|

Befejeződött az S-80 fejlesztési szakasza

Mint arról mi is írtunk már egy hosszabb szösszenetet a Scorpene-osztályú tengeralattjárók előállításán egykoron együttműködő francia DCNS és spanyol Navantia viszonya 2004-ben megromlott, köszönhetően annak, hogy a spanyolok visszamondták a 4 db AIP-es Scorpene szóló 1,7 milliárd eurós rendelésüket és helyette egy, a Scorpene-re alapozó, de annál potensebb, a harci rendszer kapcsán a Lockheed Martin bevonásával, de amúgy saját fejlesztésű tengeralattjáró mellett tették le a voksukat. A közös megállapodású szakításra tavaly ősszel került sor, mikor a spanyolok exportra is felajánlották az akkor már a tervezési szakaszának legvége felé tartott S-80-t.

Jelenthetjük, hogy a Navantia közlése szerint a közelmúltban befejeződtek az S-80 tervezési munkálatai. A Navantia igazgatójának, Manuel Filgueira-nak, illetve az S-80 program vezetőjének, Donato Martinez-nek elmondása szerint a program, melybe 7 évet, 2 millió mérnöki munkaórát, és 100 millió eurót fektettek az elmúlt 50 év legnagyobb technikai kihívása volt spanyol szinten.

Az S-80 program elérte tehát az első nagy mérföldkövet, amit a tervek szerint 2013 májusában követ a második, mely nem lesz más, mint a Spanyol Haditengerészet első S-80-asának tengeri tesztjeinek kezdete. A program ütemezése szerint rá 2 évre, 2015 májusában kerül sor az addigra teljes harcértékű, leendő S-81 oldalszámú tengeralattjáró hadrendbe állítására. Jelenleg mind a 4 tengeralattjáró építés alatt áll Cartagena-ban – a leendő S-84-en 2010 januárjában kezdődtek meg a munkálatok.

S-80A render

S-80A látványterv | Navantia ,

Mint korábban, és ezen hírben is említve lett a Navantia nem csupán hazai játékszerként tekint az S-80-ra, hanem vérmes tervei vannak export vonalon is. Házon belüli számításaik szerint 2020-ig 140 tengeralattjáró kerül eladásra a világpiacon, melyből ők mintegy 10 százalékot szeretnének lecsippenteni az S-80-assal.

A tradicionális, jól bejáratott szállítók – Németország, Oroszország, Franciaország – mellé Dél-Korea és Kína mellett besorolni igyekvő spanyolok természetesen már korábban megtették az első lépéseket, hiszen az S-80-assal megkeresték az újabb körös beszerzése előtt álló Indiát, illetve Ausztráliát, akiknek akár egy XXL változatot is kifejlesztenének.

68 hozzászólás “Befejeződött az S-80 fejlesztési szakasza”

  1. Tengok ! Tengok ! Tengok ! Akar merre nez az ember szerte e vilagban.

    Mostansag a tengo megrendelesek szallitasok szinte osztodassal szaporodnak.

    Az S-80 as kapcsan valoban van egy Aussi kapcsolat de az annyira egyedi „S-80 as” hogy az mar egy teljesen mas hajo. Fo problema viszontaz hogy egyelore eg nagyjaink sem dontottek egy csomo dologrol sem, sot a mostansag felcsillano nuki tengo lehetosege szinten ujabb bizonytalansagi tenyezo lett.

    Mas !

    Anno irtam hogy 2010 Juliusaban egy bizonyos Nilda Garre aki nem mas mint az Argentin vedelmi miniszter bejelentette hogy folyamatban van a sajat nuklearis ( tengo ) meghajto rendszeruknek a fejlesztese. Mint kiderult azota a program mar joval korabban elkezdodott az argentin INVAP ceg nuklearis technologiajara alapozva ez a bejelentes csak nyilvanossagra hozta a programot magat. Mielott valaki legyintene ez a ceg jelenleg is epit 300-600 MW teljesitmenyu reaktorokat es mar szallitott nem egyett Algeria Egyiptom Peru Ausztralia orszagaiba is. Nem kezdok es nem is ugyetlenek.
    Az eredeti cel egy mukodo peldany SZOLGALATBA allitasa 2015 ben. Ennek erdekeben ket TR 1700 class nemet tengon folynak mar a munkalatok mig a tobbi negy is az epites bizonyos fazisaban van. ( a legelore haladottab 70 % os keszultseggel bir )

