovot jól ismerjük, a CDG először a Foch egykori csavarjait kapta meg, mert a saját hajócsavarok szétrázták a hajót és még a Maláj-tengeren cirkáló tengók is hallották, ahogy Toulonból kifutott. Azután az út végén a fél legénység világított a reaktorszivárgástól.
    Remélhetőleg a következő francia hordozó már sokkal jobb lesz. Az oroszoknak sem kéne tuningolni a Kuznyecovot, inkább adják el Kínának vagy Indiának, vagy akárkinek és építsenek tisztességes hajót. Mert tudnak olyat is….

  20. gacsat

    Helikopteres célmegjelölésről nem hallottál?A radaros kávédarálónak nem is kell messzire mennie elég pár 10km-et eltávolodni3 felemelkedni 1000 méter magasra és bőven ellát a Granitok hatótávolságának széléig.De a hajó saját radarjaival is képes legalább 350-400km-re lévő célokat megjelölni(abból indulok ki,hogy az UDALOJ-Iosztály kisebb teljesítményű és alacsonyabban elhelyezkedő radarja képes 280km re lévő felszíni célokat támadni).

  21. Little: Egyrészt nem a CDGről volt szó. Másrészt a CDG, még mindig friss darab és nem féligtankolva fegyverzet nélkül szoktak róla felszállni. Rendes AEW is van rajta. Hajó, föld elleni cuccokat is elvisznek a gépek. Komoly harcértékkel rendelkezik. A Kuznyecov nem. Hajokazhat az barmerre max megmosolyogják.

  22. Fade és mindenki!

    Válasszuk ketté a hajó harcértékét és a rajta szolgáló gépek harcértékét mert a kettő messze van egymástól.A Kuznyecov SZU-33 páros valóban nagyon korlátozott képességekkel bír,viszont ha raknának rá ugyan annyi MIG-29K-t mint ahány SZU-33 van rajta(nem többet csak annyit)akkor azonnal megsokszorozódna sőt másik dimenzióba kerülne a harcértéke és 29-esből sokkal több fér rá mint a bazi nagy Szuhojból.

  23. Tedd már meg,hogy ezt kifejted.

    Mikor szállt fel a Kuznyecovról gép teljes harci terheléssel, ami egyben AS rakétefegyverzetet is jelent? Mikor volt utoljára akkora gyakorlat, mint a kétévente megrendezett RIMPAC?

    A MiG-29K perpillanat Indiában létezik pár példányban. Pont. Azt még továbbra sem vágom, hogykb. kéttucatnyi gép hogyan kerül indítási távolságba egy jenki CSG-nél, ami legoptimálisabb estben is ~150 km, ha magas profillal számolok. Ha nem partközelben operál a CGS – és ha nem muszáj nem teszik – a BARCAP külső széle van ~250 km-nél…

    A megmaradt Tu-22M flotta és a tengók sokszorsabb nagyobb potenciált jelentenek. A Kuznyecovot csak azér tartották meg, hogy ha már megvan, akkor tanuljanak belőle valamit. Valós képessége soha nem volt, ahogy az első heliordozó Moszkvának sem nagyon…

  24. molni

    Erről a harcértékes dologról már írtam.Egy hordozó harcértékét alapvetően befolyásolja a mérete mert nem mind1,hogy mennyi gépet tud szállítani.Induljunk ki két leendő hajóosztályból az egyik a Ford osztály a másik a QE osztály.Mind a két hordozóra ugyan az a gép ugyan azzal a fegyverzettel kerül és a két hajó saját fegyverzete és elektronikája is nagyon hasonló DE a Fordra 75+ míg a QE-re 40+ repülőeszköz fér és ez a különbség más kategóriába helyezi a két hajót.

  25. gacsat

    „Hogy lehetne 1 anyahajó harcértékét elválasztani a repülőkétől?? Különben a 29esre van 1általán bármi hajó elleni fegyver integrálva?”

