|

Újabb Bulava siker

A mai napon visszatérő egységek csapódtak be a Kamcsatka félszigeten található Kura tesztmezőn túl, bőven a Csendes-óceán területén – melyeket a címből adódóan természetesen egy Bulava helyezett pályára. Ez egyben azt jelenti, hogy a Bulava 16., azaz az idei év és egyben a Jurij Dolgorukij SSBN második Bulava indítása is sikeres volt. E végett elmondható, hogy a korábbi siralmas mérleget továbbra is zsinórban javítja a Bulava, hiszen immáron 16 tesztre 9 sikeres jut – a Fehér-tenger felszíne alól Moszkvai idő szerint ma 07:20-kor útjára indított Bulava sorban a 4. sikeres tesztet jelenti, melybene gyben a Bulava maximális hatótávolságát tesztelték.

A mostani teszt során 2 visszatérő egységet szállított a tesztrakéta, melyekről leváló visszatérő egységek mintegy 8 000 és 9 000 kilométer távolságban csapódtak be az indítási ponttól – durva koordináták: 37N 174E és 29N 175E. Ezen koordináták nagyjából Japán és Hawaii között félúton, a Midway-szigetektől 1 400 – 1 900 km távolságban találhatóak. Tákoltunk egy térképet is ehhez gyorsan – ide kattintva megtekinthető.

Továbbá ezzel az a korábbi bizonytalanság is eldőlt, hogy az augusztusi indítás szalvó teszt lesz-e. Mivel ma csak egyetlen Bulava reppent, a tesztekért felelős állami bizottság láthatóan úgy döntött, hogy az idei 3. és 4. indítás adja majd a 2 rakétásra tervezett szalvó teszthez a rakétákat. Ennek időpontjáról korábban már említettek szeptembert, esetleg decembert is. Egyelőre ezen a téren nem közöltek információkat, ám személy szerint valószínűbbnek tűnik az év vége felé történő indítás.

35 hozzászólás “Újabb Bulava siker”

  1. @Pocok75: no para :)

    @dudi: hátőő, meg kéne ismételni az Operation Behemoth-ot, aszondod? :D

    Decemberben egyébként voltak már Bulava indítások – bár a tavaly december közepére időzítettet idén júniusig tolták végül a jégre hivatkozván.

    Idén ezt gondolom nem akarják megkockáztatni, így az „év vége fele” alatt inkább novembert mondanék. Vagy októbert… :) De az is megeshet, hogy gyorsan ütemezve lesz a 3. és 4. indítás és szeptember végének magasságában sor is kerül rá. Meglátjuk, végül is volt már olyan, hogy ~1 hónapon belül 2 Bulava teszt.

  2. Őszintén szólva én nem tudok róla. Gyorsan rákerestem, de nem találtam semmi erre utalót. Ellenben a Poseidon, Trident C4 és Trident D5 indítások időpontjait igen:

    http://planet4589.org/space/lvdb/launch/Poseidon
    http://planet4589.org/space/lvdb/launch/Trident
    http://planet4589.org/space/lvdb/launch/Trident2

    Ez persze nem hivatalos oldal, de más ismertebb forrással – astronautix.com – összevetve a dátumokat stimmelnek:

    http://www.astronautix.com/lvs/poseidon.htm
    http://www.astronautix.com/fam/trident.htm
    http://www.astronautix.com/lvs/trientd5.htm

    Az látszik, hogy az SLBM-eik megbízhatóságának tesztelésekor a maximum az a 4 indítás/tesztnap volt mindhárom SLBM esetében.

    Mindegyik esetében maximum 4-es szalvó volt, de gyakoribb a 4 roketta 2 db 2-es szalvóba osztása, melyet 1-2-több óra választ el. A legtöbb 4-es szalvó a Poseidone esetében volt a 70-es évek végén, ahogy néztem. (pl. 1978 áprilisa)

  3. Senkit sem érdekel, hogy a boomer kibírja-e?. 1x használatos cucc volt.
    A Begemótot is 1 vasba készülő tengeralattjáróról abszolválták, selejt rakétákkal. Lejárt a szavatossági idejük.
    Szerintem nem is fogják új cuccokkal kipróbálni.
    Az amik nem nagyon ijedhettek meg, mert akkor már 1 orosz boomer sem járőrözött.

  4. gacsat

    Az oké,hogy a teszt a hidegháború végén volt de előtte majd 50 évig senkinek nem jutott eszébe ezt kipróbálni?A tengeralattjáró nem egyszer használatos cucc.Az pedig teljesen irreleváns,hogy nem járőröztek e vagy sem mert a kikötőbeli állóhelyükről is csapást tudtak mérni az amikra.