    A friss info a programmal kapcsolatban hogy probakoreit futja a CAREM Central Argentina Modular Element reaktor tipus mely egy miniaturizalt energitermelo egyseg. Az elore tervezett idopontja ennek a probauzemnek 2012 vege 2013 eleje volt , az az igen csak elorebb tartanak mint terveztek. Elore lathatolag ha igy haladnak 2013 ra meg lesz az elso es 2014-2017 kozott tovabbi egy minden evben.

    Az okokat es kovetkezmenyeket minden kedves olvasonk fantaziajara bizom.

    Eljen a Brit kormanyzat „bolcs es elorelato” flottafejlesztesi programja amely anyahajo nelkulive tette a Brit flottat 2011-es 2018-19 kozott.

  2. Kuruc71

    Hatékony megoldás a anyahajók (képességeinek) részleges pótlására: a lehető legtöbb tengeralattjáró üzemben tartása, értsd: egyetlen egy tengót sem vonnak ki, korra való tekintet nélkül és folyamatosan modernizálják. Amennyiben az argentin flotta lépni akarna egyszerűen még a kikötőikben darabokra szednék az angolok őket, még a támadás megkezdése előtt.

  3. sulyid

    Ez szepen hangzik csak eppen a donteshozok gondoljak maskent. Az Astute osztaly lesz az egyetlen vadasztengo osztaly a Briteknel hamarosan. Het hajo az egesz kapacitas. Ez eleg lenne a Falkland szigetek menedzselesere de csak akkor ha fel vannak keszulve es nincs mas feladat.

    Kikepzesre el megy minima egy hajo, karbantartas, javitas ket masik hajo. Marad idealis esetben negy de inkabb harom ladik. Ez pedig igy necces mert a terulet nagyobb es manoverezessel kell a nagyobb teruletet lefedni. Nagyobb sebesseg nagyobb zaj, de az igazi problema hogy az Arg ok igy felallithatnak egy statikus vedvonalat amibe elobb utobb az egyik beleakad es akkor kiderul mit er az uj Brit high tech.

    Azonban egyetlen tengo elvesztese is szerintem blokkolna az egesz tovabbi hadmuveletet meg akkor is ha lenne anyahajojuk.

    Szerintem az Arg ok megprobaljak ujra es pedig 2018 elott. Szerintem olyan 2016 korul ha csak nem lesz valami extra valtozas.

  4. Ha tengod van. Nem egy hanem egy flotillad akkor azt a szigetet el tudod szigetelni. At lehet torni ezt a blokadot de csak legifoleny birtokaban es aldozatokkal. Az utobbit pedig a Brit kormanyzat nem hajlando megfizetni.

    Az elsore pedig a PS es MP repterek semlegesitese a megoldas.

  5. Valahogy nem tudom elképzelni,hogy az argentinok nekileselkednének a dolognak…pedig lehetne légi fölényük,meg egy kis izmosítással a flotta is felvehetné a versenyt az angolokkal.A kérdés már csak az,hogy tényleg neki fognak e futni az argentinok ennek a vállalkozásnak.

  6. Az argentin flotta sincs a helyzet magaslatát (most éppen hasonlítom össze a 2állam haderejét. Beindította a fantáziám a téma:DD )
    Ha argentina menni akar,akkor meg kell,hogy várják az egy szem angol hordozó kivonását.Habár nincs azon sem Harrier,de harci helikoptereket fog szállítani,ha jól sejtem,de hát akkor is ott van az Astute-class,Type-45…
    A RAF mivel venne részt a harcban? Utántöltőkkel nyomnák teli a gépeket útközben? Nem lenne valami gazdaságos.

  7. Laci az után töltésnél van nagyobb gond is.

    EF az egy hajózós. Na most mennyit repülne egy pilóta 6-7 órát egy ilyen bevetés alkalmával. Eközben folyamatos kötelék tartás van, légi tank.

    Harci zónába felderités, Vadászat, rácsapás.

    Szerintem túl nagy megterhelés lenne.