    Úgy,hogy nem mind1 mi van a hajón.
    Példa:CVN-65 telepakolva SZU-33-asokkal vs. CdG a saját gépeivel
    CVN-65 a saját gépeivel vs. CdG a saját gépeivel.Gondolom nem kell leírnom,hogy melyik esetben ki kerülne ki a harcból győztesen…

    A másik kérdésedre a válasz 3 is van hozzá integrálva:H-35,H-31,KLUB.
    Mind a három típusból 4 darabot hordozhat egyidejűleg és ennyivel fel is tud szállni tehát nem csak elméleti a képesség.Azaz potensebb hajóelleni fegyverzettel bír mint bármelyik nyugati társa azonos hordozható mennyiség mellett.

  26. Az egész kuznyecov saga magában tökéletes plda.

    Van egy hordozojuk, rajta géppel, de a képességük nincs meg pl.: arra, hogy a flotta fölé vadászfedezetet rakjanak.
    Van azon a hordozon granit, ami 20éve potens is volt, de mára már a potens vezérlőrendszere rég a multé. Oroszok pont azért hajítják ki mert semmi értelme. És ezt az Oroszok be is látták. Te nem.

  27. „Erről a harcértékes dologról már írtam.Egy hordozó harcértékét alapvetően befolyásolja a mérete mert nem mind1,hogy mennyi gépet tud szállítani.”

    Megprobálom hátha:
    és ebből a szempontból melyik légierő potensebb? 8db harrier fegyverzettel, vagy 12db Su33 fegyverzet nélkül?
    Akkor melyik a potensebb ebből a szempntból a 10.000tonnas Garibaldi vagy az 55.000tonna Kuznecov?
    Melyik biztosit akkor nagyobb képességeket? Az egyik ugye kvázi nullat.

  28. Fade

    „Van azon a hordozon granit, ami 20éve potens is volt, de mára már a potens vezérlőrendszere rég a multé.”

    Ez a GRANIT-ról való ismereteid tökéletes bizonyítéka!A GRANIT ma is ugyan úgy bevethető mint 20 éve mert a RORSAT csak ahhoz kell,hogy kihasználja a maximális 500+km-es hatótávolságát,300-320km-ig ugyan úgy alkalmazható mint az összes többi orosz szuperszonikus hajóelleni rakéta mert rendelkezik adatátviteli rendszerrelés van saját radarja.
    Összefoglalva ha a GRANIT nem potens akkor semmilyen szuperszonikus hajóelleni rakéta nem az.Ez pedig nyilvánvaló butaság!!!
    Nem azért szerelik ki a Kuznyecovból mert nem potens eszköz hanem azért mert egy hordozóra nem kell hajóelleni rakéta!

    „és ebből a szempontból melyik légierő potensebb? 8db harrier fegyverzettel, vagy 12db Su33 fegyverzet nélkül?”

    Ez így egy az egyben hülyeség mert nem fegyvertelenül képesek felszállni hanem csak légiharc fegyverzettel ami nem mind1.A SZU-33 képes 1db H-41 rakétával felszállni a Kuznyecovról azaz max. légiharc kapacitással is képes erre úgy,hogy kerozin is van benne bőven hisz a H-41 4500kg a teljes légiharc fegyverzet pedig kb 2000kg(6db R-27,4db R-73)…

    A hajó mérete és harcértéke közti összefüggést már 2 alkalommal kifejtettem még egyszer nem fogom olvass vissza.