  5. Gacsa. Gondolm neked is van józa eszed.

    Ezek a vasak élesben egyszer használatosak. Mikor 16-18 rakétát és rakétánkét 3-6 termonukleáris fejet világgá engednek már úgyan mindegy.
    Nem nagyon lenne hova vissza térniük az az igazság.

    Mikor tömeges éles inditás végre hajtják abban a percben képletesen siketfajdokká lesznek. Saját zajuktól nem hallanak semmit de őke kilométerekről mindeki halja.
    Modern támadó tengó ügye bár nem csak torpedója van. Ha nem rakétái.
    Ergo ha jó képzet a legénység és szerencsések. Torpedó lőtávján maradnak.
    Akkor jönnek az anti-ship rakéták.

  6. Akkor fussunk neki még egyszer :D

    Bumerekről beszélünk ballisztikus tengeralatt járok.

    Éleshelyzetben szinte lényegtelen hogy a hajó testtel mi történik tömeges inditás esetén. Lényeg hogy minden rakéta rendbe elhadja a hajó testet.

    Ha nem valami végzetes szerkezet károsodás semmiti meg akkor a vadászok akik eddig nem találták. Inditás után biztosan megfogják találni.
    Újra töltés meg nem valószinű. Mire vissza érnek, nem lenne hova. A válasz csapás úgy is megsemmisiteni a bázisaikat.

    Következő pont hogy mért nem tesztelik a tömeges inditást.

    Minden bizonnyal azért mert félre érthető és drága.

    Utolsó dolog ami emlitesz. Az pedig hogy egy rakéta családhoz egy hordozó tipusz tartozik.

    Józan eszemmel gondolkodok akkor az mondom hogy, azért szokot lejárni mind kettő egyszerre mert egységes fegyver rendszeről beszélünk.

    remélem hogy most érthetőbben fogalamaztam
    előbbiért elnézést

  7. „Pontosítok: A Bulava 9300 km- t repult. (tehát a maximális hatótávolsága tobb mint a megadott 8000 km)”

    Ezt sosem értettem, hogy sikerült iszonyat nagy pénzek elköltése után műszakilag visszalépni. Most le kéne tennem a hajamat az elismeréstől, hogy a Bulava 9300 km-re röppent 8000 helyett, amikor a Sineva már eleve 12.500 km hatótávolságú volt?

    „Sőt még tovább fejlesztve állt elő a Lájner…”

    Azta fonetikus qrvaélet… Ez kemény volt, így vasárnap délután… :-))

  8. A Bula szilárd hajtóanyagú. Ez a nagy előrelépés. Nem kellenek külön hajtóanyagtartályok, nem kell a rakétát kilövés előtt feltölteni, aztán ha mégsem lövik ki, leereszteni és nagyjavításra küldeni. Ráadásul remélhetőleg nem gyújt fel minden évben egy tengeralattjárót. A 9000 km meg mindenre elég.

  9. „Pl. úgy,hogy nincs szükség nagyobb hatótávolságra?”

    Dudi, azt, hogy mire van, vagy lesz szükség, mindig az Élet fogja megmutatni. ( Amikor 2 évig az USA-ban éltem, én is tartottam fegyvert a hálószobai szekrényemben, abban a reményben, hogy NEM lesz rá szükségem soha… ) A lényeg, hogy a világ nem lett kisebb, márpedig ha anno a Sineva tervezésekor úgy ítélték meg, hogy nem árt, ha el tud röppenni legalább 12 ezer km-re, akkor erre jó okuk volt, hiszen sok pénzt tudtak volna spórolni egy kisebb hatótávú rakétával. Szerintem, ha már egy ilyen eleve költséges cuccról van szó, akkor mindig jobb, ha túlméretezik a képességeit, mint ha alulméretezik. Legfeljebb nem lesz kihasználva, hála Istennek. Egyébként már csak azért sem ártana növelni a Bulava hatótávját, mert a Sineva/Delta-IV páros kivonása után így alulmaradnak a farokméregetésben az amerikaiakhoz képest. Az Ohio tengók Trident II. D5 rakétáinak hatótávja ugyanis 11.300 km jelenleg…

    http://en.wikipedia.org/wiki/UGM-133_Trident_II

  10. Már amennyire én tudom ezek a rakéták feltöltve kerültek a boomerekre.

    Killer Clown

    Ez már nem a SZU nem cél a farokméregetés.Nézd meg a honi kikötőkből gúgel földel,hogy az állóhelyéről a világ melyik pontjait éri el…
    Azért kisebb a hatótáv mert a rakéta nagyon alacsony röppályán közlekedik(okosék szerint csak jóindulattal ballisztikus)amihez ugye több tüzelőanyag kell.