    Argetinok meg csak ne háborúzzanak annak a szigetnek nincs akkor értéke.
    Biztos lenne másra is elkölteni azt a pénz mennyiséget.

  8. A RAF a Falkland Szigetek vedelme eseten gyakorlatilag kiesik a jatszmabol. Foleg egy ev mulva amikorra mar az ucso Harrier pilota is kiesik a gyakorlatbol. Arrol nem is beszelve hogy a FAS Harrierek amelyek AMRAAM inditasara is alkalmasak es nem csak SIDEWINDER-t mar regen nincsenek. Helikopterekkkel legifoleny elerni meg hat „Nobel dijjas” alakitas lenne.

    A szigeteken van jelenleg 6 db EF meg nemi Rapier legvedelem de ezek csak ulo kacsak ha az Arg-ok elszanjak magukat mivel ha nem is legirovel de egy spec force-os egyseggel ezekeket konnyeden lehetne semlegesiteni par iranyitott pct raketaval. Persze ehez kellene egy meglepetes szeru tamadas. Ha a legiero kiiktatva a szigeten onnan mar megoldjak a tobbit. Akkora flottajuk es legiszallitasi kapacitasuk van hogy csapatokat tudjanak a szigetekre juttatni es elfoglalni azt mivel a Britek gyakorlatilag semilyen segitsegre nem szamithatnak.

    Lesz lent egy Brit fregatt es szerencses esetben egy tengo. Ha azt veszem alapul hogy akar csak negy plane hat Arg tengo lesz a helyszinen amelyek ugy allnak fel hogy az invazios flottajukat vedjek hat az egy szem Brit tengonak igen veszelyes dolga lenne. Ha esetleg sikerulne is kilonie az egyik Arg tengot akkor is azzal magara szabaditana a teljes Arg tengovadasz legi es felszini eroket. Iszkolnia kellene , de cca 50 % az eselye hogy ot sulyesztenek el mivel neki kene a flotta mozgasat kovetnie ami taktikailag nem kedvezo.

    Par nap alatt elfoglalnank a szigetet az Arg ok. Brit segitseg nem lenne. Anyahajo nincs, tengokat nem fognak kuldeni oda ahol egy masik tengoflotta var rajuk. Felszini hajokat sem. Mar a 82 es haboruban is csak a szerencsen illetve a nemet torpedok inercialis rendszereben rosszul osszeszerelt csatlakozonak volt tudhato be hogy nem lottek ki az Arg ok felszini hajot torpedoval. ( Az arg karbantartok toltak ossze hibasan a csatlakozot mint kiderult a haboru utani nemetek altal vegzett vizsgalatkor )

    A szigeteket keptelenek lennenek visszafoglalni a Britek.

    Miert tennek az Arg -k ?

    Mert a nemzeti buszkeseguknek a resze. Sokkal jobbban mint nekunk Erdely .

    Mert hatalmas foldgazmezok vannak arra fele es halban gazdag teruletek.

    Azert mert a fenti ket ok miatt es egyebb okok miatt nagyo konyen kapnank vagy mar van is nagy politikai tamogatast jelentos orszagoktol.

    Ne feledjuk hog az USA mar tavaly burkoltan elismerte az Arg ok valamilyen jogat a szigetekre amikor a feleleket a targyalasos megoldasra szolitotta fel es nem azt nyilatkozta hogy az Brit terulet es punktum.

  9. Szia Kuruc…
    Van igazság abban, amit írsz, a helyzet azonban bonyolultabb ennél. Taktikai szinten valószínűleg igazad van. Argentina ismét probléma nélkül elfoglalhatná a szigeteket. A brit csapásmérő csoportosítás azonban a 82-estől nagyon eltérő lehet. Nem is kell a Falklandokra koncentrálódnia. Maradjunk a Te verziódnál. 3 Alstute Argentina partjai mentén életveszélyes lenne Argentina gazdaságára. Valszeg csak egy lenne ott, a többi blöff lenne, de ebben az argentimok nem lehetnek biztosak. Igen, a légierő ide-oda ingázhat a szigetek és Argentina között, de célpont híján minek? Befagyasztják Argentina külső vagyonát, az irigy szomszédok pedig nem segítenének nekik. 1 év múlva még mindig övék lenne Falkland, de a seggük kilógna a gatyából…..

