|

Kínai vendégek jártak Vlagyivosztokban

Oroszországban minden év júliusának utolsó vasárnapja a Haditengerészet Napja, amit általában megemlékezések és különféle ünnepségek kísérnek. Idén sem alakult ez másként, csakhogy ezúttal némi különlegesség is társult hozzá. Konkrétan a Csendes-óceáni flotta vlagyivosztoki támaszpontjának volt alkalma a – számukra – piros betűs ünnep alkalmából két ritka vendéget fogadni. A távol-keleti kikötőbe ugyanis a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének két felszíni egysége látogatott el, tovább emelvén az ünnepély színvonalát.

Vinogradov admirális fogadta a kínai vendégeket |Fotó: RIAN ,

A Luoyang fregatt és a Zheng He kiképzőhajó július 29-én, pénteken érkezett Vlagyivosztokba. Megfelelő szintű fogadtatásukról az Udaloj-osztályú Admiral Vinogradov romboló gondoskodott, mely bekísérte őket a kikötőbe. Roman Martov 1. osztályú fregattkapitány, a flotta szóvivője elmondta: a kínai delegáció részt vett a vasárnapi megemlékezésen, amikor is megkoszorúzták a Csendes-óceáni Flotta hősi halottainak emlékművét, mely a hazájukért életüket áldozó matrózok dicsőségét hirdeti. Ezt követően az orosz és kínai matrózok közös kulturális- és sportprogramokon vettek részt.
Kínai hadihajók utoljára 2008-ban jártak Vlagyivosztokban.

5 hozzászólás “Kínai vendégek jártak Vlagyivosztokban”

  1. maradjunk a szomszédosban. riválisok is, de egymásra utaltak is. Ha van eszük, nem a szembenállást fogják továbbfejleszteni a kapcsolataik közül, de a békés út sem lesz könnyű. Nekik legalább van jövőképük, reményekkel tekintenek a jövőbe.