  29. Allesmor Obranna

    Elnézést, hogy közbeszólok. Pár dolog.
    A Kuznyecov most hajózik el a Földközi tengerre, de még nem láttam a hangárjában a Szu-33-asokon kívül más típust, azok valószínű később érkeznek a fedélzetre. Ezen az úton elvben szó van az indiai MiG-29K gépekkel az üzemeltetést elsajátítani, gondolom sok, a programhoz összeválogatott indiai pilóta, no meg az orosz kiképzőik, gyári berepülőpilóták most sajátítják el a típussal az üzemeltetés mikéntjét.
    Amolyan módszertani művelet lesz. A két proto már tavaly járt a fedélzeten három, a tervezőirodához tartozó pilótával, most bővíteni kell a kört.
    Aztán itt vannak a nemrégiben felújított Szu-33M-ek is, melyekből 6 darab van, de sajna kívülről a festésük alapján nem lehet őket megkülönböztetni a régebbiektől. A régebbi, mint kifejezés is relatív, mivel pár példányt még a modernizáció előtt nagyjavítottak, de nem az eredeti szintre, hanem az SzM upgrade és a korábbi szint közé.
    A Szu-33-ashoz nincs rendszeresítve a Kh-41-es rakéta, ez csak egy terv volt. Mint ahogy tervezték a Szu-34-eshez is, az egyik Szu-34 protora fel is függesztettek egy súlymakettet, meg is reptették, majd az elképzelést elvetették.
    A Szu-33-asoknak jelenleg a 250-500kg-os FAB/ODAB/RBK szabadesésű bombáik és a B-8/B13L/Sz-25 nemirányított rakéta blokkjaik illetve rakétáik vannak. Az SzM upgrade elvben lehetővé tenné a KAB bombák és a Kh-29-esek integrációját is, de ennek folyamatáról nem látok infót.
    A Szu-33-asok jelenleg a klasszikus Szu-27-es készültségi arzenállal rendelkeznek a fedélzeten, egy-egy éles R-73-as, időnként egy vagy két R-27R van függesztve. Fotózáshoz tavaly felöltöztettek két, az első és második pozícióba kirakott és lenyűgözött madarat, megkapta a teljes arzenált, ami pont két R-27-essel több, mint ami a 27-esekre megy.
    Ezzel a függesztménnyel a gépek a harmadik, azaz 150 méteres pozícióból lennének képesek felszállni.

    A feltételes mód a következők miatt van:

    Az 1993-ban rendszeresített (minden relatív, nálunk pl. a MiG-29-es se volt igazán rendszerben) gép 19.6 tonnás üres, 26 tonnás normál, illetve 32.2 tonnás maximális felszállótömeggel bírt. A betölthető kerozin mennyisége a 27-esekhez hasonlóan 9.5 tonna.

    A kb 31-32 tonnás maximális felszállótömeggel a gép csak a 3. pozícióból szállhat fel, ekkor a hajónak is a maximális sebességgel kell haladnia és a szélnek is 10-15 csomóval kell fújnia. Ekkora szélnél a hajónak minimum 12 csomóval kell mennie, hogy egyátalán repülés fel lehessen szállni a fedélzetről. Az első két pozícióból, ami 60 méteres, a gép csak normál felszállótömeggel, azaz 26 tonnával mehet, ez 50% tüzelőanyag és 50% fegyverzetet jelent.
    Ekkor a hajónak a minimális sebessége 6 csomó lehet, de csak ha a szembeszél 10-15 csomó.
    A Szu-33-assal 1994-ben Pugacsov forszázs nélkül is felszállt, ez azonban a típussal nem engedélyezett, csak teszt volt. A sánc végén a sebesség csupán 108 km/h volt, a gép biztonságosan repült. A történethez hozzá tartozik, hogy mindez az Északi tengernél történt, hideg, sűrű levegőben, erős szélnél.
    A 33-as jelenleg a fedélzetről a következőkkel szállhat fel:
    6800kg tüzelőanyag esetén (ez ugye nem az 50%) 2db növelt hatótávolságú R-27ER + 2 db növelt hatótávolságú R-27ET + 4 db R-73-as vagy 2 db R-73 és két zavarókonténer.
    Vagy ugyanekkora kerótöltés esetén vihet egy UPAZ konténert.

    A hat darab Szu-33M gép megkapta a 2000 órás javításközi üzemidővel bíró, fékpadon 1-1 tonnával többet toló Al-31FM-1-eseket és pár új avionikai berendezést is.