  10. EF az egy hajózós. Na most mennyit repülne egy pilóta 6-7 órát egy ilyen bevetés alkalmával. Eközben folyamatos kötelék tartás van, légi tank.

    Mikor esik már le, hogy a kötelék tartása ma azt jelenti, hogy 1-2 vagy akár 10-30 mérföldes térközzel repülnek? Mert a mai fegyverzet és taktika ezt kívánja és nem a „szárnyak” összeérnek formációt. Ha merevcsöves lenne a tankolás, akkro gyakorlatilag egy gyakorlott pilótának az lenne a kihívás, hogy egy viszonylag szűk kabinban kell ücsörögni és ennek hatásait kell elviselni.

    Tudjátok, van data link és van autopilot is. Már az Sivatagi Vihat alatt is annyi jól működtek ezek, hogy egy F-15E gépszemélyzet 45 percig aludt a fáradságtól és a gép meg szépen ment a maga útján…

  11. @Kuruc71

    A szigeteket nem csak elfoglalni kellene hanem k megtartani is. Hogyan? Az argentínok lepukkantabb állapotban vannak, mint 30 éve. Légierő, flotta, tökmindegy, hogy mit veszel…

    Az a 6 db EF erősebb, mint a teljes argentín légierő ugy összesen. Kapjál már a fejedhez, ugyanazokkal a gépekkel bírnak, mint 30 éve. Az EF-2000 egészen más dimenzió. Az argetníoknak ugyanúgy a hatótáv szélén kellene operálni. Csak most nem Harrierek és 1982-ben is félig elavult rendszerek várnál őket, hanem istenkirálycsászár földháttrben is látó EF és akár aktív radaros légiharc rakéták. Sok szerencsét…

    Semmiféle realitása nincs az argentín inváziónak.

  12. molni

    Kuruc71 írt példát(páncéltörő rakéta)de erre sincs szükség egy egyszerű géppuskával 600 méterről simán el lehet találni egy gépet,még csak fel sem kell robbantani elég ha csak 20-30 lövedék talál és a gép napokig nem fog felszállni jó esetben.Vagy ott vannak a rombolópuskák amik ilyen célok ellen akár 2000 méterről is bevethetők.

  13. Molni

    Pl egy halászhajó ami pár km-re a parttól(de nemzetközi vizeken)pár búvárt is visz magával azok meg szépen kiúsznak a partra.

    „(Jó lenne nem teljesen hülyének nézni engem…)”

    Még véletlen sem nézlek hülyének!Az mondjuk észrevettem,hogy csak abból tudsz kiindulni,hogy hogyan csinálnák az amik mintha nem is lenne más megoldás.

  14. Elnézve az angolok állapotát,meglepő,hogy az argentinoknak még így is mennyire nehéz dolguk lenne…ezek nem fejlesztettek semmit a haderejükön? Mármint,ha már ennyire kell nekik Falkland,akkor csak kellett volna valamit felmutatni a hadseregnél is.

  15. Azért a briteknek van 7 db c-17-e. Azzal azért lehet utánpótlást küldeni bakából meg hadianyagból is nem? Ilyen gépe pedig 82-ben nem nagyon volt. A légifedezetét pedig meg lehet oldani nem? Vagy lehet, hogy hülyeség az egész.

  16. Argentinoknak akkor van esélyük. Ha le paktálnak kinával.
    A Falkland szigetek körüli gáz mező bizonyos részért kapnak pénzt fegyverre.

    Akkor is ott lesz a kérdés kitől vegyenek fegyvert?

    Franciáktól?
    Oroszoktól?
    magától Kínától?

    Ez legalább egy 5-8 éves progra lenne.

    Közben a britek is erősitenének.

    A itt a fórumozók lennétek Argentina. mennyi pénzből,
    kitől mit vennétek a Szigetek megszerzéséért?

  17. Az argentin flottának van egyáltalán olyan hajója/tengója,ami feltudja venni a versenyt az angol hajókkal?
    Azért még vannak ott ütős ladikok az RN-nél
    A létszámfölény lenne az a tényező,ami segítené az argentin flottát,de úgy tudom nem valami nagy az a flotta.