  11. „Ez már nem a SZU nem cél a farokméregetés.”

    Dudi, ha szerinted nem cél a farokméregetés, akkor mi szükségük van nekik is legalább 8 SSBN tengóra, mint az amiknak? A többi atomhatalom közül a briteknek és a franciáknak elég 4-4 boomer, a kínaiak kettőnél tartanak, nem is beszélve Indiáról és Pakisztánról. Szerintem az orosz medve cseppet sem érzi magát kisebbnek vagy lényegtelenebbnek, mint a SZU idején, csak Putyin van annyira pragmatikus, hogy tudja, hogy a gazdasági realitások figyelembe vételével meddig mehet el. De látod, ahogy egy kicsit is jobban megy nekik, máris nagyon komoly haderő fejlesztési programokba kezdenek. Először persze csak a szokásos szájkarate megy, de aztán lesz itt minden, Pak-Fa sorozatgyártástól atomtengókig…

  12. Killer:
    sztem hszen belül ellentmondasz magadnak. 8boomer ami ugye szted is kicsi tullő a célon meg pragmatizmus. :)

    Vhol rosszabb mint a 2020ig 10jassen. Ami ugye „minimum olyan lesz mint a Virginia vagy jobb” mindenfajta szakértő szerint. Miközben ugye még az első sincs rendszerbe állítva és tán az összes haditechnikai ág közül ez az egyik hanem legtitkosabb.

  13. A pragmatizmus csak annyiban mutatkozik meg, hogy egyrészt nincs már semmilyen ideológia, amit tűzzel-vassal terjeszteni akarnak, mint a komcsi érában. Másrészt, bár a haderő még mindig fontos szempont, de korántsem áll már mindenek felett költségvetési szempontból, tehát a népjóléti, kulturális, oktatási, stb szempontok sokkal hangsúlyosabb formában jelennek meg, mint régen. Ugyanakkor a nagyhatalmi attitűd még mindig jelen van, és ahogy úgy érzik, hogy megengedhetik maguknak, már növelik is a katonai kiadásokat…
    Ami pedig a Yasen képességeit illeti, AMERIKAI szakértők írták le, hogy az eddig megszerzett adatok alapján minimum pariban van a Virginia SSN tengókkal. ( És mint tudjuk, anno a „Ki tud többet a Szovjetunióról?” vetélkedőt is a CIA nyerte! ) Egyébként a Jane’s Defense Weekly egyik angol szakértője is ugyanerre a következtetésre jutott, úgyhogy most kivételesen nem ( csak ) a szokásos orosz öntömjénezésről van szó…

  14. Úgy tudom, 5 CCCP rakétás tengó süllyedt el 30 év alatt. Mind tűz miatt. Ha csak minden 3. tűzeset okozott totál metál haváriát, akkor minden évre jut 1.
    Igaziból nem tudom, a Szinyevák feltöltve állnak-e a helyükön, de akkor is ott van a rengeteg folyékony oxidálószer.

  15. „Ezt sosem értettem, hogy sikerült iszonyat nagy pénzek elköltése után műszakilag visszalépni. Most le kéne tennem a hajamat az elismeréstől, hogy a Bulava 9300 km-re röppent 8000 helyett, amikor a Sineva már eleve 12.500 km hatótávolságú volt?”

    KC

    A két rakétának semmi koze egymáshoz. A Bulava szilárd hajtányagú rakéta. ez új orosz konstrukció (a SZU -nak soha nem volt ilyen (szilárh hajtómu) rakétája. Az orosz konstruktorok is meglepodtek, hogy a Bulava 9300 km-t repult. A Bulava a jovo 2025-2030 -tol az egyetlen rakéta lesz az orosz tengeralattjárókon. A Szineva hatótávja ismert volt, egyrészt nagyobb rakéta a Bulavánál és folyékony uzemanyagu, még a SZu-ban fejlesztették ki, most csak tovább fejlesztik (ez olcsó), de csak ideiglenes rakéták, amíg a Delta III és Delta IV-sek hadrenben maradnak.

  16. Az imént a russianforces blogon belefutottam a visszatérő egységek becsapódási koordinátáiba. Igaz csak szimplán egész fokban van megadva, de azt hiszem bőven elég :) A hír szövegét frissítettem, módosítottam + belinkeltem egy Google Maps térképet.

  17. „ha sikeres lesz a teszt, akkor rendszeresítik.”

    Megnyugtatlak akkor is rendszeresítik, ha netán mindkét rakéta bexarik. Egyszerűen túl sok pénz lett már beleölve, meg amúgy sincs alternatíva, mert a Sineva nem fér bele a Borey indító tubusaiba…