  30. Az indiai MiG-29K-k egy része a Kuznyecov-on van. Gyakorolnak vagy kidolgozzák az eljárásokat.

    És a tesztelés alatt álló indiai MiG-29K az milyen képességeket ad az orosz hajó számára..? Semmilyet…

    @Allesmor Obranna

    Kh-31 sincs? Kicsit fura, hogy miden forrás gyak. említi a Kh-41-et és még az oroszok által csinált orosz repszimben is rajta van a Kh-41. Ezek szerint a propagabanda és porhintés műköüdött.

    Mennyiségre még jó lenne a Szu-33 légiharc fegyverzete, csak mivel húsz éve az aktív radaros rakéták korát éljük, az R-27 semelyik verziója nem igázn vehető komolynak.

  31. Ez a GRANIT-ról való ismereteid tökéletes bizonyítéka!A GRANIT ma is ugyan úgy bevethető mint 20 éve mert a RORSAT csak ahhoz kell,hogy kihasználja a maximális 500+km-es hatótávolságát,300-320km-ig ugyan úgy alkalmazható mint az összes többi orosz szuperszonikus hajóelleni rakéta mert rendelkezik adatátviteli rendszerrelés van saját radarja.

    És mégis mi adja a célkoordinátát ilyen nagy távolságra, ha ninsc RORSAT? Miért pont ~300 km-re redukálódik az indítási táv és nem 500-ra? Ha félig vakon indítják, akkor miért is pont ennyire csökken?

    Csak viccből távolították el már legalább egy hajóról és tervezik a Kuziról és másról is? A Gránit szép és jó volt, de már a múlté.

  32. Reggelt!

    Belekotyogok…

    Granit: hogy miért dobják ki?
    1. kicsit nagy…
    2. kicsit drága…
    3. Miután nem hiszem, hogy tömegben gyártanák utána, így olyan minimum 20 évesek lehetnek. Tengeren, rideg tartásban 20 év (közben szétesett a Szovjetunió). Kicsit elöregedett…
    4. A jelenlegi légvédelmi rendszereket már nem képes lefutni, csak áttörni. Ahhoz meg a bevethető mennyiség kicsit kevés…

    Az orosz-indiai utódja gyorsabb (vagy legalábbis az lesz), mint a granit, és még kisebb is. A granit vezérlőrendszere valóban forradalmi volt, de honnan vesszük, hogy az oniks/brahmos nem tud hasonlót?

  33. Allesmor Obranna

    „Kh-31 sincs? Kicsit fura, hogy miden forrás gyak. említi a Kh-41-et és még az oroszok által csinált orosz repszimben is rajta van a Kh-41. Ezek szerint a propagabanda és porhintés műköüdött.”

    Te a Lock On nevű játékra gondolsz, amnelyik a Flanker 2.0 de méginkább a 2.5-ből nőtte ki magát.
    A gépek fizikája nagyon jó, tényleg fel lehet ismerni a Szu-27-esek repülési sajátosságait. Sok minden egyéb is jó, de sok dolog fikció benne.
    Ez részint valamiféle melldöngetés, dac az orosz fejlesztők részéről, részben pedig jóhiszemű tévedés, hiszen sok dologról a fejlesztőknek se volt tudomásuk.
    Sok ilyen mellényúlás van. Pl. a 27-es földi célok elleni fegyverzete sosem követte a valóságot, a fő szárnytartóra szerelhető dupla pilon teljesen hiányzik, holott ma már alap, ha UB blokkokat, bombákat kell függeszteni.

    A 33-as mindig is egy sötét ló volt, sokáig a pontos darabszám se volt ismert, igy nem véletlen, hogy egy civil fejlesztőcsapat is nagyban mellélő, mikor a függesztményeket kell hozzá összeválogatni. Ez nem a gonosz orosz propaganda terméke.
    A 33-ast ugyanis eredetileg a hadsereg is szerette volna azon a vonalon alkalmazni, ami a 30-as, meg a 34-es is megtalálható. Preciziós fegyverzet, miegymás. Nagyon egyedi extra lett volna a Kh-41-es. Ez azonban tényleg csak egy elvont ötlet volt, sajnos Nyugaton túlságosan komolyan vették, az oroszok meg úgy gonolták, hogy a kamu potenciál is potenciál, maradjon csak meg mindenki abban a téveszmében, hogy ez a képesség is megvan.
    Ne feledjük, a Szu-33-as csupán egy hajófedélzeti Szu-27-es.
    Az, hogy mit raktak ki kétévente a MAKSz-okon a Zsukovszkijban tárolt, már jóideje röpképtelen egyik protopéldány elé-köré, az nem mérvadó.

    Amúgy már vagy tiz éve csak annyit aggattak a statikus sorra kitett gépre, ami reális is volt. 3 fajta UB blokk, meg a 27-esen is rendszeresített rakétafegyverzet. Ha jobban belegondolok, még el is szerénykedték a dolgot, mert a nem korrigált zuhanású bombafegyverzetről, mint halálpotens extra képességről szemérmesen hallgattak… :)

  34. gacsi:

    És a oniks irányítórendszerében milyen változást okoz, hogy nincs fenn az a műhold? Az, hogy nem kommunikál vele, azért egy „30 g-os” elektronikai rész kihagynak, mert lehet, hogy később sem lesz?

    Megjegyzem, a granit sem a műhód miatt volt forradalmi, hanem az autonóm feladatmegosztás miatt. Az meg ugye a cuccon van, nem a műholdon, és szoftveres.

    A rendszer _ismert_ adatai:
    – vízfelszíni és vízfelszín alatti indítás (van forrás szárazföldi indítóról, de az szerintem csak a teszteléshez használ átalakított teherautó)
    – tehetetlenségi korai navigációs rendszer a megközelítéshez
    – adatkapcsolat az egységek és a műholdas valamint _légi_ megfigyelés között
    – végfázisú radar (egyes források szerint van IR és Anti-Radar is)
    – védelmi kapacitás megosztása magas-közepes-alacsony megközelítési profilok együttes alkalmazásával, a kiesett egységek pótlása a – jellemzően az alacsony profilból.
    – 2,5 M+ sebesség (végfázisban van forrás 4,5-re is), 500 km+ hatótáv
    – 750 kg hagyományos vagy 500 kt termonukleáris harci rész (van forrás 1 kg-os résztöltetekről is – repesz és ap vegyesen, de ez szerintem max. tervasztal)

  35. Azt kérdezted, honnan lehet tudni, hogy nem rendelkezik….
    Ha nincs műhold, csak 1 részével rendelkezhet. A gránit hatalmas hatótávja miatt lényegében mindig vakon kell indítani. Célirány módosításra (midcourse …) 3 alternatív rendszer volt. (ha jól tudom) Tu 142 Big Bulge radar, valami tengeralattjárós (talán a radar whiskey), és az adu ász: a legenda.
    Különben most is van orosz óceán felderítő műholdrendszer, de az időjárásfüggő, ugyanis nem aktív radaros. Nem tudom, hogy céladatokat tud-e datalinken sugározni az Ónixnak.

  36. A kérdés költői volt.
    Annyira tudjuk, hogy pontosan hogyan kommunikálnak ezek az eszközök, mint a phalanx gépágyújának _valós_ megsemmisítési távolságát. Maximum sejtéseink vannak.

    Egyébként az iránymódosítás egy megfelelő felderítés esetén (azaz ha legalább 1x van pontos radarkontakt valamiről) nagyjából fölösleges, le is írom, hogy miért.

    A granit a legszolidabb adat alapján (2,5M) 850m-t tesz meg másodpercenként.

    A hatótávolságát 588 s alatt repüli le. Kerekítsünk 10 percre mert fel is kell gyorsítani, meg mindenféle (meg egyszerűbb számolni is :-D).

    Egy nimitz 30 csomóval ezen idő alatt ~9000 m-t tesz meg. Azaz nem nagyon kell módosítani. Ráadásul a magasan repülő granit már km-ekről látja és korrigálja az egész raj pályáját.

    Az oniks „hivatalos” sebessége ugyan ennyi.

  37. molnibalage

    A jó öreg szovjet paranoiából fakadóan simán kinézem Moszkvából, hogy felszereltette az űreszközöket is zavarvédelemmel, sőt, zavaró elemekkel (elvégre ha jól tudom náluk az űrrepülés is a hadsereghez tartozott). Szerintem még a kalasok is voltak a Szojuzokban :-)

  38. „Megjegyzem, a granit sem a műhód miatt volt forradalmi, hanem az autonóm feladatmegosztás miatt.”

    Nekem a mühódas rávezetés volt az egészben az ütős. Követni tudták az ami CVNeket. Elég volt 500kmre megközelíteni a csattogó tengoiknak a CVNeket, nem kellett keresgetni… Mert szép az autonom vezérlés de merre indítasz?

    Persze az egész mühodas rendszer baromi költésges és abszurd is volt (nuki reakotorok tömkelege low earth orbiton Margit nooormális…?) de amit nyujtott az uniqe volt és van a mai napig.

    Nem véletlenül vágják ki a Kuznyecovból az egészet.

  39. Wolfrick szerint – 2011. december 12. hétfő @ 08:22
    „Granit: hogy miért dobják ki?
    1. kicsit nagy…
    2. kicsit drága…
    3. Miután nem hiszem, hogy tömegben gyártanák utána, így olyan minimum 20 évesek lehetnek. Tengeren, rideg tartásban 20 év (közben szétesett a Szovjetunió). Kicsit elöregedett…
    4. A jelenlegi légvédelmi rendszereket már nem képes lefutni, csak áttörni. Ahhoz meg a bevethető mennyiség kicsit kevés…”

    1-2. nem szempont. Egyrészt mitől lenne ma jelentősen kisebb egy azonos képességű fegyver, másrészt akármennyibe is kerül, az töredéke a célpontja árának.
    3. igen, ez már szempont
    4. szempont lehet, de ebben azért nem lennék olyan biztos. Mármint ha működne eredeti felállásban, akkor a hatékonysága ma is tiszteletet parancsoló lenne.

  40. fade:

    Fentebb van egy gyors számítás, hogy miért nem kell követni műholdról a CVN-t. Nem jut messzire. A műhold a zavarvédett kommunikációhoz volt extra segytség.

    blogen:

    1-2.ponthoz: Az oniks kb negyedakkora (4x potenciális tűzerő) és fele-harmada annyiba kerül (na ez már tényleg apróság). Így már szempont.

    4. Az SM-2 (és utódai) „kill zone”-ja jelentősen kiszélesedett. Ezért nem tudja lefutni, max áttörni. Egyébként ma is tiszteletet parancsoló, csak csináltak helyette jobbat.

  41. 1-2. Az Onyx harci feje majdnem csak harmad akkora, hatótávolsága feleakkora, viszont csak egy méterrel rövidebb (10/9) és 15 centivel keskenyebb, mindössze sebessége azonos hozzávetőleg. Az Onyx biztos nem jobb, mert egy kategóriával alatta van.

    4. Kétség kívül ma már nehezebb dolga van, de még ma sem avult el. A rendszeresítés és fejlesztés alatt álló új rendszerek is ebben a sebességtartományban üzemelnek (Brahmos például).

  42. „Fentebb van egy gyors számítás, hogy miért nem kell követni műholdról a CVN-t. Nem jut messzire. A műhold a zavarvédett kommunikációhoz volt extra segytség.”

    Még mindig nem érted.

    Elmesélem akkor (hátha ;) ) hogy ment volna egy eldurvult helyzetben a P700 indítás a pl kedvéért a fő platformjáról az Oscarrol.
    Oscarunk megkapja az üzit, hogy gáz van el kell tüntetni egy hordozót. Azonnal ott van mellette az, hogy a hordozó hol van, merre megy hisz a rorsat tudja… elindul. Utközben még kér egy-két pontosítást rorosat mindig pontos infokat küld. Amikor aztán ~600km távba ért mégegy pontosítás rorsatról és bumm kilövi ami benne van és iszkol. Hiába csattog mint az istenverése tán 600kmt is elrepül az a granit.

    Na nézzük akkor most. Gáz van van vhol egy hordozó. őőő merre? Hát vmerre arra. Elindul vmerre arra. Kell folytatnom a storyt?

    Vezessem le ugyanezt a Kirov vagy a Kuznyecovra? Ahol ha épp van is AEW heli amit először meg fog látni az vmi AEGIS dolog és nem a hordozó. De ha a heli meglátta az AEGIS cruisert akkor az AEGIS is. Story vége. És a Hawkeyet… még bele se vettem.
    A P700mára nem csak azért elavult mert az AEGIS sanzsosan ledurrantja. Hanem mert az egésznek a veleje a rorsat nincs többé.

  43. Fade

    „Ahol ha épp van is AEW heli amit először meg fog látni az vmi AEGIS dolog és nem a hordozó. De ha a heli meglátta az AEGIS cruisert akkor az AEGIS is. Story vége.”

    Ez mind szép meg jó csak az a baj,hogy nem igaz!Azoknak a helikoptereknek a radarja nagyobb hatótávolságú mint az AEGIS rendszer rakétáinak.

    Nem tudom,hogy honnan veszed,hogy az OSCAR-II olyan kurva hangos lenne,tán megszokás???

  44. Mondjuk ezzel a koncepcióval az összes AS rakéta elavult, mert az összesnek kell valamiféle előzetes célkoordináta. Ha nincs RORSAT, akkor nem túl sok lehetőség van bemérni egy CSG-t. Vagy kell egy tengó, amibe véletlenül belerohan a CGS, Oersze a tengónak periszkópmélységbe fel kell jönni és leadni a drótot – enyén istenkísértés – vagy kell egy felderítő Bear, vagy maga a AS rakéta hordozó deríti fel. Egyik sem kockázatmentes egy AWACS supportos AEGIS-szel bíró ellenfél ellen úgy, hogy még BARCAP is zaklat téged…

  45. Ez mind szép meg jó csak az a baj,hogy nem igaz!Azoknak a helikoptereknek a radarja nagyobb hatótávolságú mint az AEGIS rendszer rakétáinak.

    Meddig tud felmászni egy olyan radaros heli? 4000 méter? Akkor sanszosan valóban, mert a horizont olyan 250 km ebben az esetben. Apró bibi, hogy a BARCAP kb. itt kezdődik…

    12 ezer méteres magasság esetén is ~400 km a horizont…

  46. molni

    „Mondjuk ezzel a koncepcióval az összes AS rakéta elavult, mert az összesnek kell valamiféle előzetes célkoordináta.”

    Éppen erről magyarázunk már egy ideje Fadenek.Ezek a fegyverek nem elavultak.

    A tengónak nem feltétlen kell olyan hű de közel mennie(ezen én is meglepődtem)már a 70-es években voltak olyan Szovjet vontatott szonárok amik 140km távolságról képesek voltak hangmintákat megkülönböztetni és követni és ez kb 40 éve volt.

  47. Fade:

    Ne haragudj, de felületesen olvasol.

    A granitról beszéltünk, nem az oscarról.

    A granit indítása _után_ _nem szükséges_ a műhód. Miért (újra, remélem utoljára)?

    1. Vakon nem indítják.
    2. Ha tudják, hova kell indítani, a cél már nem tud elszökni, maga a p-700 fogja látni. 10 perc alatt egyébként sem jutna messzire (max 10 km ami egy max 18!G-t tudó 3M-es cuccnál ugyanott van).

    Blogden: igazad van, csak feleakkora. Rosszul emlékeztem (bár a tengeralattjárós verzió 9,5!m-el hosszabb /majd 2x akkora, mint a felszíni/, szerintem innen rémlet a 3-4x).

  48. „Csak viccből távolították el már legalább egy hajóról és tervezik a Kuziról és másról is? A Gránit szép és jó volt, de már a múlté.”

    Nakéremszépen… Az a helyzet, hogy szívem szerint ugyan Dudi mellé állnék, de a Granit kérdésében úgy tűnik, hogy sajnos Fade-nek és Molninak lesz igaza:

    http://rusnavy.com/news/navy/index.php?ELEMENT_ID=13841

    Itt az áll, hogy a tervek szerint átfegyverzik az Oscar-II. SSGN tengókat. ( Elsőnek a K-186 Omsk újul meg ) Ez azt jelenti, hogy még az orosz katonai vezetés sem számol a Granitok hadrendben tartásával, még középtávon sem. By the way: Molni, melyik hajóról távolították MÁR el szerinted a Granitokat? A Kuznyecovon ott van. A Nagy Péteren is. ( A másik 3 Kirovot ugyan nem tudom, de mivel a felújításukig amúgyis inaktívak, ezért ez irreleváns is. ) Úgy tudom, egyelőre az összes aktív Oscar-II. SSGN tengónak is Granit a csapásmérő fegyverzete. Márpedig eleve csak ez a 3 típus hordozza, más hadihajókon nem is volt telepítve…

  49. Killer Clown

    „Az a helyzet, hogy szívem szerint ugyan Dudi mellé állnék”

    Köszönöm,el sem tudom mondani,hogy ez mennyit jelent nekem! :)

    Egy percig nem volt kétséges,hogy vannak nála modernebb fegyverek De ez nem azt jelenti,hogy elavult és használhatatlan lenne.Jó példa erre az AASM ami a legmodernebb a kategóriában viszont ez nem azt jelenti,hogy az ugyan ebbe a kategóriába tartozó amerikai bombák elavultak és hatástalanok lennének!

  50. „Én úgy tudtam, hogy már eltávolították az egyik Kirovról. Vagy más ki volt jelölve, hogy jön a kasza.”

    Mivel a Nagy Pétert leszámítva inaktív egységekről van szó, tök mindegy, hogy mit távolítanak el róluk. Pl. ha leszedik a hajócsavarokat, akkor az nem jelenti feltétlenül, hogy szuper új, innovatív eljárással kísérleteznek, és ezentúl vízalatti torlósugárral fog manőverezni! :-)) Ezek a hajók egyelőre sajnos csak romok, és jelenleg csak a Nakhimov ( Kirov-3 ) megmentése biztos, illetve még a Lazarev ( Kirov-2) feltámasztása is elég valószínű. Az Ushakov ( Kirov-1 ) már annyira szét van döntve, hogy szerintem nem lesz belőle énekes halott… :-(( De az tény, hogy a felújított egységek mindenképpen új rakétafegyverzetet kapnak, és az is tény, hogy egyelőre még mindhárom cirkálón be vannak építve a jó öreg Granit indítók…

    „Az Oscar átfegyverzés meg talán hírként volt itten.”

    Nem túl valószínű, vagy ha igen, akkor csak a tenyérjóslás szintjén. Ahogy a linkből is láthatod, a döntés teljesen friss, még az orosz hírügynökség is csak most számolt be róla. Minden esetre, Norfolkban nem fognak agyérgörcsöt kapni a hír hallatán, mivel az Onyx rakéta hatótávja sokkal kisebb, tehát az Oscar-nak jóval közelebb kell majd mennie az ASW cuccokkal igen jól ellátott CVBG-hez, hogy indítási pozícióba kerülhessen. Egyébként is maximum 8 SSGN-ről lehet szó, mert a 6 aktív mellett még 2 tartalékban csücsülő Oscar-II kerülhet átfegyverzésre…