  18. A kérdés feltevésemnek a lényege.

    Te és a többiek milyen eszközök beszerzésével vágnátok a kalandba.

    Itt már mindenki beszél arról hogy mért nem lehetséges, de nyövge nyelve mért lehet ne.

    Ki hogyan vágna bele úgy hogy a szigeteket meg is tudja tartani.
    Ha már itt úgy is megy az agyalás.

    Pl:
    Orosztechnika párti vagyok:

    Szu-35 fejleszteném a légierőt 60-70 db talán elég is lenne. Akkor is ha az EF jobbnak bizonyul.
    4-6 db Lada tangó. A Uk tangók ellen. 2-4 új orosz korvett. Orosz hajó elleni arkéták
    BMP-3 partra szállás támogatásához.
    20-30db T-90 a sziget védelemező erőknek
    S-300 család lehető legfrissebb verziója (1 zsászlóaj), hozzájuk 1 zsászlóajnyi Kaszan közellégvédelmi egységet.

    Ez nem a végleges véleményem, ha benne vagytok ilyen játékba, estére utánna nézve a dolgoknak össze dobom saját megoldásomat.

  19. Az oroszok amúgy is azon fáradoznak,hogy a 90’környékén megtorpant haderejüket és az azóta felhalmozott hátrányt 2020-ig ledolgozzák.Nagyobb prioritást kapna pl az xx-edik hadsereg xx-edik gárda páncélosezredének az új járművekkel való felszerelése,mint az,hogy az argentinok kezébe adják az új fegyvereket.

  20. Az oroszok adnának el modern eszközöket az Argentinoknak miért ne tennék(ne feledjük Dél-Amerikában nem nagyon vannak szövetségeseik)??Líbiának is gyártottak volna SZU-35-öst a sajátjukkal párhuzamosan.A KILO-kat is adják boldog-boldogtalannak pedig van hazai megrendelés.

  21. Én sem gondolom,hogy olyan nagy haverok lennének(kém ügy).Ha valakire odafigyelnének az oroszok akkor az Németország és Franciaország nekik meg nem kezdene patakokban folyni a könny a szemükből ha az angoloknak nem lenne Falkland(főleg a franciáknak).

  22. Ha az argentinok helyébe lennék inkább kínai fegyvereket vásárolnék PL jf-17, j-10B, itt még hozzá teszem hogy a PL-12 rakéta modernebb mint az R-77 tehát hiába kapnának az oroszoktól modern rep. gépet ha komoly rakéta nincs hozzá max esetleg Brahmost kapnának de az is hajó ellen bevethető.
    Tudtommal exportálni fogják a j-10B is mert a pakik 2015-re kapnak 40, 50db .

  23. Üdvözletem!

    Érdekes megközelítéseket olvastam egy lehetséges argentin-brit csörtéről Falkland ügyében. Argentína európai kötődése leginkább német vonal, így az angol-argentin kapcsolatokat mindenképpen befolyásolná ez a körülmény.
    Nem biztos, hogy Argentína akkor is meglépné ezt, ha katonailag a javára billenne a mérleg a térségben. Arról sem vagyok meggyőződve, hogy jelen helyzetben Anglia valóban képes lenne-e belemenni egy újabb háborúba a világ másik oldalán.
    Úgy vélem, a kérdés nem katonai eszközökkel lesz megoldva, legalábbis nem mostanában. Az argentin oldal még nem készült fel egy háborúra, a másik oldal pedig lassan, de biztosan gyengül, így a kivárás kifizetődőbb lehet Buenos Aires szempontjából.
    És nem szabad figyelmen kívül hagyni Dél-Amerika többi államát sem, gondolok itt elsősorban Brazíliára. Az argentin lépések valamilyen szinten a brazil vonal mentén fognak történni. Nagy hiba lenne ugyanis Rió érdekeit figyelmen kívül hagyni.

    M

  24. Szu-35 az első orosz típus, amely ráemeli a tétet az EF-re.

    Mellesleg én úgy tudom, hogy argentinok kínai vadászban gondolkodnak és már kezdenek kilábalni a gazdasági válságukból, volt is egy kínai katonai látogatás Buenos Airesben és mint a szerbeknél, náluk is szóban már letették egymás mellett a voksukat.

    A Malvinas környékén rengeteg a földgáz, de még több a kőolaj(!) a tenger alatt, így már egész más megítélés alá esnek a szigetek.
    A brazilokkal régen rengeteg konfliktusa volt az argentinoknak, de mára ez a felső politikia és katonai együttműködés szintjén már eltűnt. Megegyeztek a közös argentin-brazil tenger alatti olajkincsekről, a kitermelési határvonalakról és egyöntetűen argentin játszótérnek tekintik a Falkland-Malvinast, brazilok pl. kijelentették ország-világ előtt.
    Dél-Amerika egészére jellemző az új közös külpol irányultság, egyedül Chile és Columbia lóg még ki a sorból. Pl. elérték az Uruguay-Bolívia békét is argentin-brazil közvetítéssel.

  25. Monyok
    Egyértelműen Kína fele (Bárkinek szállít nemigen érdekli kinek tetszik kinek nem)
    -Haditengerészet
    A Mirage 3-5-öket és az A4AR-eket átdobnám a haditengerészethez.
    Plusz 2-3 db Y-8 tengeri járőrt.
    2 század JH-7 est tengeri vadásznak (ha nem adnák JL-8 ast)
    2 század Harbin Z-9
    (természetesen fegyverzettel)
    A hajó állományt
    2 db Type 052C romboló (Légelhárításra)
    3 db Típus 053H3 fregatt (I. Változat hajók elleni)
    3 db Type 041 tengeralattjáró
    -Légierő
    6 század JF-17
    3 század JL-9
    2db Y8 AWACS
    -Szárazfőld
    Legyártani 50 TAM harckocsit
    és 200 VCTP-t
    Hordozható Páncéltörők és hordozható légelhárító rakéták
    -Légelhárítás
    3-4 üteg HQ-19
    3-4 üteg HQ-18
    3-4 üteg KS-1
    4-5 üteg HQ-16
    5-6 üteg HQ-17
    Levegő-Levegő Levegő-Föld Levegő-Víz és Föld-Víz rakétákba
    nem akarok példákat hozni nem tudom mit ad el Kína mit nem de mindent gyárt és elég ütősek.
    Persze ez ki..ot sok pénz (pedig mindent ár/értékarány szerint néztem) de ezzel a felszereléssel+ a már meglévővel nem csak egy Falklad méretű háborúra lennének felkészülve hanem egy erős középhatalommá válnának.

  26. Igazából az a baj, ha elfogadnák a kínai segítséget, akkor az USA mégsem adná a hallgatólagos beleegyezését, s megeshet, hogy nagy mennyiségű modern felszerelést kaphat GB az argentin-kínai tengely ellenhatásaként. Én legalábbis ezt tenném. Argentína választhatna: vagy csendben várakozik és idővel kitöri a háborút megint, s nem kapcsolódik be az USA, vagy elfogadja a kínai segélyt, de akkor adnék az angoloknak mondjuk évi 3 milliárd dollárt haderő fejlesztésre, plusz kapnának nagyobb mennyiségű modern fegyverzetet ingyen, s végül a Falkland szigeteki angol bázisra telepítenék legalább 2-3 fregattot, s 1 688I-t folyamatosan az argentín partok előtt tartanék…

  27. Kedves Sulyid…..
    Az amikat hagyd ki belőle nyugodtan. Max. felderítési adatokkal szolgálnának. Több nem érdekük. Hacsak Ascension/Szent Ilona átadása nem realizálódik. Mit tudnának a britek összekaparni? Egy tengeri blokádot, max. 3 tengóval, egy-két ezrednyi katona légi úton. Pár darab EF, ami potens dolog, de ha a földön állnak, sebezhetők. Felszíni hadihajó talán 1-2…
    Mit tudnának az Argentinok? Az angoll EF-eket először le kéne amortizálni (nehéz dolog). Diverzánsokat átdobni titokban nehéz. A búvárokat azon az éghajlaton el lehet felejteni, bármilyen kemény fiúk is. Tengerészet az angol blokád és valszeg agresszív támadások miatt kizárva.
    ERGO az egésznek semmi értelme….MOST…
    Fontosabb dolguk is van az argentinoknak.
    1. a saját gazdaságuk talpra állítása.
    2. a jó kapcsolat a brazilokkal és ellensúlyozni a többi szomszéd vásárlásait.
    3. Készülni a londoni VB-re :-) :-)
    Kína OTT egyelőre csak érdeklődik. A kapacitása egyelőre le van kötve, sokat nem tudna szállítani.
    Oroszok dettó.

  28. darab EF, ami potens dolog, de ha a földön állnak, sebezhetők

    Könyöröm, mi által sebezhetőek? Az argentínok honnan tudják, hogy HOL állnaka földön? Mi a jó péklapáttal támadnák meg őket…?

    A képzelt argentín konmmandósok odaszállítás közben micsodák? Hát a hatótáv szélén operáló gépek azok mik? Hát a tengeren levő inváziós erő..?

    Komolyan mondom jó, hogy nem képzeltek argentív oldalra egy full CVN-es task force-ot…

  29. Volt egy hasonló vélemény 1941 december 5-én Pearl Harborról….. 7-én azután tudjuk, mi történt.
    Sztálinnak is volt véleménye 1941, június 21-én…
    Az araboknak is volt véleményük 1967-ben…. mire mentek?
    Nem Molni, nem képeltem oda egy CVN task force-t, ha elolvastad volna végig a hozzászólásomat, akkor az egészet értelmetlennek tartom….. de…
    Azok a szar, elavult, alulról a béka seggét karcoló argentin gépek, a hatótávjuk határán egy kora hajnali órában igenis lerendezhetnék azt a pár EF-et. Váratlanul. Csak nem azt gondolod, hogy az argentinoknak nincsenek falklandi infóik? Összesen van ott 1 db reptér, amit az EF-ek használhatnak.
    Ennek ellenére továbbra is hülyeségnek tartom az azonnali támadást.

  30. „Azok a szar, elavult, alulról a béka seggét karcoló argentin gépek, a hatótávjuk határán egy kora hajnali órában igenis lerendezhetnék azt a pár EF-et. Váratlanul. ”

    Előbb veszi észre őket az angol légvédelem, s küldi fel az EF-eket, illetve nyit tüzet amivel csak lehet…

  31. Volt egy hasonló vélemény 1941 december 5-én Pearl Harborról….. 7-én azután tudjuk, mi történt.

    Az argentínok felszerelését mind mennyiségileg mind minőségileg nézve röhejes a példa. Amúgy meg szerinted ki követi el kétszer ugyanazt a hibát…?

    Sztálinnak is volt véleménye 1941, június 21-én…

    A vélemény hogyan jön a tényekhez…?

  32. molni

    „Az argentínok honnan tudják, hogy HOL állnaka földön?”

    Lehet,hogy hülye vagyok de Falklandon 1 reptér van úgyhogy olyan sok lehetőség nincs… :)
    Megnéztem Google földön és van 3 állóhely kialakítva a reptéren.

    „A képzelt argentín konmmandósok odaszállítás közben micsodák?”

    Kérlek szépen a képzelt argentin „kommandósok” odaszállítás közben is kommandósok.

  33. A támadás biztosan nem most lesz,de ha argentinának kell az a sziget,akkor mindenféle képen 2020 előtt kell menni,amíg nincs QE,meg F-35,meg Isten tudja mi.Addig kell valamit összekaparni,addig kell amennyire csak lehet ütőképessé tenni ott mindent.

  34. Laci: Ehez viszont valós fejlesztések kellenének Argentin oldalon. Legutoljára amikor ~éve olvasgattam olyan infokat találtam, hogy max ~5-6db Mirage 3/5 ami kb röpképes. Ugye még a Mirage 5 is bőven 3gen.

    Csak viszonyítás kép falklandnál ~50+ akkor (1982) még modernek számító géppel rendelkezett Argentína…. btw ebből az 50+ból repképes az az 5-6db.

  35. Argentína nem fogja megverni az angolokat,csak akkor,ha az „okos” angol politika úgy nem dönt,hogy „minek nekünk az Astute?” „minek nekünk QE?” stb…az angolokból mostanában kinézem ezt:D tiszta magyar felfogásuk van haderőreform terén…új rokonok